Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή Rancho Palos Verdes, μετά τις κατολισθήσεις στην περιοχή που απειλούν την κοινότητα αλλά και την ηλεκτροδότηση της περιοχής.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει σε την Πολιτεία να κατευθύνει πόρους προς την κοινότητα. Περισσότερα από 200 σπίτια στην περιοχή, περίπου 30 μίλια μακριά από το Λος Άντζελες, δεν έχουν ρεύμα από τη Δευτέρα. «Οι κατολισθήσεις έχουν επιταχυνθεί μετά τις καταιγίδες του 2023 και του 2024».

Η περιοχή αποτελείται από εύθραυστους σχιστόλιθους και μαλακούς ψαμμίτες, που διαβρώνονται από τον αέρα και τη βροχή. Η περιοχή υψώνεται σχεδόν 450 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, κάτι που την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη στις καιρικές συνθήκες.

Οι κατολισθήσεις που έχουν προκληθεί από τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής και την εύθραυστη γεωλογία της περιοχής, αποδεικνύουν την επικινδυνότητα του να ζεις σε τόσο ασταθή εδάφη, με το μέλλον να είναι αβέβαιο τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα σπίτια τους.