Η πρόσφατη δέσμευση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, για νέα μέτρα εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης στη Γερμανία, προκαλεί δυσαρέσκεια στις χώρες υποδοχής των μεταναστευτικών κυμάτων, καθώς παραβιάζει τους κανόνες της συνθήκης Σένγκεν και δημιουργεί συνθήκες άνισης αντιμετώπισης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Στις θεμελιώδεις αρχές της, η «ζώνη Σένγκεν» εξασφαλίζει ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη μετακίνηση χωρίς την ανάγκη ελέγχου διαβατηρίων. Ωστόσο, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία φαίνεται να στρέφουν τη χώρα προς διαφορετική κατεύθυνση.
Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ξημερώματα Δευτέρας τίθενται σε ισχύ τα μέτρα της γερμανικής κυβέρνησης κατά της παράτυπης μετανάστευσης, σε μια απόφαση που βάζει βόμβα στα θεμέλια της συνθήκης Σένγκεν.
Συγκεκριμένα, στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας, δηλαδή σε Αυστρία, Ελβετία, Τσεχία και Πολωνία, οι έλεγχοι είχαν ήδη εντατικοποιηθεί και πλέον το μέτρο αυτό τίθεται σε ισχύ και στα σύνορα με Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Δανία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η deutsche-welle.
Η υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ εξηγεί ότι οι έλεγχοι θα είναι «έξυπνοι» σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει πόλεις στα σύνορα που ζουν από τα πλεονεκτήματα της Συνθήκης Σένγκεν και την ελεύθερη κυκλφοφορία προσώπων και αγαθών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημόσιου δικτύου WDR της δυτικής Γερμανίας, βάσει πληροφοριών της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας οι έλεγχοι θα διενεργούνται δειγματοληπτικά, προσωρινά και σε τυχαία σημεία που θα μεταβάλλονται. Κάθε άτομο που επιχειρεί διέλευση των συνόρων θα μπορεί να ελεγχθεί. Για αυτό όσοι μετακινούνται διασυνοριακά θα πρέπει να είναι σε θέση να επιδείξουν ανά πάσα στιγμή τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Επίσης, δεν αποκλείεται και ο έλεγχος οχημάτων.
Στόχος του υπ. Εσωτερικών και του υπ. Μεταφορών είναι να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα μπολιτιαρίσματα στα σύνορα. Πάντως, ήδη συνοριακές πόλεις, όπως πχ. στα σύνορα με την Ολλανδία, το Βέλγιο ή τη Γαλλία, ανησυχούν για πιθανά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, δεδομένου ότι εκεί οι διανοσυριακές μετακινήσεις για ψώνια, ανεφοδιασμό καυσίμων ή ιατρικά ραντεβού αποτελούν κομμάτι της κοινής συμβίωσης στα σύνορα.
Ταυτόχρονα η ένωση μεταφορέων Logistics TLN αναφέρει στο WDR ότι καθημερινά περίπου 100.000 φορτηγά διασχίζουν μόνο τα σύνορα Γερμανίας και Ολλανδίας ενώ κάθε ώρα αναμονής κοστίζει 100 ευρώ ανά οδηγό. Έχοντας την εμπειρία της πανδημίας αλλά και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, κατά το οποίο είχαν επίσης διενεργηθεί αντίστοιχοι έλεγχοι, φοβούνται για μεγάλους και επιζήμιους χρόνους αναμονής.
Το συνδικάτο των αστυνομικών εκπέμπει SOS κάνοντας λόγο για ελλείψεις σε προσωπικό και χρηματικούς πόρους
Την ίδια ώρα το ισχυρό συνδικάτο των αστυνομικών εκπέμπει SOS και διαμηνύει ότι έχει ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και χρηματικούς πόρους και ότι θα πιεστεί για να φέρει εις πέρας μακροχρόνιους ελέγχους στα σύνορα.
Mιλώντας στο Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών RND, ο επικεφαλής του συνδικάτου Αντρέας Ρόσκοπφ αποκαλύπτει ότι οι προετοιμασίες της γερμανικής αστυνομίας δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί κι αυτό διότι η ανακοίνωση της υπ. Εσωτερικών προκάλεσε έκπληξη. Ο ίδιος κάνει λόγο για κίνδυνο επιβάρυνσης των σωμάτων ασφαλείας στα σύνορα.
Στο Βερολίνο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος για το μεταναστευτικό
Υπενθυμίζεται ότι στο Βερολίνο ταξιδεύει τη Δευτέρα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Παναγιωτόπουλος προκειμένου να λάβει μέρος σε υψηλού επιπέδου Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να έχει σημαντικές διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Την Τρίτη, ο υπουργός θα συμμετάσχει στο Συνέδριο «Western Balcans Summit 2024». Ο υπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί για τα κρίσιμα ζητήματα της παράτυπης μετανάστευσης, της διακίνησης μεταναστών, της εμπορίας ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος.