Μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, που θα περιλάμβανε και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στον θύλακα, θα ήταν μια «στρατηγικής σημασίας ευκαιρία» η οποία θα επέτρεπε στο Ισραήλ να αντιμετωπίσει άλλες στρατιωτικές προκλήσεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

Η επιστροφή των ομήρων «δεν είναι απλώς ένας από τους στόχους του πολέμου, αντικατοπτρίζει επίσης τις αξίες μας», είπε ο Γιοάβ Γκάλαντ σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων ξένων μέσων ενημέρωσης. «Το να καταλήξουμε σε μια τέτοια συμφωνία είναι επίσης μια στρατηγική ευκαιρία που θα μας προσέφερε αυξημένες πιθανότητες να αλλάξουμε την κατάσταση, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Γκάλαντ έκανε αυτές τις δηλώσεις χθες και επέτρεψε να δημοσιοποιηθεί ένα μέρος τους σήμερα.

Από την έναρξη του πολέμου, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι βίαιες συγκρούσεις αυξάνονται στη Δυτική Όχθη ενώ ο ισραηλινός στρατός και η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Στη Συρία, το Ισραήλ φέρεται ότι πλήττει στόχους που πρόσκεινται στο Ιράν (σπανίως αναλαμβάνει την ευθύνη για τα πλήγματα, αλλά ποτέ δεν την αποποιείται) και η Τεχεράνη απείλησε ότι θα «απαντήσει» με τη δολοφονία, στις 31 Ιουλίου, του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Στο Ιράκ, παραστρατιωτικοί που στηρίζονται από το Ιράν λένε ότι εκτοξεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παγιδευμένα με εκρηκτικά, προς το έδαφος του Ισραήλ ενώ στην Υεμένη οι αντάρτες Χούθι έχουν εκτοξεύσει πολλούς πυραύλους προς το ιρανικό έδαφος. Τον Ιούλιο ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος στο Τελ Αβίβ.

Από τα τέλη Αυγούστου, η προοπτική μιας συμφωνίας με βάση το «σχέδιο τριών φάσεων» που πρότεινε τον Μάιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απομακρύνεται δεδομένου ότι η Χαμάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αλληλοκατηγορούνται ότι παρεμποδίζουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις. Ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις από τους διαδηλωτές που ζητούν μια συμφωνία «τώρα» για να σωθούν οι όμηροι, όσο ακόμη υπάρχει χρόνος. Ωστόσο τα ακροδεξιά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του δεν κρύβουν την αντίθεσή τους σε μια συμφωνία που, όπως λένε, θα έβλαπτε τα συμφέροντα και την ασφάλεια του Ισραήλ.

Για τον Γκάλαντ όμως «το Ισραήλ θα έπρεπε να συνάψει μια συμφωνία που θα επέτρεπε την παύση (των μαχών) για έξι εβδομάδες και την επιστροφή των ομήρων», όπως προβλέπει η πρώτη φάση του σχεδίου του Μπάιντεν. «Η Χαμάς, ως στρατιωτικός σχηματισμός, δεν υπάρχει πλέον» στη Γάζα απ’ όπου διεξάγει τώρα «ανταρτοπόλεμο», εκτίμησε. «Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την κατάσταση (…) στο βόρειο μέτωπο και να επιστρέψουν στις εστίες μας οι (δεκάδες χιλιάδες) συμπολίτες μας» που αναγκάστηκαν να φύγουν από την περιοχή, πρόσθεσε αναφερόμενος στις συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ. «Θα το καταφέρουμε, είτε μέσω μιας συμφωνίας που θα εξαλείψει την παρουσία της Χεζμπολάχ στα σύνορά μας, είχε με στρατιωτική δράση», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ