Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να πλήττει την Ανατολική αλλά και περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης, η καταιγίδα Μπόρις.
Στη Ρουμανία, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε πέντε μετά τον εντοπισμό σήμερα ενός ακόμη στην ίδια περιοχή που βρέθηκαν και τα υπόλοιπα θύματα, την πλέον πληγείσα από την κακοκαιρία, το Γκαλάτι (νοτιοανατολικά), όπου επηρεάστηκαν 5.000 νοικοκυριά.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στη χώρα ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι: «Μετά τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, στην περιοχή Σλομπόζια Κονάτσι εντοπίστηκε άλλος ένας νεκρός και ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε πέντε».

Ο δήμαρχος της περιοχής χαρακτήρισε την κατάσταση ως «καταστροφή ασυνήθιστης κλίμακας» και σημείωσε ότι, αν και είχαν σημειωθεί πλημμύρες και πριν από 11 χρόνια, η τρέχουσα κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή. Επισήμανε επίσης ότι ο κεντρικός δρόμος της περιοχής έχει μετατραπεί σε χείμαρρο.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες σε αρκετές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Στην Αυστρία, ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στην Κάτω Αυστρία, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι αρχές έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες επιχειρήσεις διάσωσης για να βοηθήσουν πολίτες που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους, ενώ σημαντικές διακοπές έχουν σημειωθεί στις σιδηροδρομικές και μετρικές υπηρεσίες στη Βιέννη.

Στην Πολωνία, ένας άνθρωπος πνίγηκε και τέσσερις άλλοι αγνοούνται. Η κατάσταση ήταν πιο επισφαλής στο νοτιοδυτικό τμήμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες.«Η στάθμη του νερού συνεχίζει να ανεβαίνει» και δεν υπάρχει «καμία ελπίδα ότι θα σταματήσει να βρέχει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σοφία Οβσιάνκα, 65 ετών, κάτοικος του Γκλουχολάζι.

Στη γειτονική Τσεχία, λόγω των καταρρακτωδών βροχών και της ανόδου της στάθμης των υδάτων στα ποτάμια, όπως αναφέρουν οι αρχές των δύο χωρών.

Χθες το πρωί, το νοσοκομείο στην πόλη Μπρνο της Τσεχίας (νοτιοανατολικά) εκκενώθηκε, ενώ η περιφέρεια της Μοραβίας (βορειοανατολικά) κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στην πόλη Όλομουτς (ανατολικά), ο Ρόμπερτ Χούμπινακ πήγε να προμηθευτεί σάκους για να προστατεύσει το σπίτι του. «Από χθες έχω μεταφέρει σχεδόν τρεις τόνους άμμου», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επεκτάθηκε και στην Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας.