Τα διαυγή όνειρα θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν νέες διαστάσεις επικοινωνίας και δυνατοτήτων της ανθρωπότητας, υποστηρίζουν ερευνητές νεοσύστατης εταιρείας με έδρα την Καλιφόρνια. Στο πείραμα, που θυμίζει πολύ την πλοκή της αριστουργηματικής ταινίας Inception, δύο άτομα βίωσαν διαυγή όνειρα και αντάλλαξαν ένα απλό μήνυμα με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένου εξοπλισμού, που περιλάμβανε διακομιστή, συσκευή και αισθητήρες.

Διαυγές όνειρο ονομάζεται, αυτό στο οποίο το άτομο έχει επίγνωση ότι ονειρεύεται, αν και βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση ονείρου. Το φαινόμενο προκύπτει κατά τη διάρκεια του ύπνου REM και θα μπορούσε να έχει μια σειρά από εφαρμογές, από επίλυση φυσιολογικών προβλημάτων έως και την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.

Στο πλαίσιο του πειράματος, οι συμμετέχοντες κοιμούνταν ο καθένας στο σπίτι του, με μια ειδικά ανεπτυγμένη συσκευή να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τα εγκεφαλικά κύματα και άλλα υπνογραφικά δεδομένα.  Όταν ο διακομιστής εντόπισε ότι ο πρώτος συμμετέχων άρχισε να βιώνει ένα διαυγές όνειρο, δημιούργησε μια τυχαία λέξη Remmyo και του την έστειλε μέσω ακουστικών. Ο συμμετέχων επανέλαβε τη λέξη στο όνειρό του και η απάντησή του καταγράφηκε και αποθηκεύτηκε στον διακομιστή. Ο δεύτερος συμμετέχοντας άρχισε να βιώνει ένα διαυγές όνειρο οκτώ λεπτά αργότερα. Έλαβε το αποθηκευμένο μήνυμα κάτι που επιβεβαίωσε όταν ξύπνησε. Αυτό το πείραμα σηματοδοτεί τηνπρώτη «συνομιλία» που ανταλλάχτηκε ποτέ σε όνειρα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δύο άλλα άτομα μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τον διακομιστή μέσω των ονείρων τους. Το επίτευγμα αυτό ήρθε μετά από σχεδόν πέντε χρόνια έρευνας και ανάπτυξης.

Επόμενος στόχος της REMspace είναι να καταστήσει δυνατή την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο στα διαυγή όνειρα. Αν και αυτό είναι περίπλοκο, η εταιρεία εκτιμά ότι θα μπορέσει να το επιτύχει μέσα σε λίγους μήνες. «Χθες, η επικοινωνία στα όνειρα έμοιαζε με επιστημονική φαντασία. Αύριο, θα είναι τόσο συνηθισμένο που δεν θα μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτήν την τεχνολογία», δήλωσε ο Μάικλ Ραντούγκα, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της REMspace.

Πηγή: Interest Engineering