Ο πρεσβευτής της Κολομβίας στη Νικαράγουα διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας, έξι χρόνια μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο της Μεδεγίν με κοκαΐνη στις βαλίτσες του.

Η αστυνομία στο αεροδρόμιο αυτό της βορειοδυτικής Κολομβίας βρήκε στις αποσκευές του Λεόν Φρέντι Μουνιός συνολικά 346 γραμμάρια κοκαΐνης, εξήγησε η εισαγγελέας Μαρλένε Ορχουέλα Ροδρίγκες στην ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο πρεσβευτής υποστήριξη πως τα ναρκωτικά έβαλαν εν αγνοία του στις αποσκευές του πολιτικοί του αντίπαλοι. Χθες, κατέθεσε πως δεν «ξέρει καν τι είναι» η κοκαΐνη.

Η εισαγγελίας ζήτησε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 9 ως 11 ετών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας, στο οποίο εκδικάζεται η υπόθεση διότι αφορά «ανώτερο κρατικό λειτουργό», αναμένεται να απαγγείλει την ετυμηγορία του και την ποινή σε προσεχή ακροαματική διαδικασία.

Ο διπλωμάτης είχε αφεθεί ελεύθερος μερικές ημέρες μετά τη σύλληψή του, την 31η Μαΐου 2018. Ήταν μέλος της κάτω Βουλής της Κολομβίας από το 2018 ως το 2022. Ονομάστηκε πρεσβευτής στη Μανάγουα λίγο καιρό αφού εξελέγη ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, τον Αύγουστο του 2022.

Η άσκηση δίωξης σε βάρος του διπλωμάτη καταγράφεται με φόντο νέα κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στην Κολομβία και τη Νικαράγουα. Τη Δευτέρα, ο νικαραγουανός πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα κατηγόρησε τον κολομβιανό ομόλογό του Πέτρο και τον βραζιλιάνο ομόλογό του Λούλα πως παίζουν το παιγνίδι των ΗΠΑ και της ΕΕ, διότι αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου στη Βενεζουέλα, την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, που αμφισβητεί η αντιπολίτευση διαβεβαιώνοντας ότι επικράτησε ο δικός της υποψήφιος, ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια.

Πηγή: ΑΠΕ