Σε σημερινή σημερινή συνεδρίασή τους, τα Βρεατανικά πανεπιστήμια προειδοποίησαν για τον κίνδυνο παρακμής του κλάδου λόγω οικονομικών προβλημάτων, τα οποία επιδεινώνονται από τους περιορισμούς στις θεωρήσεις διαβατηρίων για τους ξένους φοιτητές.

«Βρισκόμαστε σε μια καμπή της ιστορίας των πανεπιστημίων μας», προειδοποίησε η Σάλι Μάπστοουν, πρόεδρος των Πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου (UUK), που εκπροσωπεί 141 πανεπιστήμια της χώρας.

Έλλειμα 2 δις ευρώ στην εκπαίδευση

«Μπορούμε να αφήσουμε το αναγνωρισμένο και ανταγωνιστικό διεθνώς σύστημά μας της ανώτατης εκπαίδευσης να βυθιστεί στην παρακμή. ‘Η μπορούμε να δράσουμε από κοινού και με την κυβέρνηση», πρόσθεσε στην ομιλία της στο συνέδριο των UUK στο Ρέντινγκ, δυτικά του Λονδίνου.

Τα βρετανικά πανεπιστήμια προειδοποιούν εδώ και μήνες για την κατάσταση των οικονομικών τους.

Το έλλειμμά τους ανέρχεται σε 1,7 δισεκατομμύριο στερλίνες (2 δισεκατομμύρια ευρώ) για την εκπαίδευση, δήλωσε η Σάλι Μάπστοουν. Σε αυτό προστίθεται έλλειμμα 5 δισεκατομμυρίων στερλινών (5,9 δισεκ. ευρώ) για την έρευνα.

«Παρά το γεγονός ότι οι ακριβείς συνθήκες του προβλήματος χρηματοδότησης ποικίλλουν, όλοι αισθανόμαστε τις επιπτώσεις της κρίσης», τόνισε η Σάλι Μάπστοουν.

«Η μακροχρόνια μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης αύξησε την πίεση στα πανεπιστήμια ώστε να παρέχουν διδασκαλία και έρευνα διεθνούς επιπέδου με όλο και λιγότερα μέσα», επισήμανε με αποδοκιμασία, ζητώντας “την επένδυση και την υποστήριξη” της κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι του κλάδου ζήτησαν από την κυβέρνηση να αυξήσει το κόστος εγγραφής στο ύψος του πληθωρισμού.

Το 2017, το κόστος εγγραφής αυξήθηκε από 9.000 στερλίνες σε 9.250 στερλίνες (10.970 ευρώ) στην Αγγλία. ‘Εκτοτε πάγωσε.

Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου King’s College στο Λονδίνο, ο Σίτιτζ Καπούρ, εκτίμησε σήμερα ότι το ποσό αυτό θα πρέπει στο εξής να διαμορφωθεί μεταξύ 12.000 και 13.000 στερλινών.

Τα πανεπιστήμια είχαν στραφεί στους φοιτητές του εξωτερικού οι οποίοι πληρώνουν πολύ περισσότερα. Ωστόσο, η συντηρητική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, που ήταν στην εξουσία έως τον Ιούλιο, πήρε μέτρα για τις βίζες των φοιτητών αυτών. Από τον Ιανουάριο, οι φοιτητές αυτοί δεν μπορούν πλέον εκτός εξαιρέσεων να φέρουν στη Βρετανία τους συγγενείς τους.

Ως αποτέλεσμα, το πρώτο τετράμηνο του 2024, υποβλήθηκαν 30.000 λιγότερες αιτήσεις για φοιτητική βίζα σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Σε βίντεο που προβλήθηκε στη διάσκεψη του UUK, η υπουργός Παιδείας Μπρίτζετ Φίλιπσον παραδέχθηκε ότι τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν “σύνθετα προβλήματα”.

«Δεν μπορώ να υποσχεθώ ανώδυνες ή άμεσες λύσεις, αλλά υπόσχομαι ότι αυτά τα θέματα θα εξεταστούν με την προσοχή που τους αξίζει», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ