Ο ρωσικής καταγωγής επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας, Πάβελ Ντούροφ, έχει δημιουργήσει εξαιρετικά δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα καθώς και ένα κρυπτονόμισμα, έχει συγκεντρώσει μια περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει έρθει σε σύγκρουση με τις Αρχές στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο.

Λίγους μήνες πριν από τα 40ά γενέθλιά του, ο άνθρωπος που κάποτε είχε το παρατσούκλι «Ρώσος Ζούκερμπεργκ», από τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, βρίσκεται τώρα υπό κράτηση στη Γαλλία, αφού συνελήφθη σε αεροδρόμιο του Παρισιού αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Ντούροφ, με καταγωγή από την Αγία Πετρούπολη, έγινε διάσημος στη Ρωσία στα 20 του χρόνια μετά την ίδρυση του κοινωνικού δικτύου VKontakte (VK), το οποίο εξυπηρετούσε τις ανάγκες των χρηστών στη ρωσική γλώσσα και ξεπέρασε το Facebook σε όλη την πρώην ΕΣΣΔ, όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian.

Ύστερα από διαμάχες με τις ρωσικές αρχές και μάχες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, πούλησε το VKontakte και ίδρυσε την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, η οποία κέρδισε γρήγορα έδαφος, αλλά προκάλεσε διαμάχες εξαιτίας της έλλειψης ελέγχου ακραίου περιεχομένου.

«Καθώς αυτά τα δράματα μαίνονταν, ο Ντούροφ παρέμεινε μια μυστηριώδης φιγούρα, δίνοντας σπάνια συνεντεύξεις, περιοριζόμενος σε αινιγματικές δηλώσεις στο Telegram. Δηλωμένος φιλελεύθερος, έχει ταχθεί υπέρ της εμπιστευτικότητας στο διαδίκτυο και της κρυπτογράφησης στα μηνύματα», σημειώνει το δημοσίευμα του Guardian.

Ο Ντούροφ αποφεύγει τις παραδοσιακές συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, αλλά τον Απρίλιο φιλοξενήθηκε από τον υπερσυντηρητικό αμερικανό δημοσιογράφο, Τάκερ Κάρλσον, για μια εκτενή συζήτηση. «Οι άνθρωποι αγαπούν την ανεξαρτησία. Αγαπούν επίσης την ιδιωτικότητα, την ελευθερία, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα μεταπηδήσει στο Telegram», είχε δηλώσει.

Ο Ντούροφ δημοσιεύει μηνύματα στο δικό του κανάλι στο Telegram, ισχυριζόμενος ότι ζει μια μοναχική ζωή, απέχοντας από το κρέας, το αλκοόλ, ακόμα και τον καφέ. Πάντα ντυμένος στα μαύρα, καλλιεργεί μια ομοιότητα με τον Κιάνου Ριβς ως Νίο στην ταινία «The Matrix».

Τον περασμένο Ιούλιο, καυχήθηκε ότι είναι βιολογικός πατέρας περισσότερων από 100 παιδιών χάρη στις δωρεές σπέρματος που έκανε σε δώδεκα χώρες, περιγράφοντας το ως «καθήκον του ως πολίτης» και θυμίζοντας έναν άλλον μεγιστάνα της τεχνολογίας, τον επικεφαλής των X και Tesla, Ίλον Μασκ.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του περιοδικού «Forbes», η περιουσία του Ντούροφ ανέρχεται σε 15,5 δισ. δολάρια. Αλλά η αξία του toncoin, του κρυπτονομίσματος που δημιούργησε, έχει πέσει κατά περισσότερο από 15% από την ανακοίνωση της σύλληψής του.

Το Telegram βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών δικαστικών αρχών λόγω των ισχυρισμών ότι διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας και εκκλήσεις για δολοφονίες. Ο Ντούροφ, ωστόσο, επιμένει ότι ανταποκρίνεται σε κάθε αίτημα για την αφαίρεση περιεχομένου που καλεί σε βία ή δολοφονία.