Ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει σχεδόν 60 επιθέσεις σε λιμενικές υποδομές της Ουκρανίας τους τελευταίους τρεις μήνες και εντείνουν τέτοιες επιθέσεις, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ολέξιι Κουλέμπα, μετά από μια νύχτα ρωσικών βομβαρδισμών σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας σε μη στρατιωτικές και κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις υποδομές, που άφησαν τουλάχιστον 10 τραυματίες.

«Ο σκοπός αυτών των επιθέσεων (σε λιμενικές υποδομές) είναι να μειώσουμε το εξαγωγικό μας δυναμικό. Πρόκειται για μια σκόπιμη πρόκληση μιας επισιτιστικής κρίσης σε εκείνα τα μέρη του κόσμου που εξαρτώνται άμεσα από τις προμήθειες σιτηρών της Ουκρανίας», τόνισε ο Κουλέμπα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα ρωσικά πλήγματα των τελευταίων τριών μηνών κατέστρεψαν σχεδόν 300 λιμενικές υποδομές και 22 μη στρατιωτικά πλοία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ολόκληρη τη χώρα έπληξαν πολλές περιοχές, τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους.

Μια επίθεση με δύο βαλλιστικούς πυραύλους στην πόλη Μικολάιφ της νότιας Ουκρανίας, είχε στόχο κρίσιμης σημασίας υποδομές, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Βιτάλι Κιμ.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένα τμήμα του εξοπλισμού καταστράφηκε, τόνισε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν επίσης τη Χερσώνα και κατέστρεψαν ενεργειακό εξοπλισμό, σύμφωνα με τον Ρομάν Μρότσκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας πόλης. Διακοπές ηλεκτροδότησης παρουσιάζονται σε αρκετούς οικισμούς και τμήμα της πόλης, είπε.

Κύμα ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων είχε ως αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να τραυματιστούν ανάμεσά τους ένα κορίτσι 17 ετών και 29 κτίρια να υποστούν ζημιές νωρίς σήμερα στην πόλη Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Ιβάν Φεντόροφ.

Την ίδια ώρα, ρωσική επίθεση με drone στην πόλη Κρίβι Ριχ, στην κεντρική Ουκρανία, προκάλεσε τον τραυματισμό ενός ανθρώπου και ζημιές σε πενταώροφη πολυκατοικία, όπου ξέσπασε πυρκαγιά, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντνιπροπετρόφσκ Σέρχιι Λίσακ.

Επίθεση με πύραυλο κρουζ αργά χθες προκάλεσε ζημιές σε χώρο αποθήκευσης σε εγκαταστάσεις υποδομής στην περιφέρεια Μικολάιφ της νότιας Ουκρανίας, προκαλώντας πυρκαγιά που στη συνέχεια κατασβέστηκε, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Βιτάλι Κιμ.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο, σημερινό απολογισμό από τα ρωσικά πλήγματα χθες, Τετάρτη, στην περιοχή της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τις αρχές.

Αυτές οι ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές λιμένων της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα και σε εμπορικά πλοία έχει οδηγήσει σε άλμα στο κόστος ασφάλισης, με ορισμένους πλοιοκτήτες να ακυρώσουν τις κρατήσεις, τόνισαν σήμερα πηγές ασφαλιστικών εταιρειών στο Reuters.

Η Ουκρανία έχει καταχωρηθεί ως περιοχή υψηλού κινδύνου από ναυτιλιακές ασφαλιστικές εταιρείες και ένα πρόσθετο ασφάλιστρο ασφάλισης κινδύνου πολέμου πρέπει να ανανεώνεται συνήθως κάθε επτά ημέρες. Τα πλοία πρέπει επίσης να έχουν ετήσια πολεμική πολιτική.

Ασφαλιστικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι τα ασφάλιστρα πολέμου εκτινάχθηκαν περίπου 30% αυτή την εβδομάδα σε λίγο πάνω από 1% της αξίας του πλοίου από περίπου 0,7% στις αρχές Σεπτεμβρίου, κάτι που θα σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε επιπλέον κόστος.

Τα πλοία που καταπλέουν στην Ουκρανία διέτρεχαν «αυξημένο κίνδυνο άμεσης επίθεσης από τις ρωσικές δυνάμεις», ανέφερε σε σημείωμα η βρετανική εταιρεία θαλάσσιας ασφάλειας Ambrey.

Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός σιτηρών και πριν από την εισβολή της Ρωσίας το 2022, η χώρα εξήγαγε περίπου 6 εκατομμύρια τόνους σιτηρών μηνιαίως μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Περίπου το 85% των ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων φεύγει τώρα από την Ουκρανία από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας την περίοδο 2024/25 Ιουλίου-Ιουνίου αυξήθηκαν κατά περίπου 58% από έτος σε έτος σε 11,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μέχρι στιγμής, αλλά ιθ πρόσφατες επιθέσεις ενδέχεται να επηρεάσουν το εμπόριο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είδαν σημαντική αύξηση στα ποσοστά ασφάλισης.

Το τοπικό μεγάλο συνδικάτο αγροτών UAC δήλωσε ότι οι χρεοκοπίες και οι αυξημένες επιθέσεις από τη Ρωσία σε πλοία που μεταφέρουν γεωργικά προϊόντα στα λιμάνια της Οδησσού περιπλέκουν την επιμελητεία των εξαγωγών και επηρεάζουν το κόστος μεταφοράς.

Πηγή: ΑΠΕ