Το σημερινό ντιμπέιτ για την προεδρεία των ΗΠΑ μεταξύ των δύο υποψήφιων Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ που φιλοξένησε το ABC τα είχε όλα, επιθέσεις, ψέμματα κι έντονες στιγμές.

Η αναμέτρηση υψηλού ενδιαφέροντος ήρθε καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κούρσα είναι αμφίρροπη μόλις οκτώ εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών.

Οι παρουσιαστές του ABC World News Tonight Ντέιβιντ Μουίρ και Λίνσεϊ Ντέιβις ήταν οι συντονιστές.
Δείτε βίντεο:

Έδωσαν τα χέρια

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσαν τα χέρια στην αρχή του ντιμπέιτ το βράδυ της Τρίτης. Η Χάρις προχώρησε προς τον Τραμπ και τέντωσε το χέρι της. Εκείνος δέχτηκε τη χειραψία. Είναι η πρώτη φορά που η Χάρις και ο Τραμπ συναντήθηκαν ποτέ από κοντά.

(AP Photo/Alex Brandon)

Πρώτο θέμα της αποψινής συζήτησης η οικονομία

(AP Photo/Alex Brandon)

Η Καμάλα Χάρις ρωτήθηκε αν οι Αμερικανοί είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Τόνισε ότι πιστεύει στα όνειρα του αμερικανικού λαού και ότι έχει ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας «οικονομίας ευκαιριών». Στη συνέχεια είπα ότι σκοπεύει να παρατείνει τη μείωση του φόρου για τις νέες οικογένειες και το σχέδιό της είναι να δώσει έκπτωση φόρου 50.000 δολαρίων για τις μικρές επιχειρήσεις. Ανέφερε ότι «ο αντίπαλός της» θα παράσχει μείωση φόρου για τους δισεκατομμυριούχους και τις μεγάλες εταιρείες.

Η Χάρις καταλόγισε στον Τραμπ ευθύνες για τη συμμετοχή του στο Project 2025, ένα βιβλίο 922 σελίδων που περιλαμβάνει αμφιλεγόμενες πολιτικές προτάσεις με στόχο να καθοδηγήσουν την επόμενη συντηρητική κυβέρνηση.

Η απάντηση Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε στα σχόλια της αντιπάλου του για την οικονομία.

Καθώς μιλούσε, παρέμεινε στωικός – χωρίς να προσφέρει καμία πραγματική αντίδραση.

(AP Photo/Alex Brandon)



Όταν μίλησε – αντεπιτέθηκε στην οικονομία.

«Είχαμε μια τρομερή οικονομία… έχουμε πληθωρισμό που πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν δει ποτέ πριν – ίσως ο χειρότερος στην ιστορία του έθνους μας».

Γρήγορα στράφηκε στη μετανάστευση και επιτέθηκε στην Καμάλα Χάρις για τους «ανθρώπους που αυτή και ο Μπάιντεν άφησαν να μπουν στη χώρα».

«Αυτοί [οι μετανάστες] καταλαμβάνουν τις πόλεις και καταλαμβάνουν τα κτίρια. Μπαίνουν μέσα βίαια».

Ο συντονιστής του ABC Ντέιβιντ Μουίρ υπενθύμισε στον κ. Τραμπ ότι η μετανάστευση θα συζητηθεί αργότερα, προτού επιτρέψει στην κ. Χάρις να αντικρούσει.

«Αυτό που κάναμε είναι να καθαρίσουμε το χάος του Ντόναλντ Τραμπ», λέει η ίδια.

Τόνισε ότι το Σχέδιο 2025 είναι επικίνδυνο και ότι θα επικαλεστεί πολιτικές ιδέες από αυτό και το «ίδιο παλιό κουρασμένο εγχειρίδιο, ένα μάτσο ψέματα, παράπονα και χαρακτηρισμούς».

Ο κ. Τραμπ είπε αμέσως: «Δεν έχω καμία σχέση με το Σχέδιο 2025 – αυτό είναι εκεί έξω – δεν το έχω διαβάσει».

Η κ. Χάρις επανήλθε και πάλι – και είπε: «Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κανένα σχέδιο για εσάς».

Και πάλι, ο κ. Τραμπ επιστρέφει και λέει ότι οι καθηγητές στο παλιό του κολέγιο πιστεύουν ότι έχει ένα σπουδαίο σχέδιο για τη χώρα.

«Πήγα στη Σχολή Οικονομικών Γουόρτον και πολλοί από αυτούς τους καθηγητές, οι κορυφαίοι καθηγητές, πιστεύουν ότι το σχέδιό μου είναι ένα λαμπρό σχέδιο».

Ο Τραμπ λέει ότι επρόκειτο να στείλει στην Χάρις ένα καπέλο MAGA

Ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε τώρα για τις προτάσεις του σχετικά με τους δασμούς, για τις οποίες η Καμάλα Χάρις υποστήριξε ότι θα προκαλέσουν υψηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς.

Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι θα πάρει «δισεκατομμύρια δολάρια» από την Κίνα με τους δασμούς.

«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν έξω και να αγοράσουν δημητριακά ή μπέικον ή αυγά ή οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι Δημοκρατικοί έχουν «καταστρέψει» την οικονομία.

Η κ. Χάρις απαντά λέγοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε ως αποτέλεσμα το «υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα όλων των εποχών» και ότι θα επικεντρωθεί στη στήριξη του εργατικού δυναμικού της Αμερικής.

«Θα πάει στη φιλοσοφία μου τώρα. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο να της στείλω ένα καπέλο MAGA», απάντησε ο κ. Τραμπ.

«Αλλά, αν εκλεγεί, θα την αλλάξει και θα είναι το τέλος της χώρας μας. Είναι μαρξίστρια. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι μαρξίστρια», πρόσθεσε.

Συνέχισε επίσης να αναφέρεται αρκετές φορές στη μετανάστευση, παρά το γεγονός ότι η ερώτηση αφορούσε τους δασμούς.

Η Χάρις και ο Τραμπ συγκρούονται για τις αμβλώσεις

Επιστρέφουμε τώρα στην άμβλωση – ένα από τα κεντρικά θέματα που θα κρίνουν αυτές τις εκλογές.

Η Λίνσεϊ Ντέιβις, συντονίστρια του ABC, ρώτησε τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις αμφιταλαντεύσεις του όσον αφορά τη δική του στάση για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα.

Τον ρώτησε γιατί οι γυναίκες θα πρέπει να τον εμπιστευτούν.

Ο κ. Τραμπ άρχισε ένα μακρύ παραλήρημα για το πώς ορισμένες πολιτείες επιτρέπουν τις αμβλώσεις στους εννέα μήνες – ισχυρισμοί που τον έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο παρελθόν.

Επισήμανε ότι μωρά έχουν «εκτελεστεί» βάσει ορισμένων κρατικών νόμων.

Η συντονίστρια του ABC Λίνσεϊ Ντέιβις εξήγησε στους τηλεθεατές ότι «δεν υπάρχει καμία πολιτεία σε αυτή τη χώρα όπου είναι νόμιμο να σκοτώνεις ένα μωρό αφού γεννηθεί».

Ξεφεύγοντας από το θέμα, ο κ. Τραμπ είπε ότι ο Τιμ Γουόλτς είναι μια «πραγματικά φρικτή επιλογή» για την Αμερική ως πιθανός αντιπρόεδρος.

Η κ. Χάρις υπερασπίστηκε με πάθος την ανάγκη για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και χαρακτήρισε τα σχόλιά του για τις αμβλώσεις εννέα μηνών είναι «ένα μάτσο ψέματα».

«Η κυβέρνηση και ο Ντόναλντ Τραμπ σίγουρα δεν θα έπρεπε να λένε σε μια γυναίκα τι να κάνει με το σώμα της».

«Μια 12χρονη ή 13χρονη επιζήσασα αιμομιξίας να αναγκάζεται να κυοφορήσει μια εγκυμοσύνη μέχρι τέλους – δεν το θέλουν αυτό», πρόσθεσε.

Κοίταξε κατάματα τον κ. Τραμπ, αλλά εκείνος αρνείται να την κοιτάξει στη συνέχεια αντικρίζει την κάμερα.

«Σας υπόσχομαι, όταν το Κογκρέσο ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για να επαναφέρει τις προστασίες της απόφασης Ρόου κατά Γουέιντ ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών – θα το υπογράψω με υπερηφάνεια ως νόμο».

Ο κ. Τραμπ είπε ότι η εξουσία θα πρέπει να παραμείνει στις πολιτείες.

Στην αντιπρόεδρο δόθηκε ένα ακόμη λεπτό για να μιλήσει, στο οποίο λέει ότι η στάση του αντιπάλου της είναι «προσβλητική για τις γυναίκες της Αμερικής».

Και πάλι, τον κοίταξε κατευθείαν, αλλά ο πρώην πρόεδρος κοιτάξε ευθεία μπροστά, χωρίς ποτέ να συναντήσει το βλέμμα της.

Τα πράγματα γίνονται λίγο πιο έντονα – καθώς ο κ. Τραμπ ρώτησε την αντίπαλό του αν θα επέτρεπε τις αμβλώσεις στον «έβδομο μήνα, στον όγδοο μήνα, στον ένατο μήνα ή ακόμη και μετά τη γέννηση;».

Η κ. Χάρις κούνησε το κεφάλι της και είπε: «Έλα τώρα».

Ο Τραμπ αμύνεται αφού η Χάρις στοχεύει στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις

Η συζήτηση μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη μετανάστευση – ένα καυτό θέμα για πολλούς ψηφοφόρους, ιδίως στην ταλαντευόμενη πολιτεία της Αριζόνα.

Η Κάμαλα Χάρις ρωτήθηκε αν θα έκανε κάτι διαφορετικό από τον πρόεδρο Μπάιντεν για την αντιμετώπισή του.

Επισημαίνει την προηγούμενη καριέρα της ως εισαγγελέας, λέγοντας ότι είναι το «μοναδικό άτομο σε αυτή τη σκηνή» που έχει ασκήσει δίωξη κατά διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την ασφάλεια των συνόρων, το οποίο, όπως είπε, «δολοφονήθηκε» από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μια περίεργη ανατροπή, κάλεσε τους ψηφοφόρους να παρευρεθούν σε μια συγκέντρωση του Τραμπ για να δουν τι έχει να πει για το θέμα.

«Έχουμε στο πρόσωπο του πρώην προέδρου κάποιον που προτιμά να τρέχει πάνω σε ένα πρόβλημα αντί να διορθώνει ένα πρόβλημα», πρόσθεσε.

Σε ένα πλήγμα προς τον πρώην πρόεδρο, τονίζει ακόμη ότι όσοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν μια από τις συγκεντρώσεις του θα δουν ότι μιλάει για «φανταστικούς χαρακτήρες όπως ο Χάνιμπαλ Λέκτερ» και ότι ο κόσμος φεύγει νωρίς λόγω «εξάντλησης και πλήξης».

«Θα σας πω ένα πράγμα, δεν θα τον ακούσετε να μιλάει για τις ανάγκες σας», λέει.

Ο κ. Τραμπ αντέδρασε γρήγορα, αγνοώντας την ερώτηση για τη μετανάστευση και επιμένοντας ότι «οι άνθρωποι δεν φεύγουν από τις συγκεντρώσεις μου».

«Ο κόσμος δεν πηγαίνει στις συγκεντρώσεις της. Δεν υπάρχει λόγος να πάνε», προσθέτει.

«Έχουμε τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, τις πιο απίστευτες συγκεντρώσεις στην ιστορία της πολιτικής».

(AP Photo/Alex Brandon)

Παραλήρημα Τραμπ σε θεωρίες συνωμοσίας για μετανάστες που τρώνε κατοικίδια ζώα

Ο Ντόναλντ Τραμπ για άλλη μια φορά επανέφερε το θέμα της μετανάστευσης.

Σε μια παράξενη δευτερολογία, φλυάρησε για το πώς οι παράτυποι μετανάστες φέρονται να τρώνε κατοικίδια στην πόλη Σπρίνγκφιλντ.


Αυτό συμβαίνει αφού ο υποψήφιος συνεργάτης του Τζέι Ντι Βανς διέδωσε παραπληροφόρηση γύρω από τους μετανάστες από την Αϊτή που αρπάζουν και τρώνε κατοικίδια σκυλιά και γάτες.

«Πολλές πόλεις δεν θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτό επειδή ντρέπονται τόσο πολύ γι’ αυτό. Στο Σπρίνγκφιλντ, τρώνε τα σκυλιά», είπε ο κ. Τραμπ.

«Οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ, τρώνε τις γάτες».

Για τρίτη φορά παρεμβαίνουν οι συντονιστές του ABC, με τον Ντέιβιντ Μιούιρ να λέει ότι το δίκτυο επικοινώνησε με τον διευθυντή της πόλης του Σπρίνγκφιλντ. «Μας είπε ότι δεν υπήρξαν αξιόπιστες αναφορές για συγκεκριμένες καταγγελίες ότι κατοικίδια ζώα έχουν υποστεί βλάβη, τραυματιστεί ή κακοποιηθεί από άτομα της κοινότητας των μεταναστών», λέει, προκαλώντας την οργή του κ. Τραμπ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι αλήθεια.

Ξεχωριστά, η Αστυνομική Διεύθυνση του Σπρίνγκφιλντ δήλωσε ότι είναι ενήμερη για τις «φήμες», αλλά δεν έχει πληροφορίες που να τις υποστηρίζουν.

Στη συνέχεια επιτρέπεται στην κ. Χάρις να μιλήσει.

«Μιλάμε για ακρότητες», είπε παίρνοντας ένα διάλειμμα και επιδεικνύοντας ένα χαμόγελο μετά από λίγα λεπτά έντασης.

Απαρίθμησε έναν αριθμό πρώην βοηθών και μελών του υπουργικού συμβουλίου του αντιπάλου της που έχουν πει στους ψηφοφόρους να μην επιλέξουν τον κ. Τραμπ.

«Όταν ακούμε αυτού του είδους τη ρητορική, όταν δεν αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που αφορούν τον αμερικανικό λαό, νομίζω ότι η επιλογή είναι ξεκάθαρη σε αυτές τις εκλογές».

Ο Τραμπ λέει ότι «πιθανόν να δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι» εξαιτίας των σχολίων που έκαναν οι Δημοκρατικοί

Ενώ η Κάμαλα Χάρις προειδοποιεί τους Αμερικανούς για το τι θα σήμαινε μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ για τη χώρα, λέει ότι είναι στο χέρι τους να τον «σταματήσουν».

Επισήμανε ότι θα «χρησιμοποιήσει ως όπλο» το υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον των πολιτικών του εχθρών και θα «τερματίσει» το Σύνταγμα των ΗΠΑ. «Καταλάβετε τι θα σήμαινε αν ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεφε στον Λευκό Οίκο χωρίς προστατευτικές μπάρες», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τραμπ αποκρίθηκε λέγοντας ότι τον «οπλοποιούν». «Πιθανότατα έφαγα μια σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας των πραγμάτων που λένε για μένα», πρόσθεσε. «Μιλούν για το ότι είμαι απειλή για τη δημοκρατία, αυτοί είναι η απειλή για τη δημοκρατία».

Ο κ. Τραμπ επέζησε από απόπειρα δολοφονίας τον Ιούλιο, ενώ βρισκόταν σε προεκλογική συγκέντρωση.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι η Χάρις θα οδηγήσει τις ΗΠΑ «πίσω στους ανεμόμυλους και την ηλιακή ενέργεια»

Η Κάμαλα Χάρις ρωτήθηκε από τους συντονιστές του ABC για τις αναθεωρήσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας της – συγκεκριμένα για τη μετανάστευση και το fracking.

Η ίδια ξεκίνησε με το τελευταίο.

«Το έκανα πολύ σαφές το 2020 – δεν θα απαγορεύσω το fracking. Δεν έχω απαγορεύσει το fracking ως αντιπρόεδρος». Τόνισε ότι «οι αξίες μου δεν έχουν αλλάξει».

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να έχουμε έναν πρόεδρο που φέρνει πραγματικά αξίες και μια προοπτική που έχει να κάνει με την ανύψωση των ανθρώπων – και όχι με το να χτυπάει τους ανθρώπους και να τους βρίζει», συμπλήρωσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε τον λόγο στη συνέχεια.

«Fracking; Είναι εναντίον του εδώ και 12 χρόνια. Απαλλοτρίωση της αστυνομίας – είναι εναντίον αυτού από πάντα».

Η κ. Χάρις γέλασε και κούνησε το κεφάλι της, προτού ο κ. Τραμπ πει: «Μισό λεπτό, μιλάω τώρα, αν δεν σας πειράζει – σας θυμίζει κάτι αυτό;».

«Τώρα θέλει να κάνει εγχειρήσεις αλλαγής φύλου σε παράνομους αλλοδαπούς που βρίσκονται στη φυλακή – πρόκειται για μια ριζοσπαστική αριστερή φιλελεύθερη που θα το έκανε αυτό».

Επιστρέφοντας στην ενέργεια, είπε ότι η κ. Χάρις θα πήγαινε τις ΗΠΑ «πίσω στους ανεμόμυλους και θα επιστρέψουμε στην ηλιακή ενέργεια, όπου χρειάζονται μια ολόκληρη έρημο για να παραχθεί κάποια ενέργεια».

Ο Τραμπ για τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε τώρα για τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Αποκρίθηκε και πάλι, στρεφόμενος στη μετανάστευση: «Τι γίνεται με όλους τους ανθρώπους που εισρέουν στη χώρα μας και σκοτώνουν ανθρώπους;».

Συνέχιζε να αναφέρεται στην Καμάλα Χάρις ως «τσάρος των συνόρων» – ένας όρος που οι Δημοκρατικοί έχουν επιπλήξει. «Δεν θέλει να την αποκαλούν τσάρο των συνόρων, επειδή ντρέπεται για το φαινόμενο των συνόρων», πρόσθεσε.

Επιστρέφοντας στο θέμα των ταραχών στο Καπιτώλιο, η κ. Χάρις απάντησε λέγοντας ότι εκείνη την εποχή ήταν υπηρεσιακή γερουσιαστής. «Εκείνη την ημέρα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε έναν βίαιο όχλο να επιτεθεί στο Καπιτώλιο του έθνους μας, να βεβηλώσει το Καπιτώλιο του έθνους μας», προσθέτει. Επισημαίνει ότι 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης και κάποιοι σκοτώθηκαν. «Καταλαβαίνετε, ο πρώην πρόεδρος έχει παραπεμφθεί σε δίκη και έχει παραπεμφθεί σε δίκη για αυτόν ακριβώς τον λόγο», τόνισε. Ζήτησε από τους ψηφοφόρους ότι είναι «καιρός να γυρίσουμε σελίδα» και «να χαράξουμε πορεία για το μέλλον». «Ας γυρίσουμε σελίδα σε αυτό το θέμα. Ας μην γυρίσουμε πίσω», κατέληξε.

. (AP Photo/Alex Brandon)

Ο κ. Τραμπ επέστρεψε στο θέμα της μετανάστευσης, καλώντας την κ. Χάρις στην Ουάσινγκτον για να «υπογράψει ένα νομοσχέδιο για να κλείσουν τα σύνορα».

Τα ψέμματα του Τραμπ

Οι συντονιστές του ABC στράφηκαν στη συνέχεια στο ιστορικό του Ντόναλντ Τραμπ με τα ψέματα. «Για τριάμισι χρόνια μετά την ήττα σας στις εκλογές του 2020, ισχυριστήκατε επανειλημμένα ψευδώς ότι κερδίσατε, λέγοντας ότι κερδίσατε με συντριπτική διαφορά – αλλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από αυτό το ντιμπέιτ, είπατε, εισαγωγικά, ότι χάσατε με διαφορά», είπε ο Ντέιβιντ Μιούρ, ρωτώντας τον αν ο πρώην πρόεδρος μαλακώνει τη στάση του.

(AP Photo/Alex Brandon)’

Ο κ. Τραμπ τόνισε ότι οι τελευταίες δηλώσεις έγιναν «σαρκαστικά» και επαναλαμβάνει την ψευδή δήλωση ότι κέρδισε τις εκλογές του 2020. «[Αλλά] αυτό δεν έχει σημασία, γιατί πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή», λέει, προσθέτοντας ότι το έθνος βρίσκεται “σε παρακμή”.

Η Κάμαλα Χάρις αντεπιτέθηκε «Ο Ντόναλντ Τραμπ απολύθηκε από 81 εκατομμύρια ανθρώπους», τόνισε «και προφανώς δυσκολεύεται πολύ να το επεξεργαστεί αυτό».

Εξήγησε πως μίλησε με παγκόσμιους και στρατιωτικούς ηγέτες που συνεργάστηκαν με τον πρώην πρόεδρο, ορισμένοι από τους οποίους τον χαρακτήρισαν «ντροπή». «Όταν στη συνέχεια μιλάς με αυτόν τον τρόπο σε ένα προεδρικό ντιμπέιτ… σε οδηγεί να πιστέψει κανείς ότι ίσως δεν έχουμε στον υποψήφιο την κατάλληλη ιδιοσυγκρασία ή την ικανότητα να μην μπερδεύεται με τα γεγονότα. Αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό».

Ο κ. Τραμπ επανήλθε και πάλι και επισημαίνοντας τη λαμπρή υποστήριξη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν προς το πρόσωπό του. «Ο Βίκτορ Όρμπαν το είπε – είπε ότι το πιο σεβαστό, το πιο φοβερό πρόσωπο είναι ο Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Τραμπ «θέλει να γίνει δικτάτορας», λέει η Χάρις – καθώς ο Τραμπ λέει ότι η Χάρις μισεί το Ισραήλ

Το επόμενο θέμα της βραδιάς ήταν ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στη σύγκρουση αποτελεί σημείο διαφωνίας για την κυβέρνηση Μπάιντεν, με ορισμένες ομάδες να ζητούν την απόσυρσή της.

Η Καμάλα Χάρις ξεκίνησε λέγοντας ότι υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά σημειώνει ότι «πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι» έχουν σκοτωθεί.

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε νυχθημερόν για να εργαστούμε γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

Η Χάρις «μισεί το Ισραήλ», είπε ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ρώτηθηκε πώς θα διαπραγματευόταν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και απόκριθηκε λέγοντας ότι ο πόλεμος «δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ» αν ήταν πρόεδρος. Είπε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει, σημειώνοντας ότι γνωρίζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «πολύ καλά».

Ανέφερε ότι η κ. Χάρις «ξαφνικά μισεί το Ισραήλ». «Αν είναι πρόεδρος, πιστεύω ότι το Ισραήλ δεν θα υπάρχει μέσα σε δύο χρόνια από τώρα και είμαι αρκετά καλός στις προβλέψεις», προσθέτει.

Ο Τραμπ «θέλει να γίνει δικτάτορας»

Η κ. Χάρις χρησιμοποίησε στον αντίλογο της για να επισημάνει ότι υποστηρίζει το Ισραήλ για «ολόκληρη την καριέρα της» και ότι ο κ. Τραμπ «θαυμάζει τους δικτάτορες». Λέει ότι «θέλει να γίνει δικτάτορας μια μέρα». «Είναι γνωστό ότι είπε ότι όταν η Ρωσία μπήκε στην Ουκρανία, ήταν πανέξυπνο», προόσθεσε.

«Είναι γνωστό ότι αντάλλαξε ερωτικές επιστολές με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και είναι απολύτως γνωστό ότι αυτοί οι δικτάτορες και οι απολυταρχικοί επιθυμούν να γίνεις ξανά πρόεδρος, επειδή είναι τόσο ξεκάθαρο ότι μπορούν να σε χειραγωγήσουν με κολακείες και χάρες».

Ο Πούτιν θα σας έτρωγε για μεσημεριανό, είπε η Χάρις στον Τραμπ

Από τον έναν πόλεμο στον άλλον, αφού στη συνέχεια μίλησαν για την Ουκρανία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε πρώτα για το πώς ακριβώς θα υλοποιήσει την υπόσχεσή του να τερματίσει τον πόλεμο εντός 24 ωρών από την ανάληψη των καθηκόντων του – και αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο.

«Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος», είπε, προσθέτοντας ότι η Κάμαλα Χάρις και ο Τζο Μπάιντεν δεν έχουν κάνει τίποτα για τον τερματισμό του πολέμου.

Όσο για το πώς ο ίδιος πώς θα σταματούσε τον πόλεμο, τόνισε: «Όταν θα είμαι εκλεγμένος πρόεδρος, θα μιλήσω στον έναν, θα μιλήσω στον άλλον. Θα τους φέρω μαζί».

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στον Τζο Μπάιντεν. «Πού είναι ο πρόεδρός μας; Δεν ξέρουμε καν αν είναι πρόεδρος. «Ο πρόεδρος δεν ξέρει ότι είναι ζωντανός».

«Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να υπενθυμίσω στον πρώην πρόεδρο ότι δεν κατεβαίνετε εναντίον του Τζο Μπάιντεν – κατεβαίνετε εναντίον μου», απάντησε η Κάμαλα Χάρις.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά από περιπτώσεις όπου συναντήθηκε με Ουκρανούς και Ευρωπαίους ηγέτες για να συζητήσουν και να οργανώσουν την αντίδραση του ΝΑΤΟ.

«Διαφορετικά, ο Πούτιν θα καθόταν στο Κίεβο με τα μάτια του στραμμένα στην υπόλοιπη Ευρώπη, ξεκινώντας από την Πολωνία», είπε

«Γιατί δεν λέτε στους 800.000 Πολωνοαμερικανούς εδώ στην Πενσυλβάνια πόσο γρήγορα θα παραιτηθείτε για χάρη της εύνοιας και αυτού που νομίζετε ότι είναι φιλία με… έναν δικτάτορα που θα σας έτρωγε για μεσημεριανό», πρόσθεσε. «Λατρεύετε τους ισχυρούς άνδρες, αντί να νοιάζεστε για τη δημοκρατία».

Η απόσυρση από το Αφγανιστάν ήταν «η πιο ντροπιαστική στιγμή στην ιστορία», είπε ο Τραμπ

Το Αφγανιστάν ήταν το επόμενο θέμα στο ντιμπέιτ, με τους συντονιστές να επικεντρώνονται στην απόσυρση των ΗΠΑ από τη χώρα το 2021, κατά την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί στρατιώτες.

Η Κάμαλα Χάρις ρωτήθηκε αν αισθάνεται ότι φέρει ευθύνη για τη «χαοτική» αποχώρηση. Η ίδια ανέφερε ότι συμφωνεί με την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από τη χώρα, λέγοντας ότι οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν πλέον 300 εκατ. δολάρια την ημέρα για τον «ατελείωτο πόλεμο» εκεί. «Δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών που να βρίσκεται σε ενεργό υπηρεσία σε ζώνη μάχης σε οποιαδήποτε εμπόλεμη ζώνη σε όλο τον κόσμο, για πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα», συμπλήρωσε.

Στοχοποιώντας τον Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι διαπραγματεύτηκε μια «αδύναμη συμφωνία» με τους Ταλιμπάν.

Ο κ. Τραμπ αποκρίθηκε λέγοντας ότι «ενεπλάκη» με τους Ταλιμπάν επειδή αυτοί «σκότωναν». Επισήμανε ότι η συμφωνία την οποία βοήθησε να επιβλέψει ήταν «πολύ καλή» και δεν θα έβλεπε στρατιώτες να «χάνονται» ή δισεκατομμύρια εξοπλισμού να «μένουν πίσω». «Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν τη χειρότερη απόσυρση, κατά τη γνώμη μου, την πιο ντροπιαστική στιγμή στην ιστορία της χώρας μας», τόνισε στην συνέχεια.

«Προφανώς, δεν είμαι ο Τζο Μπάιντεν», είπε η Χάρις

Ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε γιατί πίστευε ότι ήταν σωστό να σχολιάσει τη φυλετική ταυτότητα της αντιπάλου του, ενώ οι συντονιστές του ABC ανέφεραν σχόλια που είχε κάνει για την Κάμαλα Χάρις τον περασμένο μήνα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε αντιδράσεις αμφισβητώντας τη φυλετική ταυτότητα της Κάμαλα Χάρις.

Ο πρώην πρόεδρος αδιαφόρησε, ενώ η Χάρις χαμογέλασε.

«Δεν με νοιάζει τι είναι», είπε.

«Δεν με νοιάζει – κάνετε μεγάλο θέμα από κάτι, δεν θα μπορούσε να με νοιάζει λιγότερο, ό,τι θέλει να είναι, είναι εντάξει για μένα».

Ήταν μια ασυνήθιστα σύντομη απάντηση από τον Τραμπ, ο οποίος γενικά χρησιμοποιούσε το πλήρες δίλεπτο για να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Η Χάρις συνέχισε. «Θεωρώ τραγικό το γεγονός ότι κάποιος που θέλει να γίνει πρόεδρος έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη φυλή για να διχάσει τον αμερικανικό λαό», είπε.

Η αντιπρόεδρος ανέφερε ότι ο Τραμπ είχε πληρώσει για ολοσέλιδη διαφήμιση στους New York Times, ζητώντας την εκτέλεση των λεγόμενων «Central Park Five».

«Αυτό είναι το ίδιο άτομο που διέδωσε ψέματα για τον πρώτο μαύρο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και πιστεύω ότι ο αμερικανικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο».

Στον Τραμπ δόθηκε η ευκαιρία για ανταπάντηση και απέφυγε το θέμα των Central Park Five, αντ’ αυτού επιτέθηκε στην αντίπαλό του για την οικονομία.

«Έχτισα μία από τις σπουδαιότερες οικονομίες στην ιστορία του κόσμου και θα την ξαναχτίσω. Θα είναι μεγαλύτερη, καλύτερη και ισχυρότερη. Αλλά αυτοί καταστρέφουν την οικονομία μας».

Η Χάρις σχολίασε τις συνεχείς αναφορές του Τραμπ σε αυτήν και στο «αφεντικό» της, τον Τζο Μπάιντεν.

«Προφανώς, δεν είμαι ο Τζο Μπάιντεν», είπε, προτού αναφερθεί σε μια σειρά από πολιτικές που σκοπεύει να εφαρμόσει για να βοηθήσει οικονομικά τους Αμερικανούς.

«Ας γυρίσουμε σελίδα», πρόσθεσε.

Η Χάρις υποσχέθηκε να είναι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς στην καταληκτική της δήλωση

Έφτασε η ώρα για τις καταληκτικές δηλώσεις των δύο υποψήφιων και ως υπενθύμιση, και οι συντονιστές τους υπενθύμισαν πως είχαν δύο λεπτά για να κάνουν τις τελευταίες τους παρατηρήσεις.

Πρώτη ήταν η Κάμαλα Χάρις…

Ξεκίνησε λέγοντας ότι οι τηλεθεατές άκουσαν δύο «πολύ διαφορετικά» οράματα για τις ΗΠΑ.

Είπε ότι το ένα ήταν «προσηλωμένο στο μέλλον και το άλλο στο παρελθόν».

«Αλλά, δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι είχε ένα όραμα που κατανοούσε τις φιλοδοξίες και τα όνειρα του αμερικανικού λαού και ότι θα δημιουργούσε μια «οικονομία ευκαιριών».

Απαρίθμησε επίσης μια σειρά από πολιτικές, όπως επενδύσεις στις μικρές επιχειρήσεις, στήριξη για νέες οικογένειες και «διατήρηση της θέσης της Αμερικής στον κόσμο».

Δεσμεύτηκε να είναι μια πρόεδρος που θα «προστατεύει τις θεμελιώδεις ελευθερίες», συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος μιας γυναίκας να παίρνει αποφάσεις για το σώμα της.

Αναφερόμενη στην εποχή της ως εισαγγελέας, είπε ότι είχε «μόνο έναν πελάτη – τον λαό».

Επισήμανε ότι δεν ρώτησε ποτέ τα θύματα ή τους μάρτυρες αν ήταν Ρεπουμπλικάνοι ή Δημοκρατικοί, παρά μόνο αν ήταν καλά.

«Αυτός είναι ο τύπος προέδρου που χρειαζόμαστε τώρα», πρόσθεσε.

«Σκοπεύω να είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς και να επικεντρωθώ σε όσα μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα 10 και 20 χρόνια για να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας επενδύοντας σε εσάς τώρα», κατέληξε.

Ο Τραμπ επιτέθηκε ξανά στην Χάρις στην τελευταία του δήλωση

Ο Τραμπ είχε στη διάθεσή του μέχρι δύο λεπτά για να κάνει την καταληκτική του δήλωση – και ξεκίνησε επιτιθέμενος στην αντίπαλό του.

«Άρχισε λέγοντας ότι θα κάνει αυτό, θα κάνει εκείνο, θα κάνει όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα – γιατί δεν τα έχει κάνει ήδη;» είπε.

Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στη θέση της Χάρις για το fracking και επανέλαβε το ερώτημα – γιατί η Κάμαλα Χάρις δεν έχει διορθώσει αυτά τα ζητήματα;

«Μας κοροϊδεύουν σε όλο τον κόσμο», δήλωσε, ισχυριζόμενος ότι «ανασυγκρότησε τον στρατό μας» και ότι «η Χάρις έδωσε μεγάλο μέρος του στους Ταλιμπάν».

Στα δύο τελευταία του λεπτά της πέρασαν επιτιθέμενος στην αντίπαλό του.

Ο Τραμπ έκλεισε τον λόγο του λέγοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι «ο χειρότερος πρόεδρος» και ότι η Κάμαλα Χάρις είναι «η χειρότερη αντιπρόεδρος στην ιστορία της χώρας μας».

Έτσι τελείωσε η ομιλία του, και οι δύο υποψήφιοι αποχώρησαν από τη σκηνή χωρίς να μιλήσουν ή να ανταλλάξουν χειραψία.