Σοκ προκαλούν οι μαρτυρίες των κατοίκων της Φλόριντα για τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν εξαιτίας του κυκλώνα Μίλτον. «Αν βγούμε από το σπίτι, θα σκοτωθούμε» αναφέρουν τρομαγμένοι και τονίζουν πως «έχουμε μετακινήσει τα αυτοκίνητα στους επάνω ορόφους των πάρκινγκ».

Ο Φίλιππος Κελάρης, κάτοικος Φλόριντα, μίλησε το πρωί της Πέμπτης 10/10 στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή λόγω του κυκλώνα Μίλτον και επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε κοντά στα παράθυρα, γιατί πριν 10 μέρες είχε περάσει ένας άλλος τυφώνας και κατέστρεψε τα πάντα. Υπάρχει δυνατός αέρας».

«Το νερό εδώ δεν είναι πάρα πολύ ψηλά. Τις ειδήσεις τις παρακολουθώ από το τηλέφωνό μου, καθώς δεν έχουμε ρεύμα. Υπάρχουν νεκροί, αλλά ο αριθμός τους είναι ακόμη άγνωστος», σημείωσε.

«Γίνεται χαμός, ο αέρας έχει πέσει, αλλά ίσως να χειροτερέψει η κατάσταση λίγο αργότερα. Έξω από κάθε σπίτι έχει ένα βουνό από σκουπίδια. Κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει έξω. Αν σε πετύχει κάτι, θα σε σκοτώσει, καθώς οι άνεμοι πνέουν με 160 χιλιόμετρα την ώρα», είπε κλείνοντας ο Φίλιππος Κελάρης.

«Έχουμε μετακινήσει τα αυτοκίνητα στους επάνω ορόφους των πάρκινγκ»

H Κατερίνα Πλουμιδάκη, δημοσιογράφος στον «Εθνικό Κήρυκα» και συγγραφέας η οποία μένει στο Μαϊάμι Μπιτς, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί λέγοντας: «Εδώ στο Μαϊάμι, η κατάσταση προς το παρόν είναι ελεγχόμενη, καθώς γνωρίζουμε ότι ο κυκλώνας θα περάσει “ξώφαλτσα” και δεν βρισκόμαστε στο μάτι του. Ωστόσο, έχουμε λάβει οδηγίες για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να εφαρμόσουμε», δήλωσε στην ΕΡΤ.

Περιγράφοντας τις προετοιμασίες που έγιναν αναμένοντας το χτύπημα του τυφώνα «Mίλτον» δήλωσε: «Όλα τα δημόσια πάρκινγκ στο Μαϊάμι είναι ανοιχτά, καθώς οι αρχές προειδοποιούν ότι τα ισόγεια και τα υπόγεια θα πλημμυρίσουν. Έχουμε μετακινήσει τα αυτοκίνητα στους επάνω ορόφους των πάρκινγκ, ενώ στις πολυκατοικίες μαζέψαμε όλα τα έπιπλα από τις βεράντες για να αποφύγουμε ζημιές», εξήγησε.

Στο έλεος του κυκλώνα Μίλτον η Φλόριντα, πληροφορίες για πολλούς νεκρούς

Όσον αφορά την κατάσταση που βιώνει ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις»: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έντονοι άνεμοι, ενώ νωρίτερα είχαμε βροχή. Ο καιρός αλλάζει συνεχώς. Τώρα αναμένουμε πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή μας και δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες εκκένωσης», πρόσθεσε.

Η κα Πλουμπίδη αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη γεωγραφική ευαισθησία της περιοχής εξηγώντας: «Εδώ, το South Park είναι ένα νησί, με τον Ατλαντικό από τη μία πλευρά και τον κόλπο του Μαϊάμι από την άλλη, οπότε η επικινδυνότητα για πλημμύρες είναι αυξημένη».

Ερωτώμενη για τις προμήθειες που έκανε ενόψει των ακραίων συνθηκών που αναμένεται να αντιμετωπίσουν, τόνισε ότι, λίγες ώρες πριν κλείσουν τα καταστήματα, τα βασικά αγαθά, όπως γάλα και νερό, είχαν σχεδόν εξαφανιστεί. «Στους δρόμους βλέπουμε επίσης μαγαζιά γεμάτα με σάκους άμμου, για να προστατευτούν από τα νερά».

«Όσο περνάει η νύχτα ο άνεμος δυναμώνει»

Ο Γιώργος Στεφανάκης, πρώην σερίφης στη Φλόριντα μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για το ακραίο καιρικό φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη και την εκκένωση της περιοχής από εκατομμύρια κόσμο.

«Η Τάμπα και άλλες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο. Έχω συναδέλφους που μου λένε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και αναμένουμε να δούμε τι θα φέρει το πρωί», δήλωσε τηλεφωνικά στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο. «Θα περάσει από εμάς. Περιμένουμε», δήλωσε εκφράζοντας την αγωνία του για όλους όσοι έμειναν πίσω.

Ο ίδιος ακολουθώντας τον δρόμο της εξόδου από την πολύπαθη πολιτεία έχει μετακινηθεί σε πιο ασφαλές σημείο. «Έχουμε μετακινηθεί από το σπίτι μας από χθες, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο Ορλάντο, περιμένοντας τον κυκλώνα να περάσει», δήλωσε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρώην σερίφης και μέλος της ελληνικής ομογένειας στη Φλόριντα.

Μιλώντας για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Φλόριντα δήλωσε ότι «έχει ήδη ξεκινήσει βροχή και πολύ δυνατός αέρας, και όσο περνάει η νύχτα ο άνεμος δυναμώνει περισσότερο».

Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει μετακινηθεί σε ξενοδοχείο, αλλά η κατάσταση έξω είναι δύσκολη, με έντονους ανέμους και βροχή. Όπως εξήγησε, η μετακίνηση έγινε προληπτικά λόγω της επικινδυνότητας του φαινομένου: «Φύγαμε όλοι από την περιοχή μας, μαζί με την οικογένειά μου, και την 92χρονη μητέρα μου. Η κίνηση ήταν πρωτοφανής. Είναι ένα τρομερό φαινόμενο».

Ο κ. Στεφανάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία υπογράμμισε ότι, αν και ο κυκλώνας Μίλτον δεν χτύπησε άμεσα την περιοχή τους, η κατάσταση παραμένει σοβαρή σε άλλα μέρη της πολιτείας. Και όπως πρόσθεσε, μόνο από την περιφέρεια στην οποία διαμένει έχουν φύγει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κάτοικοι.

«O άνεμος είναι τόσο ισχυρός, που τραντάζει το σπίτι»

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Φλόριντα με το πέρασμα του κυκλώνα Μίλτον περιέγραψε η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριντας, Άρια Σωκράτους, από το Ορλάντο που διαμένει, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα έως τώρα δεν είναι η στάθμη του νερού, αλλά οι άνεμοι, οι βροχές και η διακοπή του ηλεκτρικού.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ δυνατές καταιγίδες, και ο άνεμος είναι τόσο ισχυρός που τραντάζει το σπίτι. Έξω γίνεται κατακλυσμός. Δεν τολμώ ούτε παράθυρο να ανοίξω», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Εδώ και τρεις ώρες έχουμε διακοπή ρεύματος», συμπλήρωσε η Ελληνοκύπρια μιλώντας για όσα συμβαίνουν στο Ορλάντο. «Παλαιότερα ζούσα στην Τάμπα, αλλά τώρα μένω στο Ορλάντο, όπου υποτίθεται ότι είμαστε πιο ασφαλείς καθώς η περιοχή απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από τα παράλια και δεν κινδυνεύουμε από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», τόνισε.

Εστιάζοντας στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η περιοχή δήλωσε «μπροστά στις τεράστιες ζημιές που αναμένονται το κράτος δεν καλύπτει ζημιές για ιδιωτικές κατοικίες. Οι ασφαλίσεις είναι ιδιωτικές και μόνο για δημόσια έργα, όπως οι υπόνομοι, αναλαμβάνει το κράτος να καλύψει τις ζημιές».

Ωστόσο, η ίδια δεν έχει χρησιμοποιήσει σάκους άμμου για να οχυρώσει το σπίτι της, όπως έχει γίνει σε άλλες περιοχές, αλλά νιώθει πιο ασφαλής σε σχέση με άλλους κατοίκους, καθώς διαθέτει αντιανεμικά παράθυρα.

«Παρόλο που είμαστε ασφαλείς, δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις απόλυτα μια φυσική καταστροφή», ανέφερε.