Η Τάμπα είναι η πιο ευάλωτη πόλη στις ΗΠΑ, εξαιτίας ενός μείγματος μοιραίων παραγόντων που μπορούν να δημιουργήσουν καταστροφικές συνθήκες σε περίπτωση που δεχτεί άμεσο χτύπημα από μια μεγάλη καταιγίδα, όπως ο επερχόμενος τυφώνας Μίλτον, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

O Μίλτον αναμένεται ότι θα φτάσει στις ακτές της Φλόριντα αργά το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) ως επικίνδυνος κυκλώνας, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC). Ο κυκλώνας Μίλτον βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα στη Φλόριντα με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε το NHC με έδρα το Μαϊάμι.

Περίπου το 50% των περισσότερων από 3 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν γύρω από τον κόλπο της Τάμπα κατοικούν σε υψόμετρο περίπου 3 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, διαπίστωσε μελέτη του 2015 από τους συμβούλους καταστροφών Karen Clark and Co. Κάτι που σημαίνει ότι εκατομμύρια σπίτια θα πλημμυρίσουν σοβαρά, αν το κύμα καταιγίδας του Μίλτον φτάσει τα 4,5 μέτρα.

Ο κόλπος της Τάμπα χτυπήθηκε για τελευταία φορά από μεγάλο τυφώνα το 1921, όταν μόλις μερικές εκατοντάδες άνθρωποι ζούσαν σε αραιά ανεπτυγμένες πόλεις της παραλίας. Τα ωκεάνια κύματα έσκασαν στη μέση του κέντρου της Τάμπα και τμήματα υποδομών παρασύρθηκαν.

«Τα κύματα που εκτοξεύονται από τον ισχυρό άνεμο μπορούν να “συσσωρευτούν” και να δημιουργήσουν ένα θανατηφόρο τείχος νερού», δήλωσε στη New York Post ο καθηγητής μετεωρολογίας του ΜΙΤ, Κέρι Εμάνουελ.

«Τα κύματα καταιγίδας είναι φυσικά το ίδιο πράγμα με ένα τσουνάμι, αλλά δημιουργούνται από τον άνεμο και όχι από έναν πυθμένα της θάλασσας που κουνιέται», εξήγησε.

«Φανταστείτε ένα κύμα που φτάνει σε ένα μέρος όπου το νερό γίνεται όλο και πιο ρηχό και όλο και πιο ρηχό. Πρέπει να επιβραδύνει», πρόσθεσε ο Εμάνουελ.

«Το μπροστινό μέρος του επιβραδύνει πιο γρήγορα από το πίσω μέρος του. Έτσι είναι σαν μποτιλιάρισμα. Ένα αυτοκίνητο αρχίζει να επιβραδύνει και μετά τα άλλα αυτοκίνητα συσσωρεύονται πίσω του. Είναι ένα ισοδύναμο με αυτό».

«Το σχήμα του ίδιου του κόλπου της Τάμπα επιδεινώνει επίσης αυτό το φαινόμενο», εξήγησε ο Εμάνουελ, καθώς το στενό άνοιγμα και το κανάλι του ενισχύει περαιτέρω τη συσσώρευση του κύματος και το εξαπλώνει στη γύρω περιοχή.

«Το νερό συσσωρεύεται δεξιά και αριστερά. Πρέπει να συμπιέσει όλη αυτή την ενέργεια σε όλο και μικρότερα σημεία και κυριολεκτικά απλώς διοχετεύεται», είπε.

Τέλος, αν ο Μίλτον «προσγειωθεί» ακριβώς βόρεια της Τάμπα, η αριστερόστροφη περιστροφή του θα ρίξει τον άνεμο και τα κύματα απευθείας στον κόλπο – ένας ακόμα παράγοντας που οδήγησε τον Εμάνουελ να συμφωνήσει με την εκτίμηση της Karen Clark and Co. ότι η Τάμπα αντιμετωπίζει κινδύνους από κύματα που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη πόλη των ΗΠΑ.

Η περιοχή έχει γίνει μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Φλόριντα από τότε που χτυπήθηκε για τελευταία φορά από τυφώνα, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς να φοβούνται ότι οι κάτοικοι μπορεί να μην έχουν επίγνωση του τι μπορεί να έρθει και να αγνοήσουν τις εντολές εκκένωσης.

«Δυστυχώς, θα υπάρξει πιθανώς ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που θα αρνηθούν να φύγουν, όταν τους ζητηθεί να εκκενώσουν την περιοχή», δήλωσε ο Εμάνουελ.