«Έως και 600 ζωές μπορεί να έχουν χαθεί» μετά το πέρασμα του τυφώνα Ελίν και τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για το χειρότερο σενάριο.

«Υπάρχουν 600 άνθρωποι για τους οποίους δεν έχουμε κανένα νέο», διευκρίνισε στη συνέχεια η Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ, σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, λέγοντας πως ελπίζει κάποιοι από τους ανθρώπους αυτούς να είναι «ζωντανοί», καθώς ο απολογισμός των επίσημα επιβεβαιωμένων θανάτων ανέρχεται επί του παρόντος σε περίπου 110.

Βοήθεια «για όσο χρειαστεί» υπόσχεται ο Τζο Μπαιντεν

Η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παράσχει βοήθεια στους πληγέντες του τυφώνα Ελίν «για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο.

«Θα συνεχίσουμε να παράσχουμε προμήθειες, τρόφιμα, νερό, εξοπλισμούς τηλεπικοινωνιών και διάσωσης», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Όπως έχω ήδη πει, το επαναλαμβάνω, θα είμαστε εκεί για όσο διάστημα χρειάζεται προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη δουλειά», συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια ενός μηνύματος.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι μίλησε με τους κυβερνήτες της Τζόρτζιας και της Βόρειας Καρολίνας, που επλήγησαν από τον τυφώνα Ελίν, ο οποίος κατέστρεψε το δίκτυο επικοινωνιών και άφησε εκατομμύρια πολίτες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ανέφερε πως είπε στον κυβερνήτη της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ ότι θα επισκεφθεί την πολιτεία αργότερα αυτήν την εβδομάδα και ότι αναμένει να βρεθεί εκεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Πρόσθεσε πως «ενδεχομένως θα χρειαστεί να ζητήσει» το Κογκρέσο να συγκληθεί για μια ειδική συνεδρίαση, προκειμένου να εγκρίνει ένα επιπλέον πακέτο χρηματοδότησης για να βοηθήσει τους πληγέντες.

Πηγή: ΑΠΕ