Ισχυροί άνεμοι έχουν αρχίσει να «μαίνονται» στην Τάμπα στη δυτική Φλόριντα των ΗΠΑ μετά από «ανελέητη» καταρρακτώδη βροχή και ο κόσμος βρίσκεται σε ετοιμότητα για το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Μίλτον.

Οι κάτοικοι της Φλόριντα έχουν ενημερωθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους, εκτός αν αντιμετωπίζουν καταστάσεις που απειλούν τη ζωή τους, καθώς ο τυφώνας Μίλτον κατευθύνεται προς τις δυτικές ακτές. Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να απομακρυνθούν. Η καταιγίδα αυξάνεται σε μέγεθος, με τον Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί ότι πρόκειται για «ζήτημα ζωής και θανάτου».

Ο τυφώνας Μίλτον έφτασε στην ξηρά κοντά στη Σιέστα Κι της Φλόριντα, ως καταιγίδα κατηγορίας 3.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ αναφέρει ότι ο τυφώνας έχει μέγιστους ανέμους 193 χλμ/ώρα.

Συναγερμός έκτακτης ανάγκης για πλημμύρες για δύο εκατομμύρια ανθρώπους

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προειδοποίησης για πλημμύρες στους κατοίκους της Τάμπα, της Αγίας Πετρούπολης και του Κλίαργουότερ.

Περίπου δύο εκατομμύρια κάτοικοι υπόκεινται στην προειδοποίηση.

Στην Αγία Πετρούπολη και την Τάμπα σημειώνονται ήδη ξαφνικές πλημμύρες, προειδοποίησε, καθώς έχουν πέσει 25 έως 35 εκατοστά βροχής.

«Μετακινηθείτε σε ψηλότερο έδαφος τώρα! Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή κατάσταση», αναφέρεται σε προειδοποίηση στον ιστότοπό της.

Αναφορές για νεκρούς

Υπάρχουν «πολλοί θάνατοι» στην κομητεία Σεντ Λούσι της Φλόριντα, μετά από το ξέσπασμα του ανεμοστρόβιλου Μίλτον που πλήττει την περιοχή, όπως μετέδωσε το κανάλι WPTV του CNN.

Ο σερίφης Κιθ Πίρσον δήλωσε στο πρακτορείο ότι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Spanish Lakes Country Club, αλλά οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν είναι σαφείς.



Υπάρχει «προειδοποίηση για ακραίους ανέμους» για την περιοχή, που σημαίνει ότι πλησιάζει το τοίχος του ματιού.

Όμως, η απόβαση στην ξηρά δεν κηρύσσεται επίσημα μέχρι το μισό μάτι του τυφώνα να φτάσει στη στεριά.

«Παρακαλείσθε να καταφύγετε στη θέση σας καθώς αυτοί οι εξαιρετικά επικίνδυνοι τυφλοί άνεμοι που πνέουν ξεπερνούν την περιοχή», ανέφερε το κέντρο.


O Διευθυντής Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Φλόριντα Κέβιν Γκάθρι δήλωσε ότι περίπου 125 σπίτια έχουν ήδη καταστραφεί στη Φλόριντα, «τα περισσότερα από αυτά κινητά σπίτια και κοινότητες ηλικιωμένων».

Σημαντικές πλημμύρες σημειώνονται

Σημαντικές πλημμύρες σημειώνονται στη Νάπολη, καθώς το κύμα καταιγίδας του Μίλτον προκαλεί άνοδο της στάθμης των υδάτων στα 3,7 πόδια πάνω από το κανονικά στεγνό έδαφος.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του τυφώνα Ελίν, το κύμα καταιγίδας στην περιοχή κορυφώθηκε στα 4,02 πόδια, παρόλο που η καταιγίδα έφτασε στην ξηρά σχεδόν 482 χλμ βόρεια της Νάπολης, σύμφωνα με το NOAA.

Το Φορτ Μάιερς πλησιάζει επίσης τα 3 πόδια νερού πάνω από το κανονικά στεγνό έδαφος. Και οι δύο τοποθεσίες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από ένα πόδι τις τελευταίες δύο ώρες.

Πάνω από 1 εκατομμύριο σπίτια χωρίς ρεύμα στη Φλόριντα

Οι διακοπές ρεύματος στη Φλόριντα διπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις μία ώρα, αφήνοντας περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις στο σκοτάδι, καθώς ο τυφώνας Μίλτον πλήττει την πολιτεία, σύμφωνα με το PowerOutage.us.

Οι σημαντικότερες διακοπές ρεύματος παρατηρούνται στην κομητεία της Σαρασότα, όπου ο Μίλτον έφτασε στην ξηρά και στις κοντινές κομητείες Μανάτι και Χάρντι.

Οι διακοπές αναμένεται να αυξηθούν καθώς οι άνεμοι της καταιγίδας, που έχουν ισχύ τροπικής καταιγίδας, κινούνται προς τα μέσα της πολιτείας.

Άδειες οι πόλεις

Η Σαρασότα θυμίζει πόλη-φάντασμα, καθώς η βροχή γίνεται όλο και εντονότερη. Ο Μπραντ Ριβς – ένας κάτοικος που επέλεξε να παραμείνει στο σπίτι του – φοβάται πως ίσως δει αυτήν την όμορφη πόλη, στην οποία πέρασε 15 χρόνια της ζωής του, να καταστρέφεται. Λίγο βορειότερα, στην Τάμπα, ο 36χρονος Ράντι Πράιορ επισημαίνει πως δεν έχουν ακόμη επουλωθεί οι πληγές που προκάλεσε ο κυκλώνας Ελίν. Σε μια άλλη μεγάλη πόλη στη δυτική ακτή της Φλόριντα, στο Φόρτ Μάγιερς, η Ντέμπι Έντουαρντς τονίζει πως «όλοι είναι ανήσυχοι».

Πλάνα από το εσωτερικό και πάνω από τον τυφώνα Μιλτον

Ένα θαλάσσιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανέφερε κύματα σχεδόν 30 ποδών μέσα στον τυφώνα Μίλτον.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας δήλωσε ότι υπήρξαν ριπές ανέμων 122 χλμ/ώρα και κύματα που έφτασαν τα 28,12 πόδια.

Πλάνα από τα κύματα μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Δορυφόρων και Πληροφοριών της δημοσίευσε ένα βίντεο από πάνω από την καταιγίδα, στο οποίο φαίνονται συχνές αστραπές.

Το υλικό αποτελείται από εικόνες που λαμβάνονται κάθε 30 δευτερόλεπτα από ύψος 22.000 μιλίων πάνω από τη Γη.

Γράψτε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο το όνομα σας

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Φλόριντα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση σε όσους επιλέξουν να παραμείνουν στα σπίτια τους παρά τις εκκλήσεις για εκκένωση.

«Εάν πρόκειται να μείνετε, τότε παρακαλώ γράψτε το όνομά σας και το όνομα των πλησιέστερων συγγενών σας και τον αριθμό τηλεφώνου σας σε ένα από τα μέρη του σώματός σας με ένα ανεξίτηλο μαρκαδόρο», δήλωσε ο Γουίλιαμ Τόκατζερ, αρχηγός της αστυνομίας για την περιοχή Χολμς Μπιτς, στο Sky News.

Είπε ότι αυτό έγινε για να τους ταυτοποιήσουν σε περίπτωση που «καταστραφούμε τόσο πολύ όσο προβλέπουν τα μετεωρολογικά κανάλια».