Μια εκπληκτική ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες εξετάζοντας κύτταρα νεκρών οργανισμών, καθώς βρήκαν μια τρίτη κατάσταση ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, η τρίτη κατάσταση είναι μια αναδυόμενη κατάσταση ύπαρξης στη βιολογία, ούτε ζωή ούτε θάνατος. Αυτή η τρίτη κατάσταση αποτελείται από κύτταρα νεκρών οργανισμών που μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και μετά τον θάνατο του οργανισμού. «Μετά τον θάνατο ενός οργανισμού, τα κύτταρα αποκτούν νέες ικανότητες που δεν διέθεταν εν ζωή», λένε οι ερευνητές. Διαφορετικοί τύποι κυττάρων έχουν διαφορετικές ικανότητες επιβίωσης, συμπεριλαμβανομένων των λευκών αιμοσφαιρίων στον άνθρωπο.

Επικεφαλής της νέας μελέτης στο περιοδικό «Physiology» είναι ο καθηγητής Peter Noble του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ και ο Alex Pozhitkov του City of Hope National Medical Center στο Duarte της Καλιφόρνια. «Η ζωή και ο θάνατος θεωρούνται παραδοσιακά ως αντίθετα», αναφέρουν σε ένα νέο άρθρο τους στο «The Conversation». «Η ανάδυση νέων πολυκυτταρικών μορφών ζωής από τα κύτταρα ενός νεκρού οργανισμού, όμως, εισάγει μια τρίτη κατάσταση που βρίσκεται πέρα από τα παραδοσιακά όρια της ζωής και του θανάτου. Ορισμένα κύτταρα, όταν τους παρέχονται θρεπτικά συστατικά, οξυγόνο, βιοηλεκτρισμός ή βιοχημικές ενδείξεις, έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνονται σε πολυκύτταρους οργανισμούς με νέες λειτουργίες μετά τον θάνατο».

Η ομάδα πραγματοποίησε μια ανασκόπηση πρόσφατων μελετών που διερεύνησαν την αξιοσημείωτη ικανότητα των κυττάρων να υπάρχουν σε νέες μορφές μετά τον θάνατο ενός οργανισμού.

Το 2021, ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι δερματικά κύτταρα από νεκρούς βατράχους ήταν σε θέση να προσαρμοστούν σε ένα τρυβλίο Petri (είναι ένα ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους και άλλους βιοεπιστήμονες για την καλλιέργεια μικροοργανισμών) στο εργαστήριο, που αναδιοργανώθηκαν σε πολυκύτταρους οργανισμούς και ονομάστηκαν «ξενορομπότ». Με λίγα λόγια οι οργανισμοί αυτοί επέδειξαν συμπεριφορές πέραν του αρχικού βιολογικού τους ρόλου, χρησιμοποιώντας τις βλεφαρίδες τους, μικρές δομές που μοιάζουν με τρίχες, για να κινούνται στο περιβάλλον.

Άλλοι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι τα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα μπορούν να αυτοσυναρμολογηθούν σε μικροσκοπικούς πολυκυτταρικούς οργανισμούς, που μπορούν να μετακινούνται, οι οποίοι ονομάστηκαν «ανθρωπορομπότ». Αυτά τα ανθρωπορομπότ όχι μόνο μπορούν να περιηγηθούν στο περιβάλλον τους αλλά και να επιδιορθώσουν τόσο τους εαυτούς τους όσο και τα τραυματισμένα νευρικά κύτταρα σε κοντινή απόσταση. Η ομάδα λέει ότι αυτά είναι παραδείγματα νέων κυτταρικών λειτουργιών που δεν υπάρχουν στη ζωή, «δείχνοντας την αλλαγή με τρόπους που δεν είναι προκαθορισμένοι». Το πώς ορισμένα κύτταρα λειτουργούν στην τρίτη κατάσταση μετά τον θάνατο ενός οργανισμού παραμένει ασαφές, αλλά μια πιθανή εξήγηση τύπου Φρανκενστάιν είναι ένα κρυφό σύστημα «ηλεκτρικών κυκλωμάτων» που αναζωογονεί τα κύτταρα.

«Αυτά τα κανάλια και οι αντλίες παράγουν ηλεκτρικά σήματα που επιτρέπουν στα κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους και να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως η ανάπτυξη και η κίνηση, διαμορφώνοντας τη δομή του οργανισμού που σχηματίζουν». Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το κατά πόσον τα κύτταρα έχουν αυτή την ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών συνθηκών (όπως η θερμοκρασία) και των πηγών ενέργειας (κατά πόσον έχουν πρόσβαση σε καύσιμα και μπορούν να μεταβολίσουν). «Η μεταβολική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στο αν τα κύτταρα μπορούν να συνεχίσουν να επιβιώνουν και να λειτουργούν», προσθέτει η ερευνητική ομάδα.

Παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία, το φύλο και το είδος των ειδών διαμορφώνουν επίσης το μεταθανάτιο τοπίο – με άλλα λόγια το αν μπορούν να υπάρξουν στην τρίτη κατάσταση. Τελικά, η έρευνα παραπέμπει σε ανεξερεύνητα σύνορα, που θα μπορούσαν να φέρουν ζωικά κύτταρα στην τρίτη κατάσταση.