Η Ζιζέλ Πελικό, η γυναίκα που ναρκωνόταν από τον πρώην πλέον σύζυγό της, ώστε να τη βιάζουν άλλοι άνδρες χωρίς τις αισθήσεις της, κατέθεσε στο δικαστήριο, λέγοντας ότι «με αντιμετώπιζαν σαν μια πάνινη κούκλα, μια σακούλα σκουπιδιών».

Την πρώτη φορά που κατέθεσε στη δίκη, η Ζιζέλ είπε στο δικαστήριο της γαλλικής πόλης Αβινιόν πώς ανακάλυψε ότι ο πρώην σύζυγός της είχε βιντεοσκοπήσει τους βιασμούς από δεκάδες άνδρες.

«Για μένα, όλα καταρρέουν», είπε. «Πρόκειται για σκηνές βαρβαρότητας, βιασμού».

Ο δικηγόρος της, Στεφάν Μπαμπονό, δήλωσε ότι επιθυμεί να δημοσιοποιηθεί το όνομά της με τον ίδιο τρόπο που επέμενε η δίκη να γίνει δημόσια.

«Είναι ανυπόφορο», είπε. «Έχω τόσο πολλά να πω, που δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω».

Ο πρώην σύζυγός της, Ντομινίκ Πελικό, 71 ετών, και άλλοι 50 άνδρες -ηλικίας 22 έως 70 ετών, μεταξύ των οποίων ένας πυροσβέστης, ένας δημοσιογράφος και ένας δεσμοφύλακας- δικάζονται με την κατηγορία του βιασμού κατά συναυτουργία. Αν κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Το ζευγάρι ήταν παντρεμένο επί 50 χρόνια και είχε τρία παιδιά. Ζούσαν σε μια μικρή πόλη στην Προβηγκία αφού συνταξιοδοτήθηκαν – μέχρι που η ζωή της διαλύθηκε στα τέλη του 2020.

Ένας σεκιούριτι έπιασε τον Ντομινίκ Πελικό να τραβάει φωτογραφίες κάτω από γυναικείες φούστες σε ένα σούπερ μάρκετ, οδηγώντας τους ερευνητές να ψάξουν το τηλέφωνο και τον υπολογιστή του. Ανακάλυψαν χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο με άνδρες που εμφανίζονταν να βιάζουν τη Ζιζέλ στο σπίτι τους, ενώ εκείνη φαινόταν αναίσθητη.

Οι ανακριτές δήλωσαν ότι οι κακοποιήσεις άρχισαν το 2011 και ότι εκείνη δεν θυμόταν ότι βιάστηκε.

Εγκατέλειψε τον σύζυγό της αφού η Αστυνομία τής έδειξε κάποιες από τις εικόνες και δήλωσε έκτοτε, σύμφωνα με το Sky News: «Δεν έχω πλέον ταυτότητα… Δεν ξέρω αν θα ξαναφτιάξω ποτέ τον εαυτό μου».

Η Αστυνομία βρήκε μηνύματα που φέρεται να έστειλε ο άντρας της σε ένα chat room με την ονομασία «Χωρίς εκείνη να το γνωρίζει», στα οποία προσκαλούσε άνδρες να κακοποιήσουν σεξουαλικά τη σύζυγό του. Ο ιστότοπος, ο οποίος χρησιμοποιούνταν συνήθως από εγκληματίες, έχει έκτοτε κλείσει.

Θυσιάστηκε στον βωμό της ακολασίας

Κατά τη διάρκεια προηγούμενης ανάκρισης, ο Πελικό είχε πει στους ανακριτές ότι οι άνδρες που προσκαλούσε στο σπίτι του ζευγαριού έπρεπε να ακολουθούν ορισμένους κανόνες, όπως να μην μιλούν δυνατά, να μην φορούν άρωμα και να μην μυρίζουν καπνό.

Μερικές φορές έπρεπε να περιμένουν μέχρι και μιάμιση ώρα παρκαρισμένοι σε κοντινό σημείο, για να δράσει πλήρως το φάρμακο.

«Θυσιάστηκα στον βωμό της ακολασίας», είπε η Ζιζέλ Πελικό. «Με αντιμετώπιζαν σαν μια πάνινη κούκλα κουρέλι, σαν μια σακούλα σκουπιδιών».

Η Ζιζέλ είπε στο δικαστήριο ότι ελπίζει η κατάθεσή της να βοηθήσει να γλιτώσουν άλλες γυναίκες από παρόμοιες δοκιμασίες.