Τη δυτική ακτή της Φλόριντα πλήττει ο κυκλώνας Μίλτον με ισχυρές καταιγίδες καταστρέφοντας σπίτια και προκαλώντας διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς κινείται με ανατολική κατεύθυνση. Οι πολίτες είναι σοκαρισμένοι, γιατί υπήρχαν πληροφορίες για πολλούς νεκρούς και τρέχουν να σωθούν.

Ο Μίλτον άρχισε να «χτυπά» τη Φλόριντα περίπου στις 20:30 (τοπική ώρα) 03:30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, εξασθενημένος στην Κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, με ταχύτητα ανέμων 195 χλμ./ώρα, κοντά στη νήσο Σιέστα Κι, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).

Δείτε live εικόνα:

Στις 23:00 (τοπική ώρα) 06:00 ώρα Ελλάδας η ταχύτητα των ανέμων είχε μειωθεί στα 165 χλμ./ώρα υποβιβάζοντας τον Μίλτον στην Κατηγορία 2, ενώ εξακολουθεί να θεωρείται ακραία επικίνδυνος.

Πλησιάζει στη Φλόριντα ο Μίλτον

Το μάτι του κυκλώνα βρισκόταν σε απόσταση 120 χλμ. νοτιοδυτικά του Ορλάντο, στο κέντρο της Φλόριντα.

Αναφορές για πολλούς νεκρούς

Ο Μίλτον έριξε περίπου 40 εκατοστά βροχής σε Τάμπα και Σεν Πίτερσμπεργκ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς θανάτους στην κομητεία Σεντ Λούσι της Φλόριντα, από ένα ξέσπασμα ανεμοστρόβιλου νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Δύσκολες οι επόμενες ώρες

Οι επόμενες ώρες αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως δύσκολες για τις ανατολικές ακτές εκτιμούν οι επιστήμονες στις ΗΠΑ, ενώ ο δήμαρχος της Τάμπα έκανε νέα έκκληση στους κατοίκους να μείνουν προφυλαγμένοι σε ασφαλές σημείο και εκδόθηκε δεύτερη έκτακτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για πλημμύρες στις περιοχές Τάμπα, Σεν Πίτερσμπεργκ, Ριβέρβιου και Παλμέτο.

Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι στην κομητεία Μάρτιν της Φλόριντα τονίζουν ότι έχουν αναφερθεί αρκετοί τραυματισμοί και δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, καθώς ο τυφώνας Μίλτον πλήττει την πολιτεία με ισχυρούς ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις και καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους.

Βίντεο από την περιοχή όπου αναφέρεται ότι υπάρχουν νεκροί

Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι – «Μεταφέρθηκαν 16 άτομα στο νοσοκομείο και από αυτά υπάρχει κάποιος νεκρός»

Μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Θοδωρής Σαράντος, κάτοικος του Σεντ Λούσι, είπε το πρωί της Πέμπτης 10/10: «Ήρθε το αντίστοιχο 112 με την προειδοποίηση να βρούμε καταφύγιο. Δυστυχώς, χτύπησε σε σημείο που είναι κοινότητα συνταξιούχων και αρκετά σπίτια καταστράφηκαν. Μεταφέρθηκαν 16 άτομα στο νοσοκομείο και από αυτά υπάρχει κάποιος νεκρός».

«Έχουμε θωρακίσει τα σπίτια μας, έχουμε βάλει κάτι ειδικά παντζούρια που μπαίνουν εξωτερικά από τα παράθυρα και τις πόρτες. Επειδή ο αέρας περιστρέφεται αντίθετα με τη φορά του ρολογιού, οτιδήποτε υπάρχει έξω εκσφενδονίζεται», σημείωσε.

«Το θετικό με τον τυφώνα είναι ότι το γνωρίζουμε ότι έρχεται, οπότε μπορούμε να προετοιμαστούμε», τόνισε.

«Οι πλημμύρες είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι καταστροφικές», είπε από την πλευρά του ο Υπάτιος Σιδήρογλου, κάτοικος Naples Φλόριντα, επίσης στο Mega.

«Το πιο επικίνδυνο είναι το πόσο ανεβαίνει η στάθμη του νερού», συμπλήρωσε κλείνοντας.