Η influencer της γυμναστικής María del Mar Pérez Banus κατηγορήθηκε ότι προσέβαλε την ιαπωνική κουλτούρα αφού εκτέλεσε ένα ακροβατικό πρόγραμμα σε ιερό ναό.

To βίντεο στο Instagram διαγράφηκε μετά τις αντιδράσεις, αλλά υπάρχει στο X και έχει αποσπάσει πάνω από 33 εκατομμύρια προβολές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της New York Post, η 25χρονη influencer, η οποία έχει 140 χιλιάδες followers στο προφίλ της στο Instagram, έκανε κάποιες ασκήσεις σε ένα Torii, μια συμβολική πύλη που σηματοδοτεί την είσοδο σε ένα σιντοϊστικό ιερό. Συχνά θεωρείται ως ένα όριο που χωρίζει τον ανθρώπινο κόσμο από τον πνευματικό κόσμο.

Στο βίντεο η influencer, η οποία κατάγεται από τη Χιλή, αλλά ζει στις ΗΠΑ, φαίνεται να κρέμεται από την κόκκινη κατασκευή σαν μπάρα έλξης, ενώ την ίδια ώρα παίζει το τραγούδι «Cha-Cha Slide». «Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού για την ιαπωνική θρησκευτική κουλτούρα και τα έθιμα. Ελπίζω να μην ξαναέρθεις ποτέ στην Ιαπωνία» σχολίασε ένας εξοργισμένος χρήστης του Χ.

Μετά τις αντιδράσεις, η María del Mar Pérez Banus δημοσίευσε ένα βίντεο στο Instagram με την ίδια να ζητά συγγνώμη από τους θαυμαστές της για την συμπεριφορά της, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει τη σημασία του ναού.

«Πραγματικά δεν σκεφτόμουν τι έκανα. Θέλω να ζητήσω χίλιες φορές συγγνώμη. Σας παρακαλώ σταματήστε να μου στέλνετε μηνύματα και σχόλια, λυπάμαι πραγματικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το 2019, η Pérez αγωνίστηκε για τη Χιλή ως ρυθμική γυμνάστρια στους Παναμερικανικούς Αγώνες και κέρδισε επίσης ένα ασημένιο μετάλλιο στο πρωτάθλημα γυμναστικής της Νότιας Αμερικής.