Η ισραηλινή κυβέρνηση είπε στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θα αποφύγει να πλήξει εγκαταστάσεις εμπλουτισμού πυρηνικών και παραγωγής πετρελαίου όταν θα δώσει την αρχική της απάντηση στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι την Τρίτη.

Μια τέτοια κίνηση θα μείωνε την πιθανότητα τα αντίποινα του Ισραήλ να πυροδοτήσουν αμέσως έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο αντιπάλων, εν μέσω ανησυχιών στην Ουάσινγκτον για το ενδεχόμενο να παρασυρθεί σε μια μεγαλύτερη αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή με τις προεδρικές εκλογές να απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν στους New York Times υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν για την ευαίσθητη διπλωματία, δήλωσαν ότι το Ισραήλ συμφώνησε να επικεντρώσει την επόμενη επίθεσή του σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, αντί για εκείνους που σχετίζονται με την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν ή τις προσπάθειές του για εμπλουτισμό ουρανίου. Η υπόσχεση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Washington Post.

Αν και δεν πιστεύεται ότι έχει ληφθεί οριστική απόφαση, ένα ισραηλινό αντίποινο θα μπορούσε ακόμη να είναι μεγάλης κλίμακας, ωθώντας ενδεχομένως το Ιράν να συνεχίσει τον κύκλο των επιθέσεων. Και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διαβεβαιώσεις του Ισραήλ αφορούσαν μόνο την επόμενη επίθεσή του – που σημαίνει ότι θα μπορούσε ακόμη να επιδιώξει πιο φιλόδοξους στόχους σε μελλοντικούς γύρους μάχης με το Ιράν.

Καθώς το Ιράν αναμένει τα αντίποινα του Ισραήλ, οι ανώτεροι στρατιωτικοί διοικητές του εντείνουν την απειλητική ρητορική τους. Ο αναπληρωτής επικεφαλής των δυνάμεων Κουντς, στρατηγός Αλί Φανταβί, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε κηδεία για έναν νεκρό στρατηγό των δυνάμεων Κουντς την Τρίτη ότι το Ιράν θα μπορούσε να «εξοντώσει όλους τους σιωνιστές» αν το αποφάσιζε.

Για δεκαετίες, το Ιράν επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ πιέζει να καταρρεύσει το ιρανικό καθεστώς, οδηγώντας σε έναν σκιώδη πόλεμο δεκαετιών, στον οποίο η κάθε πλευρά επιτίθεται κρυφά στα συμφέροντα της άλλης και υποστηρίζει τους εχθρούς της άλλης.

Αυτός ο κρυφός πόλεμος βγήκε στο φως τους τελευταίους μήνες, εν μέρει λόγω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, σύμμαχο και πληρεξούσιο του Ιράν. Η Χαμάς προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει το Ιράν να συμμετάσχει στην επίθεση κατά του Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία ώθησε το Ισραήλ να εισβάλει στη Γάζα, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή των Times, αλλά το Ιράν υποστήριξε τη Χαμάς με κεφάλαια και διπλωματική υποστήριξη.

Το Ιράν εκτόξευσε ένα τεράστιο μπαράζ μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων κατά του Ισραήλ τον Απρίλιο, αφού το Ισραήλ σκότωσε αρκετούς Ιρανούς διοικητές. Το Ισραήλ απάντησε χτυπώντας έναν ιρανικό σταθμό ραντάρ και αργότερα σκότωσε έναν ηγέτη της Χαμάς, τον Ισμαήλ Χανίγια, καθώς επισκεπτόταν την Τεχεράνη. Αυτόν τον μήνα, το Ιράν εκτόξευσε άλλον έναν τεράστιο γύρο πυραύλων στο Ισραήλ, εν μέρει ως απάντηση στη δολοφονία του κ. Χανίγια – θέτοντας τη Μέση Ανατολή σε μεγαλύτερη ένταση καθώς αναμένει την επόμενη κίνηση του Ισραήλ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αν το Ισραήλ επιτεθεί στις πιο ευαίσθητες τοποθεσίες του Ιράν, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση. Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησαν την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά εδώ και μήνες, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων έχουν επιδεινωθεί έντονα, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να αναφέρει δημοσίως τα σχέδια του Ισραήλ να απαντήσει στο Ιράν.

Σε δήλωσή του την Τρίτη, το γραφείο του κ. Νετανιάχου ανέφερε: «Ακούμε τις απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα». Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πού θα επικεντρωθεί η επίθεση του Ισραήλ

Ακόμη και αν αποφύγει τους χώρους πυρηνικού εξοπλισμού και πετρελαίου του Ιράν, το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών στόχων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται εκτοξευτές πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, χώροι αποθήκευσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εργοστάσια πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και στρατιωτικές βάσεις και μεγάλα κυβερνητικά κτίρια, σύμφωνα με δύο ισραηλινούς αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για τη διαδικασία σχεδιασμού και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν στρατιωτικά θέματα. Οι δύο αυτοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να πλήξει εργαστήρια πυρηνικής έρευνας, ακόμη και αν αποφύγει τις υπόγειες εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού του Ιράν.

Ο κ. Νετανιάχου συναντήθηκε με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας σε μια βάση πληροφοριών την Κυριακή για να συζητήσουν το σχέδιο και η κυβέρνησή του δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε μια συγκεκριμένη προσέγγιση, είπαν οι δύο ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι ορισμένοι Ισραηλινοί ηγέτες θέλουν να μειώσουν τις εντάσεις με το Ιράν για να επιτευχθεί εκεχειρία στο Λίβανο, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκινήσει μια αεροπορική και χερσαία εκστρατεία με στόχο τη Χεζμπολάχ, την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη πολιτοφυλακή. Άλλοι ισραηλινοί ηγέτες αισθάνονται ότι έχουν μια σπάνια ευκαιρία να καταστρέψουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον και πιστεύουν ότι η τροφοδότηση μιας μεγαλύτερης αντιπαράθεσης με το Ιράν θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός προσχήματος για ένα τέτοιο χτύπημα κατά τη διάρκεια μελλοντικών γύρων σύγκρουσης, τόνισαν οι αξιωματούχοι.