Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ με τη στάση του Άντριου Κουόμο, πρώην κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, καθώς φέρεται να επεξεργάστηκε έκθεση με θανάτους ηλικιωμένων από κορονοϊό σε γηροκομεία.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2020 το υπουργείο Υγείας συνέταξε μια έκθεση με όλες τις απώλειες από την πανδημία σε οίκους ευγηρίας της χώρας.

Τότε, ο Κουόμο είχε κατηγορήσει τους εργαζόμενους υγειονομικούς και τους συγγενείς των τροφίμων για τη διάδοση του ιού στις δομές, αφήνοντας στην άκρη τις κυβερνητικές και Πολιτειακές ευθύνες, αλλά και τον ρόλο των ιδιοκτητών των μονάδων.

Πρόσφατα λοιπόν, κατέθεσε στο Κογκρέσο και υποστήριξε ότι δεν γνώριζε για το περιεχόμενο της έκθεσης, αλλά πήρε αμέσως θέση μετά τη δημοσιοποίησή της, επειδή ήθελε να αποδοθεί δικαιοσύνη στους νεκρούς.

Ωστόσο, δημοσίευμα των New York Times αποκάλυψε ότι ο Κουόμο όχι μόνο γνώριζε για την έκθεση, αλλά άσκησε και πιέσεις για την επεξεργασία της, ώστε να αλλάξουν οι αριθμοί και να υποβαθμιστούν ευθύνες που έπρεπε να αποδοθούν. Μάλιστα, υπάρχουν σχετικά email που στάλθηκαν από το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και έδινε οδηγίες στο άτομο με το οποίο μιλούσε.

Ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο

Η New York Post πρόσθεσε σε δημοσίευμα ότι συγγενείς των θυμάτων ζητούν να ασκηθούν διώξεις κατά του πρώην κυβερνήτη, με την κατηγορία ότι αλλοίωσε κρατικά έγγραφα και μάλιστα είπε ψέματα για αυτό.

Ο βουλευτής Ρον Κιμ των Δημοκρατικών -κόμμα που υπηρέτησε ο Κουόμο- επέκρινε τον πρώην κυβερνήτη, αναφέροντας ότι «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του… δημιούργησε ένα μπάχαλο για να προωθήσει την πολιτική του καριέρα και να κανονίσει τη συνταξιοδότησή του, όπως το βιβλίο που θα έγραφε για τα πολιτικά του κατορθώματα… Κάποιος πρέπει να πληρώσει για αυτούς τους νεκρούς, θέλουν δικαιοσύνη».