Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες με στόχο δύο στρατιωτικές τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ, σε απάντηση στις εντατικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον νότιο και ανατολικό Λίβανο.
Σε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις, το λιβανέζικο κίνημα τόνισε ότι στόχευσε βασικές αποθήκες του ισραηλινού στρατού στη βόρεια περιοχή του Ισραήλ, δυτικά της Τιβεριάδας, και έναν στρατώνα, «σε απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού».
Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ήχησαν το απόγευμα στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καθώς η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες σε νοτιότερες τοποθεσίες από τις συνοριακές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Σειρήνες ήχησαν επίσης σε περιοχές στο βόρειο Ισραήλ.
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στον Λίβανο
«Τουλάχιστον 274 άνθρωποι, εκ των οποίων 21 παιδιά και 31 γυναίκες, σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιδρομές», δήλωσε ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη Τύπου.
Επίσης, 1.024 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις. «Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα οι τραυματίες (σ.σ. από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς) είναι σχεδόν 5.000», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.
Παράλληλα, είπε ότι χιλιάδες οικογένειες έχουν εκτοπιστεί στον νότο λόγω των ισραηλινών πληγμάτων.
«Θέλει την αποσταθεροποίηση της περιοχής το Ισραήλ», λέει ο πρόεδρος του Ιράν
Ο ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να επεκτείνει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι αυτό δεν θα ωφελήσει κανέναν. Επιμένει, δε, πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της περιοχής.
«Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι αν ξεσπούσε ένας μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αυτό δεν θα ωφελούσε κανέναν στον κόσμο. Είναι το Ισραήλ που επιδιώκει να επεκτείνει αυτό τον πόλεμο», δήλωσε ο Πεζεσκιάν από τη Νέα Υόρκη.
Έντονη ανησυχία και στην Ευρώπη
Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα τη «μεγάλη ανησυχία» της για την εξέλιξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και κάλεσε όλες τις πλευρές να συμβάλουν στην αποκλιμάκωσή της. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστιαν Βάγκνερ, και πρόσθεσε ότι αυτό που είναι τώρα σημαντικό είναι να γίνουν «συγκεκριμένα βήματα αποκλιμάκωσης».
Ο Κρίστιαν Βάγκνερ επανέλαβε ακόμη ότι στόχος θα πρέπει να είναι η απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων από τη «Γαλάζια Γραμμή» στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ. «Είναι σαφές ότι αυτό αποτελεί πλέον αντικείμενο εντατικών διπλωματικών προσπαθειών», τόνισε ο εκπρόσωπος και αναφέρθηκε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες της υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, με τους ομολόγους της στο Ισραήλ και στον Λίβανο το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βάγκνερ παραδέχθηκε ότι η πρόοδος που επιτυγχάνεται μέσω των γερμανικών διπλωματικών προσπαθειών είναι περιορισμένη, δήλωσε, ωστόσο, ότι «θα ήταν αλαζονικό να σταματούσαμε, επειδή η κατάσταση δεν βελτιώνεται όσο θα θέλαμε». «Δεν νομίζω ότι η διακοπή της προσπάθειας θα αποτελούσε λύση», δήλωσε, για να καταλήξει: «Θέλουμε μια κατάσταση για τους λαούς της Μέσης Ανατολής, στην οποία όλοι οι άνθρωποι στην περιοχή θα μπορούν να ζήσουν μαζί, με ειρήνη και αξιοπρέπεια. Αυτό απαιτεί χρήση διπλωματίας, αυτό απαιτεί διαπραγματεύσεις, αυτό απαιτεί λύση δύο κρατών και τη συνεχή δέσμευση ημών και των εταίρων μας σε αυτήν».
«Καταστροφικές» συνέπειες η κλιμάκωση του πολέμου, λέει ο ΟΗΕ
Μια περαιτέρω κλιμάκωση στον Λίβανο θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή, προειδοποίησε σήμερα η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), τη στιγμή που το Ισραήλ προχωρά σε σφοδρά πλήγματα σε στόχους της Χεζμπολάχ και η ισλαμιστική λιβανέζικη οργάνωση ανταπαντά.
«Κάθε πρόσθετη κλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάσταση θα μπορούσε να έχει βαριές και καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για τους ανθρώπους που ζουν από τη μία και την άλλη πλευρά της Γαλάζιας Γραμμής αλλά και για το σύνολο της περιοχής» ανέφερε η UNIFIL, αναφερόμενη στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, όπως έχει χαραχθεί από τον ΟΗΕ.
Εξάλλου, η εκπρόσωπος του γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασάνι, δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχη» από την κλιμάκωση, κρίνοντας ότι «πρέπει να σταματήσει».
«Οι επιθέσεις που είδαμε, σε συσκευές επικοινωνίας, σε βομβητές, τις οποίες ακολούθησαν οι επιθέσεις και οι εκτοξεύσεις ρουκετών μεταξύ των δύο πλευρών (…) σηματοδοτούν μια πραγματική κλιμάκωση», είπε η Σαμντασάνι, σημειώνοντας: «Φαίνεται ότι οι ενέργειες και η ρητορική των (δύο) πλευρών φέρνουν τη σύγκρουση σε άλλο επίπεδο».
Έπληξε 800 στόχους της Χεζμπολάχ το Ισραήλ
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι έπληξαν σήμερα περίπου 800 στόχους που συνδέονται με το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά).
«Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν κτίρια στα οποία η Χεζμπολάχ έκρυβε πυραύλους, εκτοξευτές, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και άλλες τρομοκρατικές υποδομές», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΠΕ