Η προφυλάκιση στη Γαλλία του δισεκατομμυριούχου Πάβελ Ντούροφ, δημιουργού και επικεφαλής της ψηφιακής πλατφόρμας Telegram, 39 ετών, υπηκόου Ρωσίας και Γαλλίας, παρατάθηκε ως τουλάχιστον αύριο Τετάρτη, καθώς αντιμετωπίζει δώδεκα κατηγορίες που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του προσκείμενη στις γαλλικές διωκτικές αρχές.

Ο Πάβελ Ντούροφ συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου 24/8 στο αεροδρόμιο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, και προφυλακίστηκε. Η γαλλική δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι έμεινε άπρακτος ενώ διαπράττονταν διάφορες παράνομες ενέργειες από συνδρομητές της πλατφόρμας του. Κατηγορείται ιδίως για έλλειψη ελέγχου και συνεργασίας με τις διωκτικές αρχές.

Η εταιρεία του, με έδρα το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χαρακτήρισε «παράλογες» τις κατηγορίες σε βάρος του.

Ποιος είναι όμως ο ιδρυτής της Telegram

  • Ίδρυσε το κοινωνικό δίκτυο VKontakte (VK) το 2006, το οποίο αποκαλούνταν ως η ρωσική εκδοχή του Facebook.
  • Στη συνέχεια εγκατέλειψε την εταιρεία μετά από διαμάχη με ιδιοκτήτες που συνδέονται με το Κρεμλίνο σχετικά με τη διαχείριση του δικτύου. Ο Ντούροφ φέρεται να είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με τις Αρχές για τον αποκλεισμό της σελίδας του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, στην πλατφόρμα.
  • Μετά την αποχώρησή του από την πλατφόρμα VK, έφυγε από τη Ρωσία το 2014. Απέκτησε υπηκοότητα στον τροπικό παράδεισο του Saint Kitts-Νavis (Άγιος Χριστόφορος) της Καραϊβικής, μετά από δωρεά 250.000 δολαρίων στη βιομηχανία ζάχαρης της χώρας. Ο Ντούροφ έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα τον Αύγουστο του 2021.
  • Σε συνέντευξή του στον αμερικανό δημοσιογράφο, Τάκερ Κάρλσον, φέτος, ο Ντούροφ αναφέρθηκε στην προτεραιότητά του για την ελευθερία του λόγου, ελευθερία του συνέρχεσθαι και ελεύθερη αγορά – μιλώντας τόσο για την απόφασή του να εγκαταλείψει τη VK πριν από μια δεκαετία είτε για την προσωπική του ζωή.
  • Ίδρυσε το Telegram το 2013, προωθώντας το ως μια μη λογοκριμένη και ουδέτερη πλατφόρμα, προσβάσιμη σε ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα και με όλες τις απόψεις.
  • Η περιουσία του Ντούροφ εκτιμάται σε περίπου στα 15,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, γεγονός που τον καθιστά τον 121ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ