Είκοσι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες, Τετάρτη, στον Λίβανο, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, Φιράς Αμπιάντ, σε συνέντευξη Τύπου.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνέρχεται εκτάκτως την Παρασκευή για να συζητήσει τις φονικές εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει τον «τεχνολογικό πόλεμό» του.
Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Νατζίμπ Μικάτι κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «υιοθετήσει σθεναρή στάση σταματώντας την επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου και τον τεχνολογικό πόλεμο τον οποίο διεξάγει».
Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε αν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις. Ωστόσο, 12 νυν και πρώην αξιωματούχοι της άμυνας και των πληροφοριών που ενημερώθηκαν για την επίθεση, υποστήριξαν ότι οι Ισραηλινοί βρίσκονται από πίσω, περιγράφοντας την ως μια μακρά και περίπλοκη επιχείρηση. Οι ίδιοι μίλησαν στους New York Times υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι παγιδευμένοι βομβητές και τα γουόκι-τόκι αποτελούν το πιο πρόσφατο χτύπημα στη σύγκρουση δεκαετιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ, είναι εδώ και καιρό ευάλωτες στις ισραηλινές επιθέσεις που χρησιμοποιούν εξελιγμένες τεχνολογίες. Το 2020, για παράδειγμα, το Ισραήλ δολοφόνησε τον κορυφαίο πυρηνικό επιστήμονα του Ιράν χρησιμοποιώντας ένα ρομπότ υποβοηθούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο έλεγχαν εξ αποστάσεως μέσω δορυφόρου.