Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αποφάσισε να απελάσει έξι βρετανούς διπλωμάτες από τη χώρα, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία και δολιοφθορά, σε μια κίνηση που δείχνει ξεκάθαρα το κλίμα μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου.

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ή FSB ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη ως απάντηση στα πολλά εχθρικά βήματα που έκανε το Λονδίνο, δήλωση η οποία πιθανώς αναφέρεται σε «μηνύματα» από τη Βρετανία περί προθυμίας να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει Storm Shadow πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Μιλώντας την Πέμπτη για αυτή την πιθανή αλλαγή στη χρήση πυραύλων, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε ότι μια τέτοια απόφαση θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Σ. Πεσκόφ, είπε σε δημοσιογράφους ότι η δήλωση του Πούτιν ήταν πολύ σημαντική και ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν είχε καμία αμφιβολία ότι το μήνυμα έφθασε στους αποδέκτες του.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είπε ότι οι κατηγορίες για κατασκοπεία από τους διπλωμάτες ήταν αβάσιμες, ανέφερε ότι οι έξι είχαν εγκαταλείψει τη Ρωσία τον περασμένο μήνα μετά την προειδοποίηση της Μόσχας στο Λονδίνο για την απόφασή της στις αρχές Αυγούστου.

Αυτό έγινε αφότου η Βρετανία δήλωσε τον Μάιο ότι απελαύνει έναν ρώσο αμυντικό ακόλουθο ως μη δηλωμένο αξιωματικό στρατιωτικών πληροφοριών και ότι επέβαλε άλλους περιορισμούς στη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο.

Όπως αναφέρει η New York Times, εκείνη την εποχή η Μόσχα απάντησε, δίνοντας εντολή στον βρετανό αμυντικό ακόλουθο να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Οι ανταλλαγές έγιναν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης της Ρωσίας συνέπεσε με το ταξίδι του πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ ως βρετανός ηγέτης.

Η FSB, ο κύριος διάδοχος οργανισμός της KGB της σοβιετικής εποχής, είπε ότι οι έξι απελαθέντες διπλωμάτες είχαν σταλεί στη Ρωσία από τη βρετανική διεύθυνση εξωτερικών υπηρεσιών που είναι αρμόδια για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ανακοινώθηκε ότι κρίθηκε πως οι δραστηριότητες των έξι διπλωματών ήταν απειλητικές για την ασφάλεια της Ρωσίας και ότι ενδείξεις κατασκοπείας και δολιοφθοράς είχαν εντοπιστεί στο έργο τους.

Σε ανακοίνωσή του, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε: «Οι ρωσικές αρχές ανακάλεσαν τη διπλωματική διαπίστευση έξι βρετανών διπλωματών στη Ρωσία τον περασμένο μήνα, κατόπιν ενεργειών στις οποίες προέβη η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως απάντηση στη ρωσική κρατική δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Μάλιστα, προσθέτει ότι: «Δεν απολογούμαστε για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων».

Η Μαρία Β. Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε σε δήλωσή της ότι το υπουργείο της υποστήριξε την απόφαση της FSB.

Είπε ότι οι έξι βρετανοί διπλωμάτες είχαν εμπλακεί σε ανατρεπτικό έργο με στόχο να βλάψουν τον ρωσικό λαό. Σε ξεχωριστή δήλωση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποσχέθηκε να απελάσει περισσότερους βρετανούς διπλωμάτες σε περίπτωση που συμμετάσχουν σε παρόμοιες δραστηριότητες.

Ο κ. Πεσκόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν γίνεται λόγος για πλήρες κλείσιμο της βρετανικής πρεσβείας στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξε φωτογραφίες των έξι διπλωματών και τους αναγνώρισε, αν και τα ονόματά τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Οι διπλωμάτες είχαν συναντηθεί με ρώσους ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, σύμφωνα με τηλεοπτικό ρεπορτάζ.