Ο χειρότερος διαδικτυακός επιτήδειος της Αυστραλίας καταδικάστηκε σε 17 χρόνια φυλάκισης. Ο Μοχάμεντ Ρασίντ, 29 ετών, από το Περθ, προσποιούνταν ότι ήταν διάσημος σταρ του YouTube, για να εκβιάσει εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια να του δώσουν προσωπικές εικόνες και βίντεο.

Η δικαστής Amanda Burrows δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανάλογη περίπτωση στην Αυστραλία για αυτά τα εξαιρετικά σοβαρά εγκλήματα». Ο 29χρονος Ρασίντ είχε βάλει στόχο 286 γυναίκες και κορίτσια σε μόλις 11 μήνες. Τα θύματά του ήταν διασκορπισμένα σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 20 στην Αυστραλία. Τουλάχιστον 180 ήταν παιδιά και το νεότερο ήταν μόλις επτά ετών.

Στο δικαστήριο στο Περθ παρουσιάστηκαν αποδείξεις για τη δράση του 29χρονου, ο οποίος παγίδευε τα θύματά του σε έναν κλοιό ολοένα και πιο ακραίας κακοποίησης.

Προσποιούμενος τον 15χρονο αμερικανό σταρ του διαδικτύου, ο Ρασίντ έπιανε κουβέντα με τα ανήλικα άτομα που έβρισκε στο Instagram και τα ενέπλεκε σε συζητήσεις για σεξουαλικές φαντασιώσεις. Σε μια απολογητική επιστολή που διαβάστηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο, ο Ρασίντ είπε ότι στόχευε παιδιά «επειδή ήταν πιο εύκολο γι’ αυτόν».

«Πρόκειται για τα χειρότερα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον των πιο ευάλωτων ανθρώπων στην κοινότητα, που είναι τα παιδιά», δήλωσε ο διοικητής της ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας Graeme Marshall στο 7NEWS. Η εξουσία που ασκούσε ο Ρασίντ πάνω σε αυτά τα παιδιά και όσα τα ανάγκαζε να κάνουν έχουν σοκάρει ακόμα και τους πιο έμπειρους ντετέκτιβ. Πολλά από τα παιδιά που εκβίαζε του είχαν πει ότι έχουν τάσεις αυτοκτονίας – ένα από αυτά μάλιστα του είχε στείλει και φωτογραφίες αυτοτραυματισμού. 

Ο Ρασίντ εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης πέντε ετών για σεξουαλική κακοποίηση 14χρονης δύο φορές μέσα στο αυτοκίνητό του σε πάρκο του Περθ.

Ο Ρασίντ θα μπορεί να αποφυλακιστεί υπό όρους το 2033.