Ο διευθύνων σύμβουλος της Telegram, Πάβελ Ντούροφ, συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου έξω από το Παρίσι και τέθηκε υπό κράτηση για φερόμενα αδικήματα που σχετίζονται με τη διάσημη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων. Ο 39χρονος ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος κατηγορείται ότι απέτυχε να ελέγξει την κατάχρηση της πλατφόρμας του για εγκληματικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, η γαλλική δικαιοσύνη κατηγορεί τον Πάβελ Ντούροφ πως έμεινε άπρακτος (απουσία κάθε ελέγχου, έλλειψη συνεργασίας με τις διωκτικές αρχές) παρά την παράνομη χρήση της πλατφόρμας από συνδρομητές της.

Η γαλλική OFMIN, υπηρεσία αρμόδια για τη δίωξη εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ντούροφ με κατηγορίες για «οργανωμένο έγκλημα, διακίνηση ναρκωτικών, απάτη, διαδικτυακό εκφοβισμό και προώθηση της τρομοκρατίας».

Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, η οποία έχει περίπου 800 εκατομμύρια χρήστες, είναι δημοφιλής τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.

«Ο Πάβελ Ντούροφ δεν έχει τίποτε να κρύψει και ταξιδεύει συχνά στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε από την πλευρά του το Telegram χθες βράδυ. «Είναι παράλογο να διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως μια πλατφόρμα, ή ο ιδιοκτήτης της, ευθύνεται για καταχρήσεις των δυνατοτήτων που παρέχονται μέσω αυτής», πρόσθεσε η εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Μετά την είδηση της κράτησης του Ντούροφ, η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γαλλία δήλωσε ότι «ζήτησε αμέσως από τις γαλλικές αρχές να διευκρινίσουν τους λόγους και απαίτησε να διασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων του και να του παράσχουν προξενική πρόσβαση».

Ποιος είναι όμως ο ιδρυτής της Telegram

  • Ίδρυσε το κοινωνικό δίκτυο VKontakte (VK) το 2006, το οποίο αποκαλούνταν ως η ρωσική εκδοχή του Facebook.
  • Στη συνέχεια εγκατέλειψε την εταιρεία μετά από διαμάχη με ιδιοκτήτες που συνδέονται με το Κρεμλίνο σχετικά με τη διαχείριση του δικτύου. Ο Ντούροφ φέρεται να είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με τις Αρχές για τον αποκλεισμό της σελίδας του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, στην πλατφόρμα.
  • Μετά την αποχώρησή του από την πλατφόρμα VK, έφυγε από τη Ρωσία το 2014. Απέκτησε υπηκοότητα στον τροπικό παράδεισο του Saint Kitts-Νavis (Άγιος Χριστόφορος) της Καραϊβικής, μετά από δωρεά 250.000 δολαρίων στη βιομηχανία ζάχαρης της χώρας. Ο Ντούροφ έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα τον Αύγουστο του 2021.
  • Σε συνέντευξή του στον αμερικανό δημοσιογράφο, Τάκερ Κάρλσον, φέτος, ο Ντούροφ αναφέρθηκε στην προτεραιότητά του για την ελευθερία του λόγου, ελευθερία του συνέρχεσθαι και ελεύθερη αγορά – μιλώντας τόσο για την απόφασή του να εγκαταλείψει τη VK πριν από μια δεκαετία είτε για την προσωπική του ζωή.
  • Ίδρυσε το Telegram το 2013, προωθώντας το ως μια μη λογοκριμένη και ουδέτερη πλατφόρμα, προσβάσιμη σε ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα και με όλες τις απόψεις.
  • Η περιουσία του Ντούροφ εκτιμάται σε περίπου στα 15,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, γεγονός που τον καθιστά τον 121ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Η προφυλάκιση του ιδρυτή και επικεφαλής της πλατφόρμας Telegram, Πάβελ Ντούροφ, παρατάθηκε χθες βράδυ, Κυριακή 25/8, την επομένη της σύλληψής του στο διεθνές αεροδρόμιο Μπουρζέ, δυνάμει εντάλματος έρευνας για διάφορα αδικήματα μέσω της ψηφιακής εφαρμογής, που μεταξύ άλλων επιτρέπει την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.