Το Ισραήλ εξόντωσε τον Γιαχία Σινουάρ που είχε εκλεγεί ηγέτης της Χαμάς πριν λίγο καιρό και ήδη γίνονται προετοιμασίες για τη διαδοχή του, με τρία ονόματα να έχουν πέσει στο τραπέζι μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση, καθώς η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση έχει χάσει πολλούς αξιωματούχους. Εντούτοις, παραμένει σημαντική απειλή για το εβραϊκό κράτος, σύμφωνα με αναλυτές.

Το CNN σε δημοσίευμα του παρέθεσε τους πιθανούς διαδόχους του Σινουάρ, με πρώτο να είναι ο αδερφός του Μοχάμεντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται εξίσου σκληροπυρηνικός με τον Γιαχία και μερικοί πιστεύουν ότι αν εκλεγεί, θα απαιτήσει εκδίκηση για τον αδερφό του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Οι διαπραγματεύσεις θα έχουν τελείως διαλυθεί», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, σχολιάζοντας αυτή την επιλογή.

Εβραίοι στο Ισραήλ πανηγυρίζουν το θάνατο του Σινουάρ, αφού ήταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου

Ένα άλλο όνομα που ακούγεται είναι εκείνο του Khalil Al Hayya, τον οποίο θα ήθελαν οι Αμερικανοί σε ένα ιδανικό σενάριο, γιατί πιθανολογείται ότι θα συμφωνούσε να μπει τέλος στον πόλεμο. Εξάλλου, ο Hayya υπήρξε ένας από τους επικεφαλής διαπραγματευτές της Χαμάς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός που πραγματοποιήθηκαν στην Ντόχα

Τέλος, ο Χάλεντ Μεσάαλ ακούγεται έντονα, αλλά αποτελεί τη λιγότερο δελεαστική επιλογή, με βάση το δημοσίευμα. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος παλαιότερα είχε υποστηρίξει σουνιτική εξέγερση κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο στήριζε η Χαμάς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ψυχρανθούν οι σχέσεις της Χαμάς με τη Συρία και κυρίως με το Ιράν, τον βασικό χρηματοδότη της.

Τι σηματοδοτεί ο θάνατος του Σινουάρ

Ο Γιαχία Σινουάρ είχε τρομάξει πάρα πολλούς όταν διαδέχθηκε τον Ισμαήλ Χανίγια, καθώς ο προκάτοχός του ήταν διαλλακτικός και μελετούσε το ενδεχόμενο ειρήνης, ενώ εκείνος ήθελε πόλεμο μέχρις εσχάτων.

Το CNN σχολιάζοντας τον αντίκτυπο από τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, έγραψε ότι «εδώ και μήνες, απογοητευμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που προσπαθούν να τερματίσουν τον πόλεμο στη Γάζα συλλογίζονταν σιωπηλά το μοναδικό σενάριο που πίστευαν ότι θα μπορούσε να χαλαρώσει τις αδιέξοδες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός: ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ».

Έπειτα, πρόσθεσε ότι η εξόντωση του Σινουάρ «έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει μια σύγκρουση που εδώ και πολύ καιρό έγινε βαρίδι στην πολιτική τύχη του Μπάιντεν και κατ’ επέκταση στην προεκλογική εκστρατεία της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις. Ακόμη και με το θάνατο του Σινουάρ, δεν υπάρχει σχεδόν καμία προσδοκία ότι η ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα επιλυθεί πριν από την ημέρα των εκλογών στις 5 Νοεμβρίου, ιδιαίτερα καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να ανταποδώσει την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους στις αρχές του μήνα. Για πολλούς ψηφοφόρους, οι αρνητικές απόψεις για τη σύγκρουση έχουν σκληρύνει μετά από ένα χρόνο μαχών. Ωστόσο, κάθε εξέλιξη που θα μπορούσε να επιτρέψει τη μείωση των περιφερειακών εντάσεων θα ήταν ευπρόσδεκτη, τόσο στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου όσο και στα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας του Χάρις».