Γιατροί στις ΗΠΑ εντόπισαν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του αναπνευστικού ιού EV-D68 σε παιδιά και είναι ανήσυχοι, καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπισή του, ενώ μοιάζει με την πολιομυελίτιδα.

Αποτελώντας μια παραλλαγή του εντεροϊού μπορεί να οδηγήσει σε οξεία χαλαρή μυελίτιδα και εντοπίζεται συνήθως σε ηλικίες κάτω των 5 ετών. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ανησυχητική αύξηση στα λύματα σχεδόν όλων των πόλεων στην Αμερική, με την Alexandria Boehm, καθηγήτρια πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, να σημειώνει ότι η τάση είναι ανοδική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται ήπια και περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, φτέρνισμα, βήχα, αδιαθεσία και πόνους στο σώμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, έχουν αναφερθεί συριγμός και δυσκολία στην αναπνοή.

Ο ιός EV-D68 όπως εμφανίζεται στο μικροσκόπιο

Ωστόσο, αυτό που θεωρείται ανησυχητικό είναι ότι ο EV-D68 μπορεί να ωθεί στην ανάπτυξη της οξείας χαλαρής μυελίτιδας. Πρόκειται για μια σπάνια, αλλά σοβαρή νευρολογική πάθηση, τα συμπτώματα της οποίας (AFM) περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, ασαφή ομιλία, δυσκολία στην κατάποση, πτώση του προσώπου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παράλυση. Παρόμοια με την πολιομυελίτιδα, η AFM μπορεί να προκαλέσει παράλυση σε ορισμένους ανθρώπους.

Οι νευρολογικές επιπλοκές είναι σπάνιες, αλλά τα νέα κρούσματα EV-D68 και AFM ακολουθούν ένα περίεργο μοτίβο, καθώς δείχνουν να σχετίζονται μεταξύ τους, ή ο πρώτος ιός να οδηγεί στον δεύτερο, ή να αναγνωρίζεται έτσι. Ο Dr. Kevin Messacar, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Νοσοκομείο Παίδων του Κολοράντο, είπε: «Είδαμε τον ιό που προηγουμένως οδηγούσε τα κρούσματα AFM, αλλά δεν είδαμε τα κρούσματα AFM που σχετίζονται με αυτόν».

Με βάση τους επιστήμονες, λοιπόν, ο EV-D68 μπορεί να έχει μεταλλαχθεί και λανθασμένα να θεωρείται AFM, με αποτέλεσμα να εντοπίζεται δύσκολα. Επίσης, καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό, οι γιατροί συνιστούν καλό πλύσιμο των χεριών και να αποφεύγεται η στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.