Η κακοκαιρία Μπόρις έπληξε σφοδρά την κεντρική Ευρώπη, καθώς από τις πλημμύρες τουλάχιστον 16 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του aljazeera.com, τα περισσότερα θύματα εντοπίστηκαν σε Τσεχία, Πολωνία και Αυστρία. Πλέον, σε ορισμένες περιοχές, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, ωστόσο υπάρχουν άλλες περιοχές που προετοιμάζονται για περισσότερες αναταραχές.

Στη Σλοβακία, η υπερχείλιση του ποταμού Δούναβη προκάλεσε πλημμύρες στην περιοχή της παλιάς πόλης της πρωτεύουσας, Μπρατισλάβας, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η στάθμη των υδάτων ξεπέρασε τα 9 μέτρα και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Τα υψηλότερα ύψη βροχόπτωσης σημειώθηκαν στην Τσεχία. Από το πρωί της Πέμπτης, στη βορειοανατολική πόλη Jesenik έπεσαν 473 χιλιοστά βροχής, δηλαδή πέντε φορές πάνω από το μέσο μηνιαίο ύψος βροχής.

Στην Αυστρία, ένοπλες δυνάμεις αναπτύχθηκαν για να προσφέρουν βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν από την καταιγίδα. Στο Σεντ Πόλτεν έπεσε περισσότερη βροχή μέσα σε τέσσερις ημέρες από ό,τι σε ολόκληρο το υγρότερο φθινόπωρο που είχε καταγραφεί το 1950.

Στην ανατολική Ρουμανία, χωριά και πόλεις βυθίστηκαν, με τον δήμαρχο της πόλης, Slobozia Conachi, να κάνει λόγο για καταστροφικές συνέπειες. Πολλοί άνθρωποι διαπίστωσαν ότι οι κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν.

Το πρωί της Δευτέρας, ο δήμαρχος της πόλης Paczków στη νοτιοδυτική Πολωνία απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να εκκενώσουν την πόλη, που βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω υπερχείλισης νερού σε κοντινό ταμιευτήρα.

Ακολουθούν φωτογραφίες του Associated Press με το πέρασμα της κακοκαιρίας Boris: