Αν έχετε έρθει ποτέ σε αντιπαράθεση για το αν κάτι έχει χρώμα μπλε ή πράσινο είναι απολύτως φυσιολογικό. Ένα νέο τεστ με τίτλο «Is my blue your blue?» («Είναι το δικό μου μπλε, το δικό σου μπλε;») αποκαλύπτει πόσο διαφορετικές ή πόσο παρόμοιες είναι οι χρωματικές αντιλήψεις του καθενός.
Το πείραμα δημιουργήθηκε από τον νευροεπιστήμονα και ερευνητή τεχνητής νοημοσύνης Dr. Patrick Mineault και όλα ξεκίνησαν από μια συζήτηση για μια κουβέρτα. «Είμαι οπτικός νευροεπιστήμονας και η σύζυγός μου, η Δρ Marissé Masis-Solano, είναι οφθαλμίατρος», δήλωσε ο Mineault στον Guardian. «Έχουμε αυτή τη διαφωνία για μια κουβέρτα στο σπίτι μας. Εγώ νομίζω ότι είναι πράσινη και εκείνη θεωρεί ότι είναι ξεκάθαρα μπλε».
Ο ερευνητής χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία κωδικοποίησης με τεχνητή νοημοσύνη σχεδίασε ένα τεστ χρωματικής αντίληψης. Ο ιστότοπος ismy.blue εμφανίζει μια οθόνη ενός χρώματος και ρωτά τον χρήστη αν είναι πράσινο ή μπλε.
Τα χρώματα στην οθόνη αλλάζουν σταδιακά μέχρι ο ιστότοπος να καταλήξει στο συμπέρασμα σε ποιο σημείο του φάσματος βρίσκεστε.
«Στα πρώτα πειράματα, διαπιστώσαμε ότι οι αντιδράσεις των ανθρώπων συγκεντρώνονται γύρω από το 175, το οποίο συμπτωματικά είναι το ίδιο με το τιρκουάζ χρώμα της HTML», δήλωσε ο Mineault.
«Αυτό είναι ενδιαφέρον, διότι το όριο μεταξύ του μπλε και του πράσινου βρίσκεται στο 180, το ονομαζόμενο κυανό χρώμα της HTML. Αυτό σημαίνει ότι τα όρια των περισσότερων ανθρώπων έχουν μετατοπιστεί προς το να λένε ότι το κυανό είναι μπλε».
Η κατανομή των τελικών ορίων ενός χρήστη βασίζεται σε άλλα άτομα που επίσης έκαναν το τεστ, ώστε να μπορούν να συγκριθούν με τον γενικό πληθυσμό.
Ο ιστότοπος δημιουργήθηκε τον Αύγουστο και έχει ήδη δει περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια επισκέψεις σε περίπου ένα μήνα.
Ο νευροεπιστήμονας εξηγεί ότι η αντίληψη του χρώματος είναι γενικά «δύσκολο να μετρηθεί». Οι επιστήμονες της όρασης χρησιμοποιούν εξειδικευμένο εξοπλισμό για την αντίληψη του χρώματος. Οι γραφίστες χρησιμοποιούν φυσικές χρωματικές κάρτες, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν τα χρώματα με σαφήνεια, τόνισε.