Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι πραγματοποίησαν επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα το πρωί της Δευτέρας, επιβεβαιώνει η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο X, η CENTCOM αναφέρει ότι τα δύο πλοία αναγνωρίστηκαν ως το υπό σημαία Παναμά και ιδιοκτησίας του, υπό ελληνική εκμετάλλευση MV BLUE LAGOON I και το υπό σαουδαραβική σημαία, ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης MV AMJAD.

Και τα δύο δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου αποτέλεσαν στόχο «δύο βαλλιστικών πυραύλων και ενός μονόπλευρου επιθετικού μη επανδρωμένου εναέριου συστήματος», αναφέρει η CENTCOM.



Συμπληρώνει ότι το MV AMJAD μετέφερε περίπου δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, σχεδόν διπλάσια ποσότητα από αυτή που βρισκόταν στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο που φλέγεται στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 23 Αυγούστου.

«Αυτές οι απερίσκεπτες τρομοκρατικές πράξεις των Χούθι συνεχίζουν να αποσταθεροποιούν το περιφερειακό και παγκόσμιο εμπόριο, καθώς και να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές άμαχων ναυτικών και τα θαλάσσια οικοσυστήματα», αναφέρει η CENTCOM.

Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους διεθνείς εταίρους και συμμάχους για την προστασία του εμπορίου και τον μετριασμό των πιθανών επιπτώσεων στο περιβάλλον, παρά τις ανεύθυνες και απρόσεκτες ενέργειες των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι».