Τέσσερις μήνες μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες που κατέστρεψαν το σπίτι τους στη νότια Βραζιλία, ο Μίλτον ντου Νασιμέντο και η οικογένειά του δεν έχουν αποκτήσει ακόμη μόνιμη κατοικία και κοιμούνται κάτω από μια γέφυρα ενός αυτοκινητοδρόμου.

Εκτός από τους ανθρώπους, μέλη της οικογένειας Νασιμέντο είναι επίσης τρία γουρούνια, 24 κατσίκες, δύο αγριόχοιροι, πέντε άλογα και δέκα σκυλιά – και αυτό περιπλέκει την αναζήτηση ενός κατάλληλου σπιτιού.

«Αν δεν ήταν τα ζώα, θα ζούσα κάπου αλλού. Αλλά πρέπει να τα φροντίζουμε. Τα υπάρχοντά μου είναι αποθηκευμένα σε ασφαλή χώρο, όχι όμως και τα ζώα», είπε ο 58χρονος Νασιμέντο.

Ο Μίλτον, η σύζυγός του Γκαμπριέλα και η θετή κόρη του ζουν σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από το σπίτι που καταστράφηκε στις πλημμύρες που έπληξαν το Πόρτο Αλέγκρε και τη γύρω περιοχή τον Μάιο. Τότε έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 180 άνθρωποι και μισό εκατομμύριο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το σπίτι της οικογένειας κρίθηκε μη κατοικήσιμο και δεν υπάρχει κάποια προοπτική να επιστρέψουν εκεί. Όμως αρνούνται να φύγουν από τη γέφυρα, μολονότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε καταφύγια, επειδή φοβούνται ότι η περιουσία τους θα λεηλατηθεί.

Κι έπειτα, τι θα απογίνουν τα 44 ζώα τους, που σήμερα ζουν σε αυτοσχέδια μαντριά κάτω από τη γέφυρα ή βόσκουν στα κοντινά χωράφια;

Το ζευγάρι αποφάσισε να εγκατασταθεί κάτω από τη γέφυρα στις αρχές Ιουλίου, αφού έζησαν για δύο μήνες σε ένα βανάκι, στην άκρη του αυτοκινητόδρομου. Έφτιαξαν με κουβέρτες και γυψοσανίδες μια μεγάλη σκηνή, που την έδεσαν σε έναν στύλο της γέφυρας. Μέσα, υπάρχει καναπές, τραπέζι, σόμπα, ακόμη και πλυντήριο και τηλεόραση που λειτουργούν χάρη στο ρεύμα που τους δίνει ένας γείτονας. Ένα χαλασμένο ψυγείο λειτουργεί σαν ντουλάπι για τα τρόφιμα, ώστε να μην τα φτάνουν τα ποντίκια. Η οικογένεια κοιμάται σε στρώματα στον «ημιώροφο» που κατασκεύασαν με ξύλα.

Το καταφύγιό τους τρέμει κάθε φορά που λεωφορεία και φορτηγά διασχίζουν τη γέφυρα από πάνω. Παρ’ όλ’ αυτά, η 80χρονη μητέρα του Νασιμέντο, η Ιαουρία, πήγε να ζήσει μαζί τους τον περασμένο μήνα.

Το δυσκολότερο πράγμα για την οικογένεια είναι η υγιεινή και το πλύσιμο. Το μπάνιο βρίσκεται σε μια άλλη σκηνή δίπλα στη γέφυρα. Πλένονται με κουβάδες, με νερό που τους παρέχει ο δήμος.

«Αφού περάσαμε ό,τι περάσαμε στην πλημμύρα, αυτό δεν είναι τίποτα. Τώρα ζούμε πολυτελώς. Έχω όσα χρειάζομαι», είπε η Γκαμπριέλα.

Ένα στέλεχος του δήμου, ο Λούκας Βασκονσέλος, είπε ότι οι αρχές προσέφεραν ένα καταφύγιο στην οικογένεια αλλά δεν μπορούν να την πείσουν να φύγει. «Αρνούνται να φύγουν, όσο επισφαλής και επικίνδυνη κι αν είναι» η ζωή κάτω από τη γέφυρα, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ