Τη δυνατότητα να προσφέρουν στους υπαλλήλους τους την επιλογή τετραήμερης εργασίας, θα έχουν πλέον οι εργοδότες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εργαζόμενοι θα αμοίβονται κανονικά με αποδοχές πλήρους απασχόλησης, απολαμβάνοντας μία τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, αλλά θα πρέπει να «συμπιέσουν» την εργασία τους στις εργάσιμες ημέρες – κάτι που εφαρμόζουν ήδη ορισμένες εταιρείες.
Επί του παρόντος, οι εργαζόμενοι μπορούν να ζητήσουν ευέλικτο ωράριο αμέσως μόλις προσληφθούν, αλλά οι εργοδότες δεν είναι νομικά υποχρεωμένοι να συμφωνήσουν.

Εμπνευστής του προαιρετικού μέτρου είναι η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Εργατικών, Άντζελα Ράινερ, θέλοντας να το εισαγάγει και νομοθετικά αυτό το φθινόπωρο μετά από διαβούλευση με συνδικάτα και επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι το μέτρο θα αναγκάσει τους εργοδότες να επιτρέψουν στο προσωπικό να εργάζεται τετραήμερη εβδομάδα ή ότι θα αναγκάσει αντίστοιχα τους υπαλλήλους να το δεχτούν.

Ωστόσο, ο συντηρητικός Κέβιν Χόλινρεϊκ, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις «ξαφνιάστηκαν» από το μέτρο: «Παρά τις αντιρρήσεις από τις βιομηχανίες, η Άντζελα Ράινερ εφαρμόζει γαλλικού τύπου εργασιακούς νόμους, που θα κάνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα πιο ακριβή στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε.
Η ηγέτιδα των Τόρις, Πρίτι Πατέλ, δήλωσε ότι το σχέδιο «συνοψίζει απόλυτα αυτήν την κυβέρνηση των Εργατικών. Η επιβολή περισσότερων βαρών και γραφειοκρατίας στις επιχειρήσεις, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις», είπε.