Την ώρα που οι Αρχές των ΗΠΑ ερευνούν ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, κάνει πάταγο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μια φιλορωσική ιστοσελίδα με fake news που δημιουργήθηκε από πρώην συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ιστότοπος ονομάζεται Intelligencer και προωθεί φιλορωσικές θέσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαδίδει ψευδείς ειδήσεις για τον κορονοϊό και τα εμβόλια, ενώ υποστηρίζει ότι στην Αμερική το βασικό πρόβλημα είναι η πολιτιστική μάχη και όχι το χάσμα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους, το οποίο γιγαντώνεται.

Η Guardian έκανε αναλυτική έρευνα και σε σχετικό άρθρο έγραψε ότι μεταξύ άλλων στη φιλορωσική ιστοσελίδα αρθρογραφούν λαοπρόβλητοι Ρεπουμπλικάνοι, υποστηρικτές τους και πρώην συνεργάτες του Τραμπ, οι οποίοι φέρεται να εμπλέκονται έμμεσα στη δημιουργία της, όπως ο Τζορτζ Παπαδόπουλος και η σύζυγός του, Σιμόνα Μαντζιάντε.

Η Σιμόνα Μαντζιάντε και ο Τζορτζ Παπαδόπουλος

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 2023, όταν δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα Intelligencer στην Αυστραλία για να αποτελεί την ιντερνετική έκδοση του ραδιοφωνικού σταθμού TNT Radio και να ενημερώνει μόνο τους Αυστραλούς. Εντούτοις, όλο το περιεχόμενο ήταν αφιερωμένο στις ΗΠΑ και δεν υπήρχε ουδεμία αναφορά στην Αυστραλία. Ιδιοκτήτες ήταν η Jennifer Squires και ο Mike Ryan, οι οποίοι ζήτησαν από τον George Eliason, αμερικανό δημοσιογράφο που έζησε 10 χρόνια σε ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας, να αναλάβει σύμβουλος έκδοσης.

Κάποια στιγμή μέσα στο 2024 η ιστοσελίδα άλλαξε έδρα και από την Αυστραλία μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Λος Άντζελες. Στα χαρτιά δεν φαίνεται πως χρηματοδοτείται, με τους ιδιοκτήτες να υποστηρίζουν ότι βάζουν χρήματα από την τσέπη τους. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο εμφανίζονται οι διασυνδέσεις με τη Ρωσία.

Το περίεργο διοικητικό συμβούλιο

Λίγο μετά την αλλαγή έδρας, προστέθηκαν άτομα στο διοικητικό συμβούλιο του Intelligencer και τα ονόματα προκαλούν ερωτηματικά, γιατί μπορεί να σχετίζονται με τον χώρο, αλλά για κάποιο λόγο είναι κοντά στο Κρεμλίνο ή τις φιλορωσικές θέσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διοικητική θέση έχει ο Igor Lopatonok, ο οποίος τον Φεβρουάριο -λίγο πριν από την αλλαγή έδρας- ενέταξε στα ρωσικά μητρώα την επιχείρηση Global 3 Pictures LLC. Επίσης, στο διοικητικό συμβούλιο του Intelligencer περιλαμβάνονται τέσσερα μέλη της αμερικανικής οργάνωσης «Χριστιανικός Ορθόδοξος Συνασπισμός», που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για σχέσεις με τη Ρωσία.

Ακόμη, συμμετέχει η Όλγα Ραβάσι, πρώην πρόεδρος της οργάνωσης «Σέρβοι για τον Τραμπ 2020», ο Τάιλερ Νίξον, δικηγόρος του λομπίστα Roger Stone, αλλά και οι Leah Hoopes και Greg Stenstrom, που έτρεξαν την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ στην Πενσυλβάνια.

Η αρχική σελίδα της ιστοσελίδας Intelligencer

Το περιεχόμενο που δημοσιεύει

Ο ιστότοπος Intelligencer δημοσιεύει άρθρα που έχουν χαρακτηριστεί fake news και πολλές φορές έχουν αναπαραχθεί από ιστοσελίδες που θεωρούνται δορυφόροι της Ρωσίας, όπως η Pravda-en που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη.

Η Guardian έγραψε ότι το Intelligencer δεν είναι ο συνηθισμένος ρωσικός ιστότοπος fake news. Δεν αναπαράγει ανώνυμα άρθρα, αλλά τα υπογράφουν γνωστά ονόματα και συνήθως σχετίζονται με τον τομέα για τον οποίο γράφουν.

Επίσης, λόγω της μυστήριας δομής του δεν μπορεί να κατηγορηθεί επίσημα για σχέσεις με τη Ρωσία και οποιεσδήποτε κυρώσεις δεχτεί θα αφορούν μόνο τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Εντούτοις, έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Συγκεκριμένα, ο Αύγουστος θεωρείται ο πιο επιτυχημένος μήνας για το σαϊτ, καθώς η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 300%.

Η Emma Briant, αναπληρώτρια καθηγήτρια ειδήσεων και πολιτικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, σημείωσε ότι «στο μέλλον μπορεί να δούμε περισσότερες προσπάθειες όπως το Intelligencer, το οποίο λειτουργεί ως δορυφόρος της Ρωσίας και χρησιμοποιεί διάσημα φιλορωσικά πρόσωπα, για να προωθήσει τις θέσεις του Κρεμλίνου».