Ο τυφώνας Μίλτον ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5 –το ανώτατο επίπεδο της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον– και αναμένεται να φθάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης, όπως επισημαίνει το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC), ενώ οι πολίτες τρέχουν να σωθούν.

Ο κυκλώνας Μίλτον βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα στη Φλόριντα με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε το NHC με έδρα το Μαϊάμι.

Εντολή σε 1 εκατ. ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους – «Εάν μείνετε, θα πεθάνετε»

Όπως επεσήμανε το cbc, ένα εκατομμύριο πολίτες οι οποίοι ζουν στις δυτικές ακτές της Φλόριντα έχουν λάβει εντολή να εκκενώσουν την περιοχή. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρον ντε Σάντις, ανέφερε πως έχουν ενεργοποιηθεί 8.000 μέλη της Εθνοφρουράς και πως είναι έτοιμα φορτηγά με προμήθειες και εξοπλισμό.

«Τώρα είναι η ώρα να εκτελέσετε το σχέδιό σας… αλλά ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο τυφώνας «Ελίν ήταν ένα σήμα κινδύνου, ήταν στην κυριολεξία καταστροφικός», είπε από την πλευρά της μιλώντας CNN η Τζέιν Κάστορ, η δήμαρχος της Τάμπας. «Μπορώ να πω αυτό χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης: εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε», πρόσθεσε.

«Θα είναι ο χειρότερος των τελευταίων 100 ετών στη Φλόριντα», λέει ο Μπάιντεν

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είπε σε δηλώσεις του ότι ο τυφώνας Μίλτον θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα στις ΗΠΑ εδώ και 100 χρόνια.

«Οι κάτοικοι της Φλόριντα που ζουν σε περιοχές που βρίσκονται υπό εντολή εκκένωσης κλήθηκαν να φύγουν αμέσως. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», υπογράμμισε.

«Στις πιο κρίσιμες περιοχές όπου οι κάτοικοι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, περνάει η Αστυνομία με ένα μεγάφωνο»

«Έχω φύγει από το σπίτι μου από προχθές. Όλα τα σπίτια που έχουν στη Φλόριντα κατηγορία Α, είναι δηλαδή μπροστά στη θάλασσα, και κατηγορία Β, πρέπει να εκκενωθούν. Στις άλλες κατηγορίες δεν υπάρχει πρόβλημα», επεσήμανε το πρωί της Τετάρτης 9/10 μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Άγγελος Αγγελάτος, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού «Greek Voice».

«Την περασμένη εβδομάδα είχαμε άλλον τυφώνα ο οποίος διέλυσε τα πάντα», είπε ο ίδιος, με επιχειρήσεις στην περιοχή να έχουν πλημμυρίσει και τον εξοπλισμό τους να έχει καταστραφεί.

Όπως σημείωσε ο κ. Αγγελάτος, κάθε χρόνο η Φλόριντα έρχεται αντιμέτωπη με κυκλώνες.

«Στις πιο κρίσιμες περιοχές όπου οι κάτοικοι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, περνάει η Αστυνομία με ένα μεγάφωνο», δήλωσε.

Κρατική αρωγή δεν υπάρχει για τις καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον κ. Αγγελάτο, ενώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες πολλές φορές δεν αποζημιώνουν.

«Είχα ασφάλεια στον σταθμό, 5.000 πλήρωνα πέρυσι, αλλά μου είπαν ότι δεν με ασφαλίζουν, γιατί η πλημμύρα είναι από αλμυρό νερό», δήλωσε κλείνοντας.