Η Γερμανία κάνει πράξη τις εξαγγελίες για αυστηρότερο έλεγχο στα σύνορα και γενικά στο ζήτημα του μεταναστευτικού, καθώς απέλασε 40 μετανάστες, οι οποίοι επιστρέφουν πίσω στις πατρίδες τους, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Αρμόδιες πηγές που μίλησαν στην Bild υποστήριξαν ότι το αεροσκάφος – το οποίο μεταφέρει επίσης εγκληματίες – διαχειρίζεται μια πολωνική εταιρεία ναυλωμένων πτήσεων, και αναμένεται να προσγειωθεί σε Βελιγράδι και Σκόπια.

Σημειώνεται, ότι στα δυτικά και βόρεια σύνορα της Γερμανίας επεκτείνονται για έξι μήνες οι έλεγχοι, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση.

Για «στοχευμένους» και «έξυπνους» σταθερούς και κινητούς ελέγχους κάνει λόγο η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, και καθησυχάζει όσους εκφράζουν ανησυχίες για μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα, ενώ η αντιπολίτευση εξακολουθεί να ζητά αυστηρότερα μέτρα. Για «πολύ μεγάλο αριθμό» ανθρώπων που φθάνουν στη Γερμανία και «ανάγκη να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο» μίλησε ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, από το Ουζμπεκιστάν.

Ήδη από τα μεσάνυχτα προς τη Δευτέρα ισχύει πλέον και στα σύνορα προς τη Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία το καθεστώς ελέγχου που εφαρμόζεται ήδη στα σύνορα με την Αυστρία, την Ελβετία, την Τσεχία και την Πολωνία. Όποιος θέλει να εισέλθει οδικώς στη Γερμανία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να παρουσιάσει στη γερμανική αστυνομία τα σχετικά έγγραφα. Θα ελέγχονται επίσης φορτηγά και άλλα οχήματα μεταφορών – τόσο οι οδηγοί όσο και το φορτίο τους.

Υπερασπιζόμενη τις κυβερνητικές αποφάσεις, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν εφαρμόζει αυθαίρετα εθνικά μέτρα τα οποία βλάπτουν την Ευρώπη, αλλά ενεργεί «σε στενό συντονισμό» με τους γείτονές της.

Πηγή: ΑΠΕ