Στην Ισπανία προσγειώθηκε το αεροσκάφος που μετέφερε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια.

Η Μαδρίτη έχει δεχθεί να του προσφέρει πολιτικό άσυλο.

Ο Γκονσάλες Ουρούτια, ο οποίος διεκδικούσε την προεδρία της Βενεζουέλας στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 28 Ιουλίου με νικητή τον Σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, έφυγε από τη χώρα αφού αγνόησε τρεις διαδοχικές κλήσεις να εμφανιστεί ενώπιον εισαγγελέα, καθώς πίστευε ότι κινδύνευε να συλληφθεί.

Ο Γκονσάλες Ουρούτια ζήτησε να λάβει άσυλο στην Ισπανία, επεσήμανε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανούελ Αλμπάρες, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση φυσικά (…) θα του δώσει».

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε διαβεβαιώσει χθες Σάββατο ότι η Ισπανία «δεν θα εγκαταλείψει» τον Γκονσάλες Ουρουτία, τον οποίο χαρακτήρισε «ήρωα».

Ο Βενεζουελάνος αντιφρονών, κρυβόταν εδώ και περισσότερο από έναν μήνα. Εις βάρος του εκδόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου ένταλμα σύλληψης επειδή δεν παρουσιάστηκε στην εισαγγελία, έπειτα από τρεις κλήσεις. Οι αρχές της Βενεζουέλας τον κατηγορούσαν «για απείθεια στους νόμους», «συνωμοσία», «σφετερισμό αξιωμάτων» και «δολιοφθορά».