Ο πάπας Φραγκίσκος χθες εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη θετικών εξελίξεων προς την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, σχεδόν έναν χρόνο μετά την αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μια περιοχή που έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές.

«Με συγχωρείτε που το λέω αυτό, αλλά δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόοδος για την (επίτευξη) ειρήνης», δήλωσε ο Αργεντινός Ιησουίτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσα στο αεροπλάνο με το οποίο επιστρέφει από τη Σιγκαπούρη στη Ρώμη.

Όταν ρωτήθηκε για το ισραηλινό πλήγμα στις 11 Σεπτεμβρίου εναντίον σχολείου που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και όπου 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Γάζας, ο πάπας απάντησε: «Δεν μπορώ να πω αν αυτή η πολεμική πράξη είναι πολύ αιμοχαρής ή όχι».

«Αλλά, σας παρακαλώ, όταν βλέπουμε τα πτώματα των σκοτωμένων παιδιών, όταν το βλέπουμε αυτό, γιατί υπέθεσαν ότι υπήρχαν κάποιοι μαχητές εκεί, και βλέπουμε τον βομβαρδισμό ενός σχολείου… Είναι άσχημο, είναι άσχημο», κατήγγειλε.

«Μερικές φορές, λένε ότι είναι ένας αμυντικός πόλεμος, αλλά μερικές φορές πιστεύω ότι είναι ένας πόλεμος υπερβολικά πολύς».

Η Αγία Έδρα «εργάζεται» υπέρ μιας διαμεσολάβησης, διαβεβαίωσε ο πάπας, διευκρινίζοντας ότι συνομιλεί «καθημερινά» τηλεφωνικά με την ενορία της Γάζας.

«Υπάρχουν 600 άνθρωποι εκεί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, αλλά ζουν σαν αδέρφια. Μου λένε άσχημα πράγματα, δύσκολα».

«Στο τέλος της ημέρας, αυτός που θα νικήσει στον πόλεμο θα υποστεί πάντα μια ήττα. Ο πόλεμος είναι πάντα μια ήττα, πάντα! Χωρίς καμιά εξαίρεση. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό», επανέλαβε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Πηγή: ΑΠΕ