Το Ιράν θα στοχεύσει ισραηλινές εγκαταστάσεις ενέργειας αν το Ισραήλ του επιτεθεί, προειδοποίησε σήμερα ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Αλί Φαντάβι, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων SNN.

«Αν οι κατοχικές δυνάμεις προβούν σε ένα τέτοιο λάθος, θα στοχεύσουμε όλες τις πηγές ενέργειας, τις εγκαταστάσεις και όλα τα διυλιστήρια και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου», τόνισε ο Φαντάβι.

«Ένας ο κοινός εχθρός των μουσουλμάνων»

Το πρώτο διάγγελμα, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια απηύθυνε νωρίτερα ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, παρουσιάζοντας τις προθέσεις της Τεχεράνης. Ο ίδιος είχε ένα τουφέκι στο πλευρό του. «Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να απαντήσουμε στο Ισραήλ» τόνισε.

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μίλησε καθώς ηγήθηκε της προσευχής της Παρασκευής στο Ιράν. Πρόσθεσε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο Ισραήλ -κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με το Ισραήλ, σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και 250 μεταφέρθηκαν στη Γάζα ως όμηροι- ήταν μια νόμιμη πράξη, όπως και η επίθεση του Ιράν στη χώρα αυτή την εβδομάδα.

Κλιμακώνει το Ισραήλ σε τέσσερα μέτωπα

Σε τέσσερα μέτωπα επιχειρεί το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, σε Λίβανο, Γάζα, Δυτική Όχθη και Συρία. Στη Βηρυτό, βομβάρδισε κτίρια στοχεύοντας τον πιθανό διάδοχο του Νασράλα προκειμένου να εξοντώσει όλη την ιεραρχία της Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε ο διοικητής του τμήματος επικοινωνιών της Χεζμπολάχ. Ο Μοχάμεντ Ρασίντ Σακάφι ήταν επικεφαλής των επικοινωνιών της Χεζμπολάχ από το 2000 και θεωρούνταν κοντά στην ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης, αναφέρει η ανακοίνωση.

Στη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον 18 άνθρωποι έπεσαν νεκροί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ανάμεσά τους και ο τοπικός ηγέτης της Χαμάς. Στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών, έκλεισε το πέρασμα Μασναά, από όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαφύγει.

Γκάλαντ: Το Ισραήλ επιφυλάσσει «περισσότερες εκπλήξεις» για τη Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ επιφυλάσσει «περισσότερες εκπλήξεις» για τη Χεζμπολάχ, διαμήνυσε νωρίτερα ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ όπως μετέδωσαν οι Times of Israel.

«Η Χεζμπολάχ δέχεται πολύ σοβαρά πλήγματα, το ένα μετά το άλλο. Εξαλείψαμε τον (αρχηγό της Χεζμπολάχ Χασάν) Νασράλα και επιφυλάσσουμε περισσότερες εκπλήξεις, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και κάποιες από τις οποίες θα πραγματοποιηθούν», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο αρχηγείο της 36ης Μεραρχίας στο βόρειο Ισραήλ.

Εντωμεταξύ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ισραήλ να πλήξει τις πετρελαιοπηγές του Ιράν, βάζοντας φωτιά στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού.