Μια ρωσική τηλεκατευθυνόμενη βόμβα έπληξε μια πολυκατοικία και μια παιδική χαρά στο Χάρκοβο, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 55, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Ο Ιχόρ Τερέχοβ, ο δήμαρχος της πόλης, ανέφερε μέσω του Telegram ότι ένα παιδί σκοτώθηκε στην παιδική χαρά. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη 12ώροφη πολυκατοικία η οποία τυλίχθηκε στις φλόγες μετά τη ρωσική επίθεση.

Περίπου 20 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, τον Ολέχ Σινιεχούμποφ.

Η μία πλευρά του συγκροτήματος έχει τυλιχθεί από πυκνό μαύρο καπνό και οι τελευταίοι όροφοι φλέγονται. Πολλά από τα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα απ’ έξω κάηκαν επίσης.

Στο σημείο έσπευσαν διασώστες και εθελοντές, για να βγάλουν τους επιζώντες από το κτίριο. Ένοικοι όλων των ηλικιών, πολλοί εξ αυτών αιμόφυρτοι, κάθονταν αποσβολωμένοι στα παγκάκια του δρόμου ενώ το ιατρικό προσωπικό φρόντιζε τα τραύματά τους.

Οι αρχές δεν διευκρίνισαν πού σκοτώθηκαν τα άλλα δύο θύματα. Συνολικά τέσσερες συνοικίες της πόλης δέχτηκαν επίθεση. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πέντε τηλεκατευθυνόμενες βόμβες εκτοξεύτηκαν από αεροσκάφη που πετούσαν στη ρωσική επαρχία του Μπέλγκοροντ.

Αποπέμφθηκε ο διοικητής της πολεμικής αεροπορίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέπεμψε σήμερα τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Μίκολα Όλεστσουκ, μία ημέρα αφού ανακοινώθηκε ότι συνετρίβη ένα από τα αμερικανικά μαχητικά F-16 που παραδόθηκαν στο Κίεβο και ο πιλότος του σκοτώθηκε.

«Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (…) Θα είμαι αιώνια ευγνώμων προς όλους τους στρατιωτικούς πιλότους μας» ανέφερε ο ίδιος ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram, αφού δόθηκε στη δημοσιότητα το διάταγμα της προεδρίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε τους λόγους για την απομάκρυνση του Όλεστσουκ όμως ανέφερε ότι το προσωπικό πρέπει να προστατεύεται και ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η διοίκηση.

Τα καθήκοντα του Όλεστσουκ θα αναλάβει προσωρινά ο αντιπτέραρχος Ανατόλι Κριβόνοζκα.

Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει διευκρινίσει τα αίτια της συντριβής του F-16, ανέφερε μόνο ότι κατέπεσε ενώ προσέγγιζε έναν ρωσικό στόχο. Ο Όλεστσουκ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ βοηθούν στη διερεύνηση του συμβάντος. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η συντριβή δεν φαίνεται να ήταν το αποτέλεσμα ρωσικών πυρών και ερευνάται η περίπτωση να επρόκειτο για λάθος του πιλότου ή μηχανικό πρόβλημα.

Πηγή: ΑΠΕ