Μια ανάσα απέχει από τις ακτές της Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον, που έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές, οι οποίες απηύθυναν δραματικές εκκλήσεις στους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή, διαφορετικά «θα πεθάνουν».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάννο, το «πέρασμα» του τυφώνα αναμένεται να κρατήσει μέχρι την Παρασκευή.

«Δεν μιλάμε απλά για ένα ακραίο φαινόμενο, μιλάμε για ένα φαινόμενο που η ορμή του θα θυμίζει ταινίες επιστημονικής φαντασίας» είπε χαρακτηριστικά.

Αναμένονται ισχυρότατες βροχές και ακραίοι άνεμοι ενώ περισσότερα προβλήματα θα σημειωθούν στις δυτικές ακτές με πάνω από 300-400 χιλιοστά νερού ενώ οι ριπές των ανέμων θα είναι άνω των 200 χλμ/ώρα.

Απέχει 240 χιλιόμετρα από την Τάμπα

Ο κυκλώνας Μίλτον απέχει περίπου 240 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα και συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 215 χλμ./ώρα, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Εκατομμύρια άνθρωποι κατά μήκος της ακτογραμμής της Πολιτείας έχουν λάβει εντολή να εκκενώσουν την περιοχή, μόλις δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πλήγμα που δέχτηκε από τον κυκλώνα Ελίν

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον πέντε ανεμοστρόβιλοι σχηματίστηκαν στη νότια Φλόριντα νωρίς το απόγευμα.

Κλειστοί είναι και οι περισσότεροι υπερυψωμένοι αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με τα νησάκια του Κόλπου, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν όσοι αψήφησαν τις προειδοποιήσεις και έμειναν στα σπίτια τους.

Η Ντιάν Κρίσγουελ, η διευθύντρια της FEMA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης επειγόντων περιστατικών, είπε ότι θα παραμείνει στη Φλόριντα και μετά το πέρασμα της καταιγίδας για να βοηθήσει στον συντονισμό της αποκατάστασης των ζημιών. Η FEMA έχει μεταφέρει εκατομμύρια λίτρα νερού, γεύματα και άλλα εφόδια στην περιοχή.

Πού θα χτυπήσει και πότε ο τυφώνας Μίλτον

Οι Αμερικανοί προσπαθούν να εκτιμήσουν την ώρα που θα χτυπά σε κάθε περιοχή ο τυφώνας, ωστόσο έχουν αρκετές φορές ήδη αναθεωρήσει διότι κινείται πιο γρήγορα από ότι περίμεναν.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ο τυφώνας θα χτυπήσει:

Την πόλη Σαρασότα

Τετάρτη 15:00 – Πέμπτη 15:00

Ύψος νερού: 3 μ. – 4,5 μ.

Τάμπα

Τετάρτη 16:00 – Πέμπτη 15:00

Ύψος νερού: 2,5 μ. – 3,6 μ.

Φορντ Μάγιερς

Τετάρτη 16:00 – Πέμπτη 15:00

Ύψος νερού: 2,5 μ. – 3,6 μ.

Ορλάντο

Τετάρτη 21:00 – Πέμπτη 18:00

Δείτε live την πορεία του κυκλώνα Μίλτον