Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποφασίζει με ποιον τρόπο θα ανταποδώσει τα αντίποινα για την πολλαπλή πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου. Αλλά το σχέδιο καλύπτεται από μυστικότητα. Σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία το πρωί της Κυριακής, ο Νετανιάχου προειδοποίησε τους υπουργούς του: «Μιλήστε λίγο, κάντε πολλά».

Πηγές δήλωσαν στον αμερικανικό NBC ότι οι Ισραηλινοί επικεντρώνονται σε σχέδια που στοχεύουν στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές. Μια επίθεση στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν θεωρείται πλέον απίθανη.

Ένα χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις πέρα από τη Μέση Ανατολή – τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές.

Πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα αντεπιτεθεί, βάζοντας στο στόχαστρο εγκαταστάσεις στα Εμιράτα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου, κάτι δυνητικά καταστροφικό για την παγκόσμια οικονομία, σημειώνει σε ανάλυσή του το βρετανικό Sky News.

Η επίθεση στο Ιράν μπορεί να βοηθήσει τις πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση των τιμών στην αντλία στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, βοηθώντας ενδεχομένως τις πιθανότητες επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, ένα αποτέλεσμα που ο Νετανιάχου θα καλωσόριζε, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

τραμπ

Προς το παρόν, όμως, οι Ισραηλινοί αφήνουν τον κόσμο απλώς να κάνει εικασίες σχετικά με το πότε και πώς ακριβώς θα χτυπήσουν το Ιράν. Μπορεί να κάνουν και μια λιγότερο προφανή επιλογή.

Το Ισραήλ πιστεύεται ότι έχει διεισδύσει βαθιά στο Ιράν μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών. Μια μυστική επίθεση στις υποδομές ή την κυβέρνησή του είναι πιθανή.

Μια εξέλιξη μπορεί να δώσει ενδείξεις ως προς το χρονοδιάγραμμα. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στο Ισραήλ ένα άλλο προηγμένο αντιβαλλιστικό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα, γνωστό ως THAAD.

Το σύστημα θα δώσει στο Ισραήλ ανεκτίμητη πρόσθετη προστασία αν το Ιράν ανταποδώσει τα χτυπήματα. Αλλά η ανάπτυξή του μόλις ανακοινώθηκε, γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε ισραηλινή επιχείρηση μπορεί να απέχει ακόμη μερικές ημέρες.