Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν μακρινό, γήινο πλανήτη που προσφέρει μια ανατριχιαστική εικόνα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο πλανήτης μας σε δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα.
Αυτός ο νεοανακαλυφθείς πλανήτης ίσως κάποτε ήταν κατοικήσιμος και περιστρεφόταν γύρω από ένα άστρο, όπως περίπου περιστρεφόμαστε εμείς γύρω από τον Ήλιο.

Ωστόσο, το άστρο του βίωσε έναν βίαιο θάνατο κάποια στιγμή, προκαλώντας τον εξωπλανήτη να χάσει τη θέση του και να περιπλανηθεί πιο μακριά στο διάστημα.

Ο νέος πλανήτης και το άστρο του βρίσκονται κοντά στον κεντρικό πυρήνα του Γαλαξία, περίπου 4.000 έτη φωτός μακριά από εμάς, δηλαδή περίπου 23 τετράκις εκατομμύρια μίλια.

Σύμφωνα με την Daily Mail εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2020, αλλά μια ομάδα αστρονόμων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ πρόσφατα μελέτησε ξανά αυτό το πλανητικό σύστημα, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Keck των 10 μέτρων που βρίσκεται στη Χαβάη.

Η μελέτη τους καθόρισε ότι αυτός ο πλανήτης, που έχει το μέγεθος της Γης, περιστρέφεται γύρω από έναν λευκό νάνο, δηλαδή τον πυκνό, καυτό πυρήνα ενός άστρου που έχει πεθάνει.

Πριν πεθάνει το άστρο, αυτό το πλανητικό σύστημα ίσως έμοιαζε πολύ με τη Γη που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Και δεν είναι αδύνατο να υποθέσουμε ότι αυτός ο πλανήτης μπορεί να είχε ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Ωστόσο, σήμερα, αυτός ο βραχώδης, άγονος πλανήτης βρίσκεται έξω από την κατοικήσιμη ζώνη ζωής του λευκού νάνου, τη ζώνη γύρω από ένα άστρο που είναι ικανή να υποστηρίξει τη ζωή.
Ο δικός μας Ήλιος θα περάσει τελικά από αυτήν την ίδια διαδικασία θανάτου. Αλλά εμείς δεν θα είμαστε ζωντανοί για να το δούμε. Οι μελέτες δείχνουν ότι το άστρο μας έχει ακόμη περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια ζωής.

Ήλιος

Ωστόσο, ο θάνατος του Ήλιου θα εξαερώσει τελικά τους ωκεανούς της Γης και θα διπλασιάσει την ακτίνα της τροχιάς της. Και αυτό θα γίνει μόνο αν η διόγκωση του Ήλιου δεν καταπιεί ολόκληρο τον πλανήτη μας πρώτα.

Καθώς ο Ήλιος εισέρχεται στη φάση του ερυθρού γίγαντα, το τελευταίο στάδιο πριν από τον θάνατο, θα διογκωθεί σαν ένα μπαλόνι, καταπίνοντας και πυρπολώντας τον Ερμή και την Αφροδίτη.

Ταυτόχρονα, η συρρίκνωση της μάζας του θα προκαλέσει την απομάκρυνση των επιζώντων πλανητών, όπως ίσως η Γη, από την τροχιά τους.

Αυτό θα προσφέρει στη Γη μια μικρή πιθανότητα επιβίωσης. Αλλά είναι πιθανό ότι ο πλανήτης μας θα καταποθεί μαζί με τον Ερμή και την Αφροδίτη κατά τη διάρκεια της φάσης του ερυθρού γίγαντα του Ήλιου.

«Δεν έχουμε προς το παρόν ομοφωνία σχετικά με το αν η Γη θα μπορέσει να αποφύγει την κατάποση από τον ερυθρό γίγαντα Ήλιο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, Κέμινγκ Ζανγκ, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο.

«Σε κάθε περίπτωση, ο πλανήτης Γη θα είναι κατοικήσιμος μόνο για περίπου άλλο ένα δισεκατομμύριο χρόνια, σημείο στο οποίο οι ωκεανοί της Γης θα εξαερωθούν από ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο του θερμοκηπίου, πολύ πριν υπάρξει κίνδυνος να καταποθεί από τον ερυθρό γίγαντα», πρόσθεσε.

Σε οκτώ δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, ο Ήλιος θα ξεκινήσει την τελική του μεταμόρφωση σε έναν «νεκρό» λευκό νάνο. Τα εξωτερικά του στρώματα θα διασκορπιστούν, αφήνοντας πίσω έναν πυκνό, λαμπερό πυρήνα που θα είναι τόσο μεγάλος όσο η Γη, αλλά θα διατηρήσει την αρχική του μάζα.
Αν η Γη επιβιώσει από τη φάση του ερυθρού γίγαντα του Ήλιου, θα έχει μετακινηθεί περίπου δύο φορές πιο μακριά από τον Ήλιο από την παρούσα απόσταση. Αυτή η νέα τροχιά θα την τοποθετήσει πολύ έξω από τη ζώνη κατοίκησης του λευκού νάνου.

Αυτή η ζοφερή εικόνα για το μέλλον του πλανήτη μας μοιάζει αξιοσημείωτα με την τρέχουσα κατάσταση του νεοανακαλυφθέντος πλανήτη.

«Αυτό το σύστημα που ανακάλυψε ο Κέμινγκ είναι ένα παράδειγμα ενός πλανήτη, πιθανόν ενός γήινου πλανήτη αρχικά σε μια τροχιά παρόμοια με της Γης, που επιβίωσε από τη φάση του ερυθρού γίγαντα του άστρου του», είπε η συγγραφέας της έρευνας, Τζέσικα Λου, αναπληρώτρια καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, σε δήλωσή της.