Μήνυμα στη Δύση στέλνει η Μόσχα, με ρώσο υπουργό να επαναλαμβάνει τις απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποιώντας μάλιστα για σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας μίλησε σήμερα σε συνέδριο για την ασφάλεια στην Κίνα, όπου χρησιμοποίησε ρητορική παρόμοια με τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες για τον βίαιο εξαναγκασμό της Ρωσίας σε διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τις φόρμουλες του Κιέβου, οι χώρες του ΝΑΤΟ καταστρώνουν σχέδια για την αποστολή των στρατευμάτων τους στην Ουκρανία», είπε ο Αλεξάντερ Φομίν στη διάσκεψη στο Πεκίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA και το Sky News.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων.

Αλεξάντρ Φομίν

Και σε παρατηρήσεις που απηχούν δηλώσεις του Κρεμλίνου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι οποίες προειδοποίησαν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να «συνδυάσει τις δυνατότητες» με την Κίνα, εάν αντιμετωπίσει επιθετικότητα, ο Φομίν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει μοναδική εμπειρία από την καταπολέμηση διαφόρων δυτικών όπλων στην Ουκρανία και είναι έτοιμη να τη μοιραστεί με τους εταίρους.

Συμπλήρωσε ότι η στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας είχε επανεφεύρει τον σύγχρονο πόλεμο και έδειξε ότι τα ρωσικά όπλα ήταν ικανά να νικήσουν τα δυτικά.

Η απειλή του Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι, αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα σε ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν εφοδιάσει το Κίεβο δυτικές χώρες, αυτό θα σημάνει το γεγονός ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».

«Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα άλλαζε την ίδια τη φύση του πολέμου. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από δημοσιογράφο που καλύπτει τη ρωσική προεδρία.

Και ο πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, κατηγόρησε σήμερα το ΝΑΤΟ ότι συμμετέχει στις στρατιωτικές ενέργειες της Ουκρανίας, υπονοώντας ότι εμπλέκεται ήδη πολύ στη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων.

Ο Βολόντιν κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι βοηθά την Ουκρανία να επιλέξει ποιες ρωσικές πόλεις να στοχοθετήσει, ότι εγκρίνει συγκεκριμένες στρατιωτικές ενέργειες και ότι δίνει εντολές στο Κίεβο.

«Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία συζητούν το ενδεχόμενο (ουκρανικών) πληγμάτων με τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον του εδάφους της χώρας μας. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια απόπειρα να συγκαλύψουν και να κρύψουν την άμεση εμπλοκή τους στη στρατιωτική δράση», έγραψε ο Βολόντιν στον λογαριασμό του στο Telegram.

«Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ουσιαστικά προσπαθούν να δώσουν την άδεια στους εαυτούς τους να εξαπολύσουν εχθρικές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας με τη χρήση πυραύλων», πρόσθεσε.

Ο Βολόντιν κατήγγειλε ότι πλέον η Ουκρανία χρησιμοποιεί όχι μόνο σύμβουλους και εκπαιδευτές από το ΝΑΤΟ, αλλά και μισθοφόρους, όπως τους αποκάλεσε, ενώ έκανε λόγο για ολόκληρες μονάδες του στρατού που είναι εξοπλισμένες με νατοϊκά όπλα.

«Αυτοί (σ.σ. το προσωπικό του ΝΑΤΟ) αποφασίζουν ποιες πόλεις της χώρας μας θα πληγούν, συντονίζουν τις στρατιωτικές ενέργειες και δίνουν εντολές. Το ΝΑΤΟ έχει γίνει συμμέτοχος στις στρατιωτικές ενέργειες της Ουκρανίας. Εξαπολύει πόλεμο εναντίον της χώρας μας», τόνισε.