Τραγικό τέλος είχε η προσπάθεια ενός αστυνομικού να πραγματοποιήσει έλεγχο ευημερίας (welfare check) στην 33χρονη, Sydney Wilson, η οποία σκοτώθηκε από πυροβολισμούς μετά από επίθεση με μαχαίρι. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 16 Σεπτεμβρίου στο διαμέρισμα της Wilson στο Reston της Βιρτζίνια.

Ο αστυνομικός Peter Liu, με 14 χρόνια εμπειρίας στην αντιμετώπιση κρίσεων, έφτασε στον χώρο για να ελέγξει την κατάσταση της Wilson, έπειτα από αίτημα επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αφού χτύπησε την πόρτα, η Wilson αρχικά άνοιξε, αλλά την έκλεισε απότομα, όταν ο Liu την ενημέρωσε για την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με την Daily Mail μετά από τρία λεπτά συνεχόμενων προσπαθειών να ανοίξει η πόρτα, η Wilson, ύψους 2 μέτρων, τελικά βγήκε και επιτέθηκε στον αστυνομικό με μαχαίρι, καταφέρνοντας του πολλαπλά χτυπήματα στο πρόσωπο. Ο Liu από την πλευρά του πυροβόλησε την Wilson, καθώς υποχωρούσε στον διάδρομο, και στη συνέχεια έριξε άλλους τρεις πυροβολισμούς.

Η Wilson μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο, αλλά παρά τις προσπάθειες ανάνηψης, διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Ο αστυνομικός Liu υπέστη σοβαρά τραύματα στο μέτωπο και παραμένει σε διοικητικά καθήκοντα, ενώ η έρευνα για το περιστατικό συνεχίζεται.

Ο αρχηγός της αστυνομίας, Kevin Davis, υπερασπίστηκε τις ενέργειες του Liu, λέγοντας ότι ο αστυνομικός έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση. Ο ίδιος τόνισε ότι, υπό κανονικές συνθήκες, τέτοιου είδους έλεγχοι πραγματοποιούνται μαζί με επαγγελματία ψυχικής υγείας, ωστόσο ο συνεργάτης δεν ήταν διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή λόγω άλλου περιστατικού.

Η τραγωδία αυτή αναδεικνύει τους κινδύνους που συνδέονται με την αντιμετώπιση καταστάσεων ψυχικής υγείας και την απουσία εξειδικευμένης υποστήριξης, θέτοντας υπό συζήτηση τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συγκεκριμένοι έλεγχοι.