Η Έθελ Κένεντι βοήθησε τα μέγιστα ώστε η πιο διάσημη πολιτική δυναστεία της Αμερικής να σταθεί όρθια σε ταραχώδεις περιόδους. Ήταν στο πλευρό του συζύγου της, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, όταν πυροβολήθηκε θανάσιμα στο Λος Άντζελες το 1968, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του γαμπρού της, του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, στο Ντάλας.

Την Πέμπτη, η κόρη της, Κέρι Κένεντι, ανακοίνωσε στο X ότι η μητριάρχης της οικογένειας απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών από επιπλοκές που σχετίζονται με πρόσφατο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Κέρι εξήρε το «διαχρονικό έργο της για την κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα» και τη δύναμή της να μεγαλώσει 11 παιδιά και να ηγηθεί μιας οικογένειας με 34 εγγόνια και 24 δισέγγονα.

«Παρακαλούμε να κρατήσετε τη μητέρα μας στις καρδιές και τις προσευχές σας», έγραψε η Κέρι.

Η Έθελ Κένεντι ήταν από τα τελευταία επιζώντα μέλη της γενιάς που περιλάμβανε τον πρόεδρο Κένεντι.

Όπως αναφέρει η Daily Mail για μια γενιά Αμερικανών, η οικογένεια Κένεντι ήταν το πλησιέστερο που διέθετε η χώρα σε βασιλεία.

Η εποχή του JFK αποκαλούνταν «Κάμελοτ» λόγω του νεαρού προέδρου και της λαμπερής του συζύγου, Τζάκι Κένεντι, που ενέπνεαν ένα αίσθημα εθνικής αισιοδοξίας.

Ποια ήταν η Έθελ

Η Έθελ γεννήθηκε στο Σικάγο τον Απρίλιο του 1928 και ήταν το έκτο από τα επτά παιδιά του Τζορτζ Σκέικελ και της συζύγου του, Ανν. Ο Σκέικελ κέρδισε εκατομμύρια στη βιομηχανία άνθρακα και μετακόμισε με την οικογένειά του στο Κονέκτικατ.

Η Έθελ έγινε φίλη και στη συνέχεια συγκάτοικος με την Τζιν Κένεντι, τη νεότερη αδελφή του Τζον και του Ρόμπερτ Κένεντι, ενώ φοιτούσε στο Manhattanville College of the Sacred Heart στη Νέα Υόρκη.

Γνώρισε τον μελλοντικό σύζυγό της, Ρόμπερτ, σε μια εκδρομή για σκι στο Mount Tremblant Resort στο Κεμπέκ του Καναδά το 1945, όταν ήταν 17 ετών.

Ξεκίνησαν να βγαίνουν και παντρεύτηκαν τον Ιούνιο του 1950. Το πρώτο τους παιδί, η Κάθλιν Κένεντι, γεννήθηκε τον επόμενο χρόνο.

Η Έθελ υπέστη ισχυρό πλήγμα το 1955, όταν και οι δύο γονείς της σκοτώθηκαν σε συντριβή του ιδιωτικού τους αεροσκάφους.

Στήριξε την αναπτυσσόμενη πολιτική διαδρομή του συζύγου της και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τον JFK στην επιτυχημένη προεδρική του εκστρατεία το 1960.

Η Έθελ ήταν στο σπίτι με τον Ρόμπερτ τον Νοέμβριο του 1963, όταν έφτασαν τα νέα για τη δολοφονία του JFK στο Ντάλας.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του Ρόμπερτ τον Ιούνιο του 1968, ήταν στο πλευρό του όταν πυροβολήθηκε θανάσιμα στην κουζίνα του Ambassador Hotel στο Λος Άντζελες.

Είχε μόλις κερδίσει τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια.

Έξι μήνες μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Έθελ γέννησε το ενδέκατο παιδί τους, τη Ρόρι.

Η Έθελ ορκίστηκε ότι δεν θα ξαναπαντρευτεί και αφιερώθηκε στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών της, σύμφωνα με το Britannica.com.

Ωστόσο, γνώριζε καλά ότι ο σύζυγός της, RFK, την είχε απατήσει κατά τη διάρκεια του γάμου τους.

Η απιστία περιλάμβανε σχέσεις με ηθοποιούς όπως η Κιμ Νόβακ και η Λι Ρέμικ, καθώς και με την κουνιάδα του, Τζάκι.

Οι λεπτομέρειες της αδιάλειπτης υποστήριξής της περιγράφονται στο βιβλίο του 2016 «Bobby Kennedy: The Making of A Liberal Icon» του Λάρι Τάι.

Το βιβλίο αναφέρει ότι η Έθελ αγαπούσε τον άντρα της «πιο πολύ από όσο είχε φανταστεί» και αυτό σήμαινε ότι μπορούσε να κάνει τα στραβά μάτια.

Η σχέση της Έθελ με τη σύζυγο του JFK, Τζάκι Κένεντι, ξεκίνησε με μια διάσημη κακή αρχή τη δεκαετία του 1950.

Η Τζάκι φέρεται να ένιωθε ότι η Έθελ προσπαθούσε να την επισκιάσει φορώντας ένα σμαραγδένιο πράσινο φόρεμα, όταν οι περισσότεροι καλεσμένοι στην επίσημη εκδήλωση ήταν ντυμένοι στα μαύρα.

Η Τζάκι έφυγε νωρίς, παραπονούμενη για έναν «τρομερό πονοκέφαλο», σύμφωνα με το People.

Ωστόσο, οι δύο γυναίκες αργότερα έγιναν φίλες και συνδέθηκαν από τις δολοφονίες των συζύγων τους.

Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Έθελ ίδρυσε το Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights το 1968, το οποίο προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της δικαστικής διαμάχης, της συνηγορίας και της εκπαίδευσης.

Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα απονέμει, επίσης, βραβεία σε δημοσιογράφους, συγγραφείς και άλλους που προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρέμενε κοινωνικά ενεργή ακόμα και στα 90 της, συμμετέχοντας σε μια διαδήλωση το 2016 για υψηλότερους μισθούς στους αγρότες στη Φλόριντα και το 2018 συμμετείχε σε απεργία πείνας κατά των μεταναστευτικών πολιτικών της κυβέρνησης Τραμπ.

Όταν ο τότε πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, απένειμε στην Έθελ το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη πολιτική τιμή της χώρας, το 2014, επαίνεσε τις κοινωνικές της προσπάθειες.

«Η Έθελ Κένεντι έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της μείωσης της φτώχειας, δημιουργώντας αμέτρητα κύματα ελπίδας για να φέρει αλλαγή σε όλο τον κόσμο», είπε ο Ομπάμα.

Οι κατηγορίες περί ρατσισμού

Ωστόσο, η Έθελ δεν λατρεύτηκε καθολικά και αντιμετώπισε κατηγορίες ότι «αντιμετώπιζε τους μετανάστες υπηρέτες της σαν σκυλιά».

Μετά τη δολοφονία του RFK τον Ιούνιο του 1968, η Έθελ ήταν η μόνη κυρία του Hickory Hill, της θρυλικής έπαυλης των Κένεντι στο ΜακΛιν της Βιρτζίνια.

Έγινε γνωστό ως «Horror Hill» λόγω των ξεσπασμάτων θυμού της Έθελ και της κακομεταχείρισης των υπηρετών.

Απέκτησε τη φήμη ότι χτυπούσε και έβριζε μετανάστες εργαζόμενους στο σπίτι, τους εξαπατούσε με τα χρήματα και τους φώναζε σαν «τρελή», προκαλώντας τους να φεύγουν κλαίγοντας ή να απολύονται, όπως ανέφεραν πηγές.

«Δεν νομίζω πραγματικά ότι η Έθελ συμπαθούσε τους Ισπανόφωνους ή τους μαύρους», είπε κάποτε η γραμματέας της, Νόελ Φελ, στον δημοσιογράφο Τζέρι Οπενχάιμερ του The Mail.

Η Έθελ Κένεντι πέρασε τα τελευταία χρόνια της μεταξύ των σπιτιών της στο Χάιανις Πορτ της Μασαχουσέτης και στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

Η Έθελ Κένεντι εισήχθη στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό στον ύπνο της στις 3 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε η οικογένειά της.

Πρόσφατα είχε τη χαρά να δει από κοντά πολλούς συγγενείς της, πριν αρρωστήσει.

«Με τις καρδιές μας γεμάτες αγάπη, ανακοινώνουμε τον θάνατο της εκπληκτικής γιαγιάς μας», έγραψε στο X o Τζο Κένεντι III.