Ο Όλαφ Σολτς συνάντησε στο Βερολίνο τον Ρωσοβρετανό Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, ακτιβιστή και αντίπαλο του Κρεμλίνου, ο οποίος απελευθερώθηκε από τη ρωσική φυλακή τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

«Θαυμάζω τη δύναμη και το θάρρος του Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά και την ακούραστη δέσμευσή του για ένα δημοκρατικό μέλλον για τη Ρωσία», δήλωσε ο καγκελάριος σε ανάρτησή στο X.

«Εξασφαλίσαμε την απελευθέρωσή του κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής κρατουμένων τον Αύγουστο και σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μεταξύ μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Σολτς μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ακτιβιστή.

Ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά

Ο Καρά-Μουρζά ήταν μεταξύ των 26 κρατουμένων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Νορβηγία και τη Λευκορωσία που απελευθερώθηκαν στις αρχές Αυγούστου σε μια μεγάλη ανταλλαγή μεταξύ Ανατολής-Δύσης. Μετά την αποφυλάκισή του, ο Ρώσος αντιφρονούντας ταξίδεψε αρχικά στη Γερμανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον υποδέχθηκε αργότερα στην Ουάσινγκτον.

Ο 42χρονος είναι ένα από τα πιο εξέχοντα στελέχη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία. Είχε καταδικασθεί για προδοσία σε 25 χρόνια κάθειρξη τον Απρίλιο του 2023.

«Η ανταλλαγή την 1η Αυγούστου έδειξε ότι ο ελεύθερος κόσμος νοιάζεται και ότι, σε αντίθεση με τα στερεότυπα, υπάρχει ακόμα χώρος για ευπρέπεια και αξίες στη διεθνή πολιτική», έγραψε ο Καρά-Μουρζά στην Washington Post τον περασμένο μήνα.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να γίνει εξαίρεση και δεν πρέπει να ησυχάσουμε έως ότου οι άλλοι που φυλακίστηκαν άδικα από τη δικτατορία του Πούτιν επιστρέψουν στα σπίτια του και επανενωθούν με τις οικογένειές τους επίσης».

Πηγή: ΑΠΕ