Η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιεί στην Ουκρανία το νέο drone «καμικάζι» Гарпия-A1 (λέξη που στα ρωσικά σημαίνει «Άρπυια» – έχει δηλαδή το όνομα ενός από τους αρπακτικότερους αετούς) και είναι εγχώριας παραγωγής, ενώ χρησιμοποιεί κινεζική τεχνολογία.

Το πρακτορείο Reuters έγραψε αποκλειστικό δημοσίευμα, εξετάζοντας τρία ρωσικά έγγραφα και συνομιλώντας με δύο αξιωματούχους, οι οποίοι, μάλιστα, παρείχαν φωτογραφία από μία κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Το έργο φαίνεται να έχει ανατεθεί στην IEMZ Kupol, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας κατασκευής όπλων Almaz-Antey, η οποία υπέγραψε σύμβαση αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ρουβλίων (10 εκατομμύρια ευρώ) με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η παραγωγή γίνεται σε ένα πρώην εργοστάσιο τσιμέντου, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Ουντμούρτων, Ιζέφσκ, στη δυτική Ρωσία, το οποίο ήδη φτιάχνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Από το 2023 έως τον Ιούλιο του 2024 φέρεται να παράχθηκαν 2.500 «Άρπυιες» και όλες να έχουν χρησιμοποιηθεί σε χτυπήματα στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, το νέο ρωσικό drone μοιάζει πολύ με το ιρανικό Shahed, που έχει αγοράσει η Ρωσία και χρησιμοποιεί στον πόλεμο. Ωστόσο, φέρει διακριτικά χαρακτηριστικά, όπως ένα μοναδικό πτερύγιο με βίδες και κινητήρες Limbach L-550 E. Επιπλέον, έχει βάρος απογείωσης λιγότερο από 300 κιλά και μέγιστη εμβέλεια 1.500 χιλιομέτρων.

Ιρανικό drone Shahed, με το οποίο μοιάζει το ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Άρπυια»

Πηγές από την ΕΕ δήλωσαν ότι πολλά μέρη του drone είναι κινεζικής τεχνολογίας ή παραγωγής. Παραδείγματος χάριν, ο κινητήρας σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από μια γερμανική εταιρεία, αλλά παράγεται τώρα στην Κίνα από μια τοπική εταιρεία, την Xiamen Limbach.

Ο Samuel Bendett, ανώτερος συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον «Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια», σχολίασε τις αποκαλύψεις αναφέροντας: «Αν πράγματι επιβεβαιωθεί αυτό, σημαίνει ότι η Ρωσία αναπτύσσει σημαντικά την εγχώρια πολεμική της βιομηχανία, παρά τον οικονομικό πόλεμο. Αυτά δεν είναι καθόλου καλά νέα, γιατί αυξάνει τις δυνατότητες που έχει».

Ανάρτηση με το δημοσίευμα του Reuters, που περιέχει την αποκλειστική φωτογραφία: