Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι βγήκαν σήμερα στους δρόμους για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση σε οκτώ ημέρες διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, που καλείται περισσότερο από ποτέ να φύγει μετά από 30 χρόνια στην εξουσία.
Αξιοποιώντας την ανοχή του παντοδύναμου στρατού, ο οποίος έχει υποσχεθεί να μην ανοίξει πυρ εναντίον τους, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι διαδήλωσαν για να απαιτήσουν την αποχώρηση του κ. Μουμπάρακ που φαίνεται να έχει προσκολληθεί στην εξουσία, προτείνοντας διάλογο και μεταρρυθμίσεις που αμέσως απορρίφθηκαν.
Κανένα βίαιο επεισόδιο δεν καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά από κάλεσμα της αντιπολίτευσης για την «πορεία ενός εκατομμυρίου» στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια κατά του προέδρου τους, που κατηγορείται για όλα τα δεινά–φτώχεια, ανεργία, παραβίαση των ελευθεριών, διαφθορά και «κλείδωμα» της πολιτικής.
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, η πιο εξέχουσα φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, κάλεσε τον κ. Μουμπάρακ να φύγει «το αργότερο την Παρασκευή», τασσόμενος υπέρ μιας «έντιμης εξόδου», του 82 χρόνου προέδρου, που η θέση του γίνεται όλο και δυσκολότερη.
Μπροστά στη δοκιμασία της συνεχιζόμενης βίας και της επίδειξης δύναμης, οι ΗΠΑ ήρθαν σε επαφή και με τις δύο πλευρές: ένας αμερικανός πρώην διπλωμάτης των ο Φρανκ Ουίσνερ επρόκειτο να συναντηθεί στο Κάιρο με ανώτερους αξιωματούχους του καθεστώτος, ενώ η πρεσβευτής των ΗΠΑ Μάργκαρετ Σκόμπι μίλησε στο τηλέφωνο με τον κ. Ελ Μπαραντέι, ο οποίος έλαβε επίσης ένα τηλεφώνημα από τον Βρετανό πρεσβευτή.
Την ίδια στιγμή, διέταξαν την αποχώρηση του μη αναγκαίου προσωπικού από τις πρεσβείες τους, ενώ το κίνημα διαμαρτυρίας, χωρίς προηγούμενο από το 1981, αν και συνεχίζει ειρηνικά, έχει προκαλέσει από τις 25 Ιανουαρίου τουλάχιστον 300 νεκρούς, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτο απολογισμό του ΟΗΕ, και χιλιάδες τραυματίες.
Στο κέντρο του Καΐρου, η μεγάλη πλατεία Ταχρίρ (πλατεία Ελευθερίας), επίκεντρο του κινήματος, κατελήφθη από μια ανθρωποθάλασσα. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ γιορτινή, οι διαδηλωτές, χορεύοντας και τραγουδώντας αποδοκίμαζαν τον αιγύπτιο πρόεδρο.
Οι περαστικοί χειροκροτούσαν στη θέα των δύο ομοιωμάτων που απεικόνιζαν τον κ. Μουμπάρακ, με το αστέρι του Δαβίδ κρεμασμένο στη γραβάτα του και δέσμες δολάρια στις τσέπες του.
«Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις παντού πρέπει να μας υποστηρίξουν. Περιμένουμε να πουν ότι έφυγε, ότι είναι μέσα στο αεροπλάνο. Είναι το όνειρό μας», δήλωσε μια διαδηλωτής, η Μπάσμα Μαχμούντ 30 ετών.
Ο στρατός έκλεισε τον πρωί την πρόσβαση στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις, και ελικόπτερα πετούσαν τακτικά πάνω από το κέντρο του Καΐρου. Η σιδηροδρομική κυκλοφορία διεκόπη για να αποφευχθεί μια “εισβολή” στην πρωτεύουσα.
Στην Αλεξάνδρεια, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας στη Μεσόγειο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το τζαμί Καέντ Ιμπραήμ και τον σιδηροδρομικό σταθμό.
Στο Σουέζ (ανατολικά), 15.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, ενώ ήταν 40.000 στη Μανσούρα, 5.000 στην Τάντα και 10.000 στη Μαχάλα, στο Δέλτα.
Λίγες ώρες μετά την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας (1300 GMT έως τις 0600 GMT), το πλήθος άρχισε να διαλύεται στο Κάιρο με τάξη, υπό το βλέμμα του στρατού.
Το ίδιο και στην Αλεξάνδρεια, οι άνθρωποι άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους, ενώ η ανασφάλεια βασιλεύει στη χώρα, λόγω των λεηλασιών που έγιναν τις πρώτες ημέρες της κινητοποίησης, μετά την απόσυρση της αστυνομίας απο τους δρόμους.
Μετά από μια εβδομάδα διαδηλώσεων, οι οικονομικές συνέπειες της εξέγερσης είναι αισθητές. Οι τουρίστες, μία από τις κυριότερες πηγές εσόδων για την Αίγυπτο, σταμάτησαν να έρχονται, και οι αλλοδαποί τράπηκαν σε φυγή.
Οι τράπεζες και το χρηματιστήριο παραμένουν κλειστά.
Μετά τον οίκο Moody’s τη Δευτέρα, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poors υποβάθμισε κατά ένα βαθμό την πιστοληπτική ικανότητα της Αιγύπτου. Όμως, το ΔΝΤ δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει την Αίγυπτο. Η Unesco απηύθυνε έκκληση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, ζητώντας μέτρα για την προστασία “των θησαυρών” της χώρας.
Φοβούμενος από την πλευρά του μια πιθανή μελλοντική εξουσία εχθρική προς τη χώρα του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «απαιτήσει» τον σεβασμό της συνθήκης ειρήνης μεταξύ της Αιγύπτου και Ισραήλ.