Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κομητεία Σεντ Λούσι καθώς ο κυκλώνας Μίλτον πλήττει τη Φλόριντα από τη νύχτα της Τετάρτης, μετέδωσε σήμερα το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους της κομητείας, σε νεότερο προσωρινό απολογισμό από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα.

Ο κυκλώνας ισοπέδωσε ένα κτίριο που στέγαζε μια κοινότητα συνταξιούχων στην κομητεία, δήλωσε ο τοπικός σερίφης στο CNN.

Ο κυκλώνας Μίλτον διασχίζει σήμερα τη Φλόριντα των ΗΠΑ και, μολονότι υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, παραμένει πολύ επικίνδυνος, προκαλώντας κατά το πέρασμά του ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες, καταστρέφοντας σπίτια και αφήνοντας 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, μόλις δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ελίν.

Ο Μίλτον έφτασε στη δυτική ακτή της Φλόριντα «κοντά στο Σιέστα Κι στην κομητεία Σεϊρασότα», ανέφερε το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) στην ενημέρωσή του στις 20:30 τοπική ώρα χθες (03:30 ώρα Ελλάδας σήμερα). Στη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα 165 χιλιομέτρων την ώρα, πρόσθεσε, προειδοποιώντας για τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων.

Ο σερίφης της κομητείας Σεντ Λούσι, Κιθ Πίρσον, εκτίμησε ότι περίπου 100 σπίτια έχουν καταστραφεί στην κομητεία αυτή, όπου καταγράφηκαν 17 ανεμοστρόβιλοι, σύμφωνα με το NBC.

Πώς θα κινηθεί ο κυκλώνας Μίλτον – Δείτε live την πορεία του

Ο Μίλτον αναμένεται να διασχίσει τη Φλόριντα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, σύμφωνα με το NHC, περνώντας κυρίως κοντά από την πόλη Ορλάντο, όπου το θεματικό πάρκο Disney World έκλεισε στα μέσα της μέρας. Επίσης, έχει σταματήσει η λειτουργία των αεροδρομίων της Τάμπα και της Σεϊρασότα.

Δείτε live

«O άνεμος είναι τόσο ισχυρός που τραντάζει το σπίτι»

Την δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Φλόριντα με το πέρασμα του κυκλώνα Μίλτον περιέγραψε η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριντας, Άρια Σωκράτους, από το Ορλάντο που διαμένει, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα έως τώρα δεν είναι η στάθμη του νερού, αλλά οι άνεμοι οι βροχές και η διακοπή του ηλεκτρικού.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ δυνατές καταιγίδες, και ο άνεμος είναι τόσο ισχυρός που τραντάζει το σπίτι. Έξω γίνεται κατακλυσμός. Δεν τολμώ ούτε παράθυρο να ανοίξω», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Εδώ και τρεις ώρες έχουμε διακοπή ρεύματος», συμπλήρωσε η Ελληνοκύπρια μιλώντας για όσα συμβαίνουν στο Ορλάντο. «Παλαιότερα ζούσα στην Τάμπα, αλλά τώρα μένω στο Ορλάντο, όπου υποτίθεται ότι είμαστε πιο ασφαλείς καθώς η περιοχή απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από τα παράλια και δεν κινδυνεύουμε από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», τόνισε.